Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι κάνουν σήμερα οι ήρωες του Euro 2004;

15 χρόνια μετά το έπος της Πορτογαλίας!

4 Ιουλίου 2019 14:48
Τι κάνουν σήμερα οι ήρωες του Euro 2004;

Πριν από 15 χρόνια μας έστειλαν στον έβδομο ουρανό όταν σήκωσαν το τρόπαιο του Euro 2004 στον πορτογαλικό ουρανό. Τι κάνει όμως σήμερα η ομάδα του θαύματος;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ
Μετά την αποχώρησή του από την δράση, ακολούθησε καριέρα προπονητή. Αρχικά υπήρξε από τον Οκτώβριο του 2012 βοηθός προπονητή του Λεονάρντο Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 αντικατέστησε προσωρινά τον Πορτογάλο. Έπειτα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μίτσελ, παρέμεινε προσωρινά ως βοηθός προπονητή, αποχωρώντας στο τέλος της περιόδου. Τον Ιούλιο του 2014 επέστρεψε ως βοηθός του Ισπανού προπονητή, σε αντικατάσταση του Βίκτορ Σάντσεθ. Τον Μάρτιο του 2015 έγινε γνωστή η λύση της συνεργασίας του με τον πειραϊκό σύλλογο. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελπίδων και έμεινε μέχρι τις 14 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Τους τελευταίους μήνες ήταν τεχνικός διευθυντής στην Παναχαϊκή και 31 Μαΐου βρέθηκε με τον Σάκη Καλογερόπουλο με τις δύο πλευρές να χωρίζουν φιλικά. Ο 44χρονος βρισκόταν την τελευταία διετία στην ομάδα της Πάτρας. Το 2016 είχε αποδεχθεί το κάλεσμα του Κώστα Κατσουράνη για να παίξει στους Αχαιούς, που τότε συμμετείχαν στη Γ’ Εθνική. Τη σεζόν 2016-2017 έπαιξε σε δύο παιχνίδια Κυπέλλου, ενώ την περασμένη κατέγραψε τέσσερις συμμετοχές, εκ των οποίων τις τρεις στο πρωτάθλημα.

ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Ο Φάνης Κατεργιαννάκης ήταν μέχρι το Νοέμβριο του 2018 στο επιτελείο της Εθνικής Ανδρών ως προπονητής τερματοφυλάκων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, όπου και αποχώρησε μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Άγγελο Αναστασιάδη, μιας και εκείνος έφερε τους δικούς του βοηθούς.

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ
Στο φινάλε της σεζόν που ολοκληρώθηκε, αποφάσισε να μην συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στον Παναιτωλικό, αναζητώντας πλέον τη νέα του στέγη. Ακούγεται για τον πάγκο του ΟΦΗ ως αντικαταστάτης του Χάιμε Βέρα, αν και διαψεύστηκε από τους Κρητικούς. Ο "Κολοσσός" έχει θητεύθσει τόσο στον πάγκο της ΑΕΚ όσο και σε αυτόν του Ατρομήτου, πέρα από την ομάδα του Αγρινίου.

ΓΙΟΥΡΚΑΣ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ
Λίγο πριν κρεμάσει τα παπούτσια του, είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, ανοίγοντας ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο 38χρονος σήμερα Σεϊταρίδης κατέβηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη "Αθήνα Ψηλά" και εξελέγη 15ος, λαμβάνοντας 2.614 σταυρούς. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι οι μηχανές μεγάλου κυβισμού, τις οποίες εκτός από την προσωπική του ζωή οδηγεί και σε αγώνες.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ
Σταμάτησε την καριέρα του το 2012 και το 2015 ακολούθησε την προπονητική, αποτελώντας βοηθό του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στις ομάδες που έχει εργαστεί. Αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται σε κάποια ομάδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ
Χαμηλών τόνων την περίοδο που έπαιζε ποδόσφαιρο, φυσικά δεν άλλαξε ο χαρακτήρας του όταν κρέμασε τα παπούτσια του. Ανήκει στο πυροσβεστικό σώμα και ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Είχε διοριστεί από το 2004 και το παράδοξο είναι πως -όπως μαρτυρούν συνάδελφοί του- εμφανιζόταν κανονικά στις βάρδιές του ακόμα και όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης. Θυμίζουμε πως αποσύρθηκε από τα γήπεδα το 2012 και αποφάσισε να απέχει συνειδητά από το ποδόσφαιρο.

ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
Μετά το τέλος της καριέρας του, συνέχισε να βρίσκεται στον χώρο του ποδοσφαίρου από τη θέση του τεχνικού διευθυντή των Εθνικών ομάδων Ανδρών και Ελπίδων. Με την έλευση του Κλάουντιο Ρανιέρι στην τεχνική ηγεσία της γαλανόλευκης, το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και μερικές ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου, θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2016 για να επιστρέψει μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, αναλαμβάνοντας ως Διευθυντής των ακαδημιών του συλλόγου. Στις βουλευτικές εκλογές έθεσε υποψηφιότητα στην περιφέρεια Α' Ανατολικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Γλυφάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Πεύκη. Τον Οκτώβριο του 2013 συμφώνησε να συνεχίσει ως βοηθός προπονητή στη Skoda Ξάνθη, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιούνιο του 2014. Τον Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Νέων (Κ-19).

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ
Το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό, θέση από την οποία αποχώρησε στις 11 Νοεμβρίου 2014. Τον Μάρτιο του 2016 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της Ομόνοιας, αποχώρησε όμως έναν χρόνο αργότερα. Τον Μάιο του 2018 επέστρεψε στο τριφύλλι ως τεχνικός διευθυντής.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ
Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις φετινές ευρωεκλογές, πηγαίνοντας για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην Ευρωβουλή. Από το 2006 είναι παντρεμένος με την παρουσιάστρια και πρώην μοντέλο, Ιωάννα Λίλη, ενώ θυμίζουμε ότι έχει θητεύσει και στην προεδρία του ΠΑΟΚ από τον Ιουνίο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2012, με ένα μικρό διάλειμμα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ
Από τον Νοέμβριο του 2018, ο 43χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2011, έχει αναλάβει τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων.

Γ.Χ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μετά το τέλος της καριέρας του το 2008 ακολούθησε προπονητική καριέρα στις Εθνικές U19 και U21, τρεις φορές πέρασε από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, μετέπειτα στη Βέροια και στα Τρίκαλα. Τον Ιανουάριο του 2018 επέστρεψε στον Δικέφαλο ως συνεργάτης του Λούμπος Μίχελ. Πλέον, είναι συνεργάτης του αθλητικού διευθυντή, υπεύθυνος για την παρακολούθηση των δανεικών.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το 2012 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως προπονητής, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Πανηλειακού, η παρουσία του όμως στον πάγκο της ομάδας του Πύργου υπήρξε βραχύβια. Τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε την Κηφισιά, θέση από την οποία αποχώρησε εννέα μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Αυτή την περίοδο είναι άμεσος συνεργάτης του Άγγελου Αναστασιάδη στην Εθνική ανδρών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ η σύναψη διετούς συμβολαίου με τον Γιώργο Καραγκούνη για να αναλάβει πόστο στις εθνικές ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε επίσημα ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων. Έφυγε μαζί με τον Σέρχιο Μαρκαριάν τον Αύγουστο του 2015. Πλέον, συμμετέχει σε δραστηριότητες των Legends 2004 και της Ίντερ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ
Έκλεισε την καριέρα του τον Σεπτέμβρη του 2015 με την φανέλα της Χάιντελμπεργκ Γιουνάιτεντ με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο για μόλις ένα ματς. Την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν, έκανε ντεμπούτο στην τηλεόραση, ως σταθερός συμπαρουσιαστής του Ντέμη Νικολαϊδη, στην εκπομπή 'Total Football' του OPEN. Υπήρξε και τεχνικός διευθυντής στην Παναχαϊκή μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2018, ενώ κατέχει μικρό ποσοστό των μετοχών της ΠΑΕ (1,62%).

