Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φοβερές στιγμές από το παρελθόν: Όταν ο Καραμανλής και η Αμαλία Μεγαπάνου συνάντησαν τον Κένεντι και την Τζάκι (Photos+video)

22 Νοεμβρίου 2017 12:46
Φοβερές στιγμές από το παρελθόν: Όταν ο Καραμανλής και η Αμαλία Μεγαπάνου συνάντησαν τον Κένεντι και την Τζάκι (Photos+video)

Σαν σήμερα, πριν από 53 χρόνια, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο Τζον Κέννεντι έπεφτε νεκρός από πυροβολισμούς στο Ντάλας του Τέξας, την ώρα που χαιρετούσε τον κόσμο μέσα από την ανοιχτή προεδρική λιμουζίνα.

Για την δολοφονία του έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα. Υπαίτιος θεωρήθηκε ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ τον οποίο δολοφόνησε δύο μέρες αργότερα ο Τζακ Ρούμπι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποχαρακτήρισε πρόσφατα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα σχετικά με την δολοφονία του JFK. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν φώτισαν την υπόθεση περισσότερο. Οι θεωρίες συνωμοσίας, η ανάμιξη της CIA εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι Κένεντι όμως - ο Τζον και ιδίως η Τζάκι - είχαν πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: Σε δύο στρατόπεδα οι Νομάδες της Φωτιάς! Δείτε πλάνα από το σημερινό επεισόδιο;

Η τριήμερη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

Με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης, ιδού μια ιστορία που μάλλον έχει ξεχαστεί. Ο Τζον Κένεντι είχε αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του 1961. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1961, ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί ο Κένεντι στον Λευκό Οίκο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδεύονταν από την σύζυγό του, Αμαλία Καραμανλή-Κανελλοπούλου (μετέπειτα γνωστή ως Αμαλία Μεγαπάνου).

Επρόκειτο για μια εξαιρετική συνάντηση, παρότι επισκιάστηκε από την κρίση στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, που ξέσπασε λίγες μέρες αργότερα και έφερε ΗΠΑ και Ρωσία στα πρόθυρα πυρηνικής σύγκρουσης.

Παρά ταύτα, το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, φάνηκε να εντυπωσίασε τους Κένεντι, ειδικά την Τζάκι. Το ζεύγος Κένεντι και το ζεύγος Καραμανλή απέπνεαν κομψότητα με το στιλ, το ύφος και το ντύσιμό τους. Μετά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ακολούθησε το ίδιο βράδυ δεξίωση προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ ήταν τριήμερης διάρκειας.

Λίγους μόλις μήνες αργότερα, στις 12 Ιουνίου 1961 η Τζάκι Κένεντι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη συνοδευόμενη από τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία.

Παρακολούθησε παράσταση του θεάτρου στην Επίδαυρο, έκανε βόλτες στην Καστέλα με το αυτοκίνητο του διαδόχου Κωνσταντίνου.

Δεν πέρασαν δύο χρόνια και η Τζάκι βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα. Καταβεβλημένη καθώς το παιδί που είχε γεννήσει τον Αύγουστο του 1963 πέθανε μετά από δύο ημέρες, θέλησε να αλλάξει παραστάσεις. Εκμεταλλεύτηκε την πρόσκληση του Αριστοτέλη Ωνάση – ο οποίος την ήθελε από τότε - και ήρθε στην Αθήνα. Επισκέφθηκε τους Δελφούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα στην ελληνική αγορά: Το σούπερ μάρκετ που επιστρέφει στην Ελλάδα και κάνει τον Σκλαβενίτη να τρέμει!

Επέστρεψε με αλλαγμένη διάθεση στις ΗΠΑ και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Μερικές εβδομάδες αργότερα, θα συνόδευε τον Τζον Κέννεντι στο Ντάλας του Τέξας και θα τον έβλεπε να πέφτει δίπλα της νεκρός.


Η Τζάκι Κέννεντι ήρθε ξανά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1968 και παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό. Εμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1975 και επέστρεψε μία ακόμη φορά στην χώρα μας, το 1980.

Τα παιδιά των Κένεντι στην Ακρόπολη

Το χρονικό της δολοφονίας του JFK

Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ.

Σκοπός της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι στην Πολιτεία του Τέξας είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο πριν προκειμένου οι εκεί δημόσιες εμφανίσεις του, επιφέρουν αφενός μεν κάποια έσοδα στο δημοκρατικό κόμμα, αφετέρου και περισσότερες ψήφους στις επικείμενες εκλογές του επομένου έτους. Σημειώνεται ότι κατά τις εκλογές του 1960 η πολιτεία του Τέξας ήταν μία από τις ελάχιστες των ΗΠΑ όπου οι Δημοκρατικοί, (Κένεντι), είχαν ηττηθεί. Ένας άλλος επίσης σπουδαίος λόγος ήταν να δοθεί και ένα τέλος στον ανταγωνισμό μεταξύ των εκεί δημοκρατικών φατριών που απειλούσε με διάσπαση την τοπική κομματική οργάνωση. Έτσι η επίσημη προεδρική επίσκεψη στο Τέξας καθορίστηκε για το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου του 1963.



Πηγή: iefimerida.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share