Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ξύπνησαν μνήμες: Όταν μαχητικό αεροσκάφος της ΠΑ έπεσε πάνω σε σπίτι στην Βοιωτία! Νεκροί πιλότοι και 2 κοπέλες! (photos)

Θυσιάστηκαν για να σώσουν το χωριό-18 χρόνια μετά τη μοιραία πτήση του Phantom!

13 Απριλίου 2018 12:59
Ξύπνησαν μνήμες: Όταν μαχητικό αεροσκάφος της ΠΑ έπεσε πάνω σε σπίτι στην Βοιωτία! Νεκροί πιλότοι και 2 κοπέλες! (photos)
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Δυστυχώς τα ατυχήματα με μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι λίγα στην Ελλάδα! Όσο χρόνια και να περάσουν η χώρα μας θρηνεί νεκρούς ήρωες! Νεκρά μικρά παιδιά και σπίτια που "κλείνουν"! Το Athensmagazine.gr, με αφορμή την τραγωδία με την ήρωα Γιώργο Μπαλταδώρο, σας θυμίζει την απίστευτη τραγωδία που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο στις 18 Μαΐου του 2000!

Τότε που ένα αντίστοιχο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου Phantom, θα συντριβεί σε σπίτι στο χωριό Αντίκυρα Βοιωτίας! Από τα συντρίμμια του πολεμικού αεροσκάφους ανασύρθηκαν νεκροί ο κυβερνήτης Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης 31 ετών και ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης 29 ετών!

Το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε σπίτι, στο οποίο προκλήθηκε πυρκαγιά! Εκεί βρέθηκαν απανθρακωμένα δύο κορίτσια, η Ειρήνη Κόλλια 19 ετών και η Ηρώ Παπαχαραλάμπους, 16 ετών!

Το ατύχημα συνέβη περίπου 200 μέτρα από τις ΝΑΤΟϊκες δεξαμενές καυσίμων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε σπίτι και εξερράγη αμέσως. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά που έσβησαν λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι παραλίες της Ελλάδας όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους καρχαρίες! Ποιες είναι μια "ανάσα" από την Αθήνα;

Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας άρχισε να προσανατολίζει τις έρευνές του στο ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε βλάβη στο πολεμικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, τόσο η γωνία πρόσκρουσης όσο και οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν ότι οι πιλότοι προσπάθησαν να αποφύγουν την πτώση σε κατοικημένη περιοχή!

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτό, το μοιραίο Phantom αφού πέρασε ένα ύψωμα πριν από την Αντίκυρα προσπάθησε να κάνει έναν ελιγμό δίπλα στο δεύτερο αεροσκάφος που συμμετείχε στην άσκηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί απώλεια στήριξης.

O κυβερνήτης, που έβλεπε το αεροσκάφος να χάνει ύψος, προσπάθησε να αποτρέψει την πτώση του Phantom μέσα στην αγορά και τα σπίτια του χωριού, με απρόβλεπτο αριθμό θυμάτων… Όταν είδε πως προσέγγιζε τα τελευταία σπίτια, επιτάχυνε επιχειρώντας να κερδίσει ύψος.

Όμως ήταν ήδη αργά, καθώς το χαμηλό ύψος στο οποίο πετούσε το αεροσκάφος, η ταχύτητα και η γωνία βύθισης δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον κυβερνήτη να επαναφέρει το αεροπλάνο στην κανονική του τροχιά…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια πόλη βυθισμένη στο πένθος: Η Καρδίτσα θρηνεί τον τρίτο νεκρό της, μέσα σε έναν χρόνο, σε τραγωδία των Ένοπλων Δυνάμεων!

Τα 4 θύματα!

Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης

Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης

Ειρήνη Κόλλια / Ηρώ Παπαχαραλάμπους

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share