Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Ο Κόκκαλης έπρεπε να ήταν πρωθυπουργός"! Ο κομμουνιστής Πέτρος και ο παντοδύναμος Σωκράτης

Ποιος ήταν ο γιατρός και κομμουνιστής Πέτρος Κόκκαλης

20 Δεκεμβρίου 2018 19:50

Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες και πιο συζητημένες οικογένειες στην Ελλάδα, που η δύναμη και η φήμη της εξαπλώνονται και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας!

Η οικογένεια Κόκκαλη έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική ζωή της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια, με πιο επιφανείς εκπροσώπους της τον Σωκράτη και τον γιο του, Πέτρο. Το καλοκαίρι η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τον θάνατο του νεότερου γιου, Σωκράτη τζούνιορ, ωστόσο λίγοι ξέρουν για τον κομμουνιστή γιατρό Πέτρο Κόκκαλη, πατέρα του Σωκράτη!

Ο Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε το 1896 στη Λιβαδειά. Πατέρας του ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, γυμνασιάρχης του μοναδικού τότε Γυμνασίου της Λιβαδειάς. Μητέρα του ήταν η Πολυξένη Νάκου, της οποίας ο θείος, Λουκάς Νάκος, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης στην Ελβετία όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1919). Ακολούθως, από το 1919 ως το 1928 εργάστηκε στην χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου του Μονάχου ως βοηθός του διαπρεπή καθηγητή Φέρντιναντ Ζάουερμπρουχ, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους χειρουργούς του 20ου αιώνα. Το 1929 ο Πέτρος Κόκκαλης επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε διευθυντής της «Κλινικής Αθηνών» και του νοσοκομείου «Ελπίς». Παράλληλα, έγινε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής χειρουργικής στο «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο Αλβανικό Μέτωπο υπηρέτησε ως αντισυνταγματάρχης Υγειονομικού. Το 1942 έχασε την Έδρα του στο Πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ και στην Αντίσταση. Συμμετείχε στην ΠΕΕΑ, την Κυβέρνηση του Βουνού, ως γραμματέας (υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας.

Μετά την Απελευθέρωση, αναχώρησε αρχικά για το Παρίσι, αλλά το 1946, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Ως βασικός συνεργάτης του Νίκου Ζαχαριάδη, ήταν υπεύθυνος του προγράμματος αποστολής παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τέλος της αθωότητας: Η πιο θρυλική καφετέρια της Ελλάδας, έγινε οίκος ανoχής!

Το 1949 μετά την ήττα του ΔΣΕ εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία, όπου συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Χειρουργικής της Καρδιάς και των Αιμοφόρων Αγγείων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας έγινε μέλος. Επίσης έγινε προσωπικός φίλος του ηγέτη της χώρας, Βάλτερ Ούλμπριχτ.

Πέθανε από έμφραγμα μυοκαρδίου το 1962 στο Ανατολικό Βερολίνο.

Το 1951, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε πει σε στελέχη του ΚΚΕ για τον Πέτρο Κόκκαλη: «αν ο Κόκκαλης ήταν στην Ελλάδα , έπρεπε να ήταν πρωθυπουργός. Είναι ο καλύτερος από όλους».

Ο παντοδύναμος Σωκράτης

Το 1977 ίδρυσε την εταιρεία INTRACOM, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο Όμιλος INTRACOM επεκτάθηκε σε χώρες εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των άλλων εταιρειών που ίδρυσε ο κ. Κόκκαλης συγκαταλέγονται η INTRALOT (εταιρεία τυχερών παιχνιδιών) και η INTRACOM HOLDINGS στην οποία ανήκουν οι INTRACOM Telecom, INTRACOM Defense Electronics (εταιρεία αμυντικών συστημάτων), INTRACOM IT Services, Ηellas Οnline, Intrakat και ΑΙΤ. Ο Όμιλος INTRACOM Holdings απασχολεί περισσότερους από 6,200 εργαζόμενους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε στενός και αγαπητός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν από τα τέλη του 1988 οι μεγαλο-εκδότες άρχιζαν να πιέζουν ασφυκτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου και την κυβέρνησή του και να του επιτίθενται (λόγω της προσπάθειάς του να τους εξουδετερώσει χρησιμοποιώντας τον Γιώργο Κοσκωτά), ο Σωκράτης Κόκκαλης τον υποστήριξε σθεναρά, μέσω και της εφημερίδας «Επικαιρότητα» που ήταν τότε δικής του ιδιοκτησίας. Ο Σωκράτης Κόκκαλης συνδέθηκε φιλικά και με δύο ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου, τον τότε Διοικητή του ΟΤΕ, απόστρατο αξιωματικό Διαβιβάσεων Θεοφάνη Τόμπρα, και τον επιχειρηματία και αθλητικό παράγοντα Γιώργο Λούβαρη, που αργότερα έγινε συνεργάτης του στον Ολυμπιακό.

Δείτε ακόμη: Ελένη Μενεγάκη: Οι φωτογραφίες με τον πνευματικό της και ο.. εξορκισμός στο σπίτι στην Άνδρο!

Το 1997 ο Σωκράτης Κόκκαλης ανακηρύχθηκε John Harvard Fellow, αφού συνέστησε το Πρόγραμμα Κόκκαλη στη σχολή Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει υποτροφίες στη Δημόσια Διοίκηση σε σπουδαστές από τη Νότιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και από τη Μέση Ανατολή. Επίσης, στοχεύει στην εξασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των οικονομικών αλλαγών στην περιοχή, μέσα από την έρευνα και άλλες εκτενείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Οι δραστηριότητές του επεκτείνονται στους τομείς της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών. Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά. Ομιλεί επίσης Ρουμανικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Ήταν νυμφευμένος με την Σοφία Σκούρα με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο. Σήμερα είναι νυμφευμένος με την Ελένη Φαρμάκη, πρώην σύζυγο του Σάββα Θεοδωρίδη, και με την οποία έχει αποκτήσει δύο γιους.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share