Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου: Ο Σεφέρης βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

10 Δεκεμβρίου 2017 15:10
Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου: Ο Σεφέρης βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου: Στις 10 Δεκεμβρίου το 1963 έγινε στη Στοκχόλμη η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ και ανάμεσα στους τιμηθέντες βρισκόταν και ο Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και το βράδυ της ίδιας ημέρας εκφώνησε ομιλία στο δείπνο που παρατέθηκε στους νομπελίστες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας ποιητής συνοψίζει τις πεποιθήσεις του, αφενός για την άμεση και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας (και ευρύτερα της ελληνικής ηθικής συνείδησης) από την αρχαιότητα ως τη σημερινή εποχή και αφετέρου για την αναγκαιότητα και τη λειτουργία της ποίησης στο σύγχρονο κόσμο.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας τιμάται με βραβείο Νόμπελ. Αμέσως μετά, ο ποιητής δήλωσε τα ακόλουθα:

«Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση - κάθε λαού - και το ελληνικό πνεύμα».

Πηγή:thepressroom

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share