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ
Δεν ανακοίνωσε ποτέ το "αντίο" του από την αγωνιστική δράση, όμως από το καλοκαίρι του 2013 έβγαλε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και ασχολείται με πράγματα εκτός ποδοσφαίρου. Έχει την οικογένειά του και δεν δραστηριοποιείται στο χώρο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΚΗΣ
Ο παλαίμαχος εξτρέμ της Νάουσας, του Πανηλειακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ έχει αθλητικές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, το CAMPEON. Παράλληλα, διατηρεί και πρακτορείο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ
Σταμάτησε την καριέρα του το 2007. Έχει πάρει δίπλωμα προπονητικής UEFA Pro, ενώ παράλληλα είναι και ατζέντης. Ο Τσιάρτας είναι στον ευρύτερο χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς όμως θέση ευθύνης σε κάποιο κλαμπ. Ο 47χρονος κατά καιρούς έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως για πολιτικές του τοποθετήσεις στο διαδίκτυο.

ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ
Μέχρι το Νοέμβριο του 2018 ήταν στο πόστο του τεχνικού διευθυντή των Εθνικών ομάδων, αλλά αποχώρησε, μιας και δεν δεν δέχθηκε την πρόταση του Βαγγέλη Γραμμένου να "μετακινηθεί" σε άλλο πόστο εντός Ομοσπονδίας, πέφτοντας ουσιαστικά "θύμα" της εποχής Άγγελου Άναστασιάδη. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει το 24ο Ευαγγέλιο, περνάει διετές σεμινάριο για να πάρει και το σχετικό δίπλωμα του τεχνικού διευθυντή από την UEFA, το οποίο μάλιστα κοστίζει 60.000 €. Ένα δίπλωμα που στην Ελλάδα έχει πάρει ο Νίκος Νταμπίζας ενώ μαζί με τον Βρύζα φοιτούν και οι συμπαίκτες του στην ομάδα του 2004, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Αμανατίδης.

ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Από πέρυσι παρουσιάζει την εκπομπή Total Football καθε Κυριακή βράδυ στο OPEN, σχολιάζοντας την αθλητική επικαιρότητα, έχοντας στο πλάι του τον Αλέξη Σπυρόπουλο και τον Κώστα Κατσουράνη. Θυμίζουμε πως μετά το 2004 που κρέμασε τα παπούτσια του, βρέθηκε και στην προεδρία της ΑΕΚ ως τις 2 Νοεμβρίου 2008.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σταμάτησε την καριέρα του το 2017 και εν συνεχεία πέρασε τα σεμινάρια της UEFA για να πάρει δίπλωμα τεχνικού διευθυντή και προπονητή, ώστε να παραμείνει στο χώρο του ποδοσφαίρου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ
Πρόσφατα εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό του Περιφερειαρχή, Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ ήταν εκείνος που μεσολάβησε και στη μετακίνηση του Απόστολου Βέλλιου στον Ατρόμητο, αποτελώντας τον εκπρόσωπό του. Μάλιστα, ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει επαγγελματικά την καριέρα ατζέντη, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη 100%. Το μάνατζμεντ είναι ένας τομέας που τον ενδιαφέρει.

4 Ιουλίου 2004: Την ημέρα που η Ελλάδα έγινε Βασίλισσα της Ευρώπης!

Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια και ακόμα κάποιοι δεν το πιστεύουν, αλλά η Ελλάδα έγινε βασίλισσα της Ευρώπης. Κανείς δεν περίμενε, ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει τέτοια μεγάλη πορεία σε ένα ευρωπαϊκό θεσμό ποδοσφαίρου. Και όμως τα κατάφερε και νιώσαμε όλοι τόσο περήφανοι!

Όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου 2004 που με το "καλήμερα" η Ελλάδα έδειξε ότι ήρθε προετοιμασμένη και έτοιμη για όλα! Μετά την νίκη της με την Πορτογαλία, η πορεία ήταν μόνο ανοδική αφήνοντας τους πάντες με ανοιχτό το στόμα!

Και φτάσαμε στο βράδυ της 4ης Ιουλίου. Η Λισαβόνα, είχε φορέσει τα γιορτινά της για να πανηγυρίσει το τρόπαιο από τους Πορτογάλους. Εξάλλου, οι Έλληνες ήταν ήδη… υπέρ καλυμμένοι από την πορεία ως τον τελικό.

Όμως, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα έφερε τα πάνω-κάτω και με το τέρμα του Άγγελου Χαριστέα (57΄) έφτασε στο «λατρεμένο» 1-0 και κάπου εκεί το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα. Η Εθνική αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με το κλάμα του 18χρονου Κριστιάνο Ρονάλντο να φανερώνει την απογοήτευση μιας ολόκληρης χώρας.

Μπορεί λοιπόν να πέρασαν 15 χρόνια από τη νύχτα που άλλαξε το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όμως εκείνη τη βραδιά η Ελλάδα δίδαξε στον κόσμο ένα μάθημα που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται και πιο επίκαιρο: Στον αθλητισμό δεν υπάρχει… αδύνατο και πέρα από τα χρήματα και τους ακριβούς ποδοσφαιριστές υπάρχει η καρδιά!

Οι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν σχεδόν αυτόματα σε όλες τις πλατείες της χώρας, με τα συνθήματα του Euro, που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, να ακούγονται από όλα τα στόματα.

Την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική ομάδα υποδέχθηκαν αναλόγως όλα τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες της γης.

REUTER: «Η Ελλάδα άφησε αναίσθητη την Πορτογαλία (…) Η απίστευτη Οδύσσεια του Euro 2004 για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη νίκη 1-0 επί των διοργανωτών Πορτογάλων. Οι Έλληνες επέδειξαν εκπληκτική αμυντική ικανότητα και έφτασαν πιο ψηλά απ΄ ό,τι είχαν ονειρευτεί και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί τους»

BBC: «Η Ελλάδα νίκησε τους διοργανωτές στον τελικό προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

FOX: «Η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με το μοναδικό γκολ του Άγγελου Χαριστέα»

SKY SPORTS: «Η Ελλάδα πήρε το ευρωπαϊκό στέμμα (…) Τα αουτσάιντερ είναι οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης»

CNN: «Η Ελλάδα κέρδισε το Euro 2004. Η κεφαλιά του Χαριστέα οδήγησε την Ελλάδα στο μεγαλύτερο σοκ όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

Η χρυσή ομάδα!

Αντώνης Νικοπολίδης Τερματοφύλακας
Γιούρκας Σεϊταρίδης Αμυντικός
Στέλιος Βενετίδης Αμυντικός
Flag of Greece.svg Ολυμπιακός
Τραϊανός Δέλλας Αμυντικός
Άγγελος Μπασινάς Μέσος
Θοδωρής Ζαγοράκης αρχηγός Μέσος
Στέλιος Γιαννακόπουλος Μέσος
Άγγελος Χαριστέας
Βασίλης Τσιάρτας Μέσος
Ντέμης Νικολαΐδης Επιθετικός
Κώστας Χαλκιάς Τερματοφύλακας
Φάνης Κατεργιαννάκης Τερματοφύλακας
Τάκης Φύσσας Αμυντικός
Ζήσης Βρύζας Επιθετικός
Παντελής Καφές Μέσος
Γιώργος Χ. Γεωργιάδης Μέσος
Γιάννης Γκούμας Αμυντικός
Μιχάλης Καψής Αμυντικός
Γιώργος Καραγκούνης Μέσος
ώστας Κατσουράνης Μέσος
Δημήτρης Παπαδόπουλος Επιθετικός
Βασίλης Λάκης Μέσος
Ότο Ρεχάγκελ Προπονητής

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share