Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι διαφορετικό είχε η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, που έγινε σαν σήμερα στις 26 Ιουνίου 1996;

Όλη η χώρα θρηνούσε...

26 Ιουνίου 2019 08:18
Τι διαφορετικό είχε η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, που έγινε σαν σήμερα στις 26 Ιουνίου 1996;

Στις 23 Ιουνίου του 1996 ο μέχρι πριν μερικούς μήνες πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου υπέστη ένα οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Λίγο μετά, θα ήταν νεκρός και ένα πρωτοφανές κύμα συγκίνησης θα καταλάμβανε την χώρα.


Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου επρόκειτο να είναι ο μαζικότερος χαιρετισμός ύστερα από δεκαετίες και η πρώτη φορά που κάποιος κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους από το 1964, οπότε και κηδεύτηκε ο βασιλιάς Παύλος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος μεταπολιτευτικός ηγέτης που έφυγε από την ζωή.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη των Αθηνών πριν την κηδεία και εκείνες τις ημέρες, μέχρι την 26 Ιουνίου, τα Μέσα μετέδιδαν ότι ο κόσμος συνέρρεε κατά χιλιάδες.

Στην κηδεία του εμβληματικού πολιτικού της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρευρέθηκαν σχεδόν 100 πολιτικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Στην κηδεία του εκφωνήθηκαν 12 επικήδειοι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου μεταφέρεται στο Α’ Νεκροταφείο μέσω των κεντρικών δρόμων της Αθήνας με πλήθος κόσμου να αποχαιρετά τον πρώην πρωθυπουργό.

Τι διαφορετικό είχε αυτή η κηδεία;

Όπως είπαμε και πιο πάνω ήταν η πρώτη φορά που αρχηγός κράτους κηδεύτηκε σαν βασιλιάς. Αλλά δεν ήταν αυτό που έκανε τόσο ιδιαίτερη αυτή την κηδεία. Μην ξεχνάτε ήταν το 1996. Τα μέσα της εποχής έκαναν κάτι επαναστατικό για τα τότε δρώμενα.

Είναι η πρώτη φορά στα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης που είδαμε live ολόκληρη κηδεία. Όπως καταλαβαίνετε τότε δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν τώρα. Δηλαδή το πιο βασικό ήταν ότι δεν υπήρχε Internet. Παρόλο αυτά, οι δημοσιογράφοι και εικονολήπτες κρεμάστηκαν, κυριολεκτικά,από κολώνες, κτίρια και ό,τι άλλο μπορούσαν ώστε να κάνουν ζωντανή μετάδοση της κηδείας καθόλη την διάρκεια της πομπής μέχρι το νεκροταφείο.

23 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Σαν σήμερα το 1996, ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Άνδρεας Παπανδρέου, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη, ύστερα από ένα οξύ ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1981 και το 1989 και το 1993 έως το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σημάδεψε με τη δράση του την πορεία της Ελλάδας από την πτώση της χούντας μέχρι και τα νεότερα χρόνια

Το όνομά του συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη με τον όρο «Αλλαγή», αλλά και με το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία» που περιελάμβανε η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή συγκεντρώνοντας εκατομμύρια οπαδούς στις ομιλίες του, ενώ απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση διεθνών ηγετών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα ιστορική σελίδα αναστηλώνοντας την οικονομία, δημιουργώντας τη «μεσαία τάξη», χτίζοντας κράτος πρόνοιας και καταβάλλοντας προσπάθειες να αποκατασταθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μακρά περίοδο του πολιτικού διχασμού που μάστιζε τη χώρα από τον εμφύλιο.


Η μακρά του πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας, βέβαια, σημαδεύτηκε και από κατηγορίες για σπατάλη δημοσίου χρήματος, εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο βρέθηκε και ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά και κατηγορίες για λαϊκισμό και αθέτηση υποσχέσεων.

Εκτός από πολιτικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης με τη κοινωνική ζωή του, ενώ η σχέση και ο γάμος του με τη Δήμητρα Λιάνη βρέθηκαν, ουκ ολίγες φορές, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε ως δεινός ρήτορας και πολλές από τις φράσεις που εκστόμισε σε ομιλίες και αντιπαραθέσεις στη Βουλή «χαράχτηκαν» για πάντα στην ιστορία.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

«Θα κλείσουμε τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας» (αρχές ‘80)
«Βυθίσατε το Χόρα» (για το τουρκικό πλοίο ερευνών)
«Το όνομά μας είναι η ψυχή μας» (για το Σκοπιανό, το 1993 στη Θεσσαλονίκη)
«Τσοβόλα δώσ’τα όλα» (σε προεκλογική συγκέντρωση το Περιστέρι, το 1989)
«Λάβαμε το μήνυμα» (μετά τις δημοτικές εκλογές το 1986)
«Οποιος διαφωνεί, να κατέβει από το τραίνο» (προς εσωκομματικούς «αντάρτες»)
«Οσο περισσότερο ομιλείτε, τόσο περισσότερο κάνετε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και λύσεις για τα προβλήματα της χώρας […]Καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη» (Βουλή, 1989)

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share