Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 26 Ιουλίου του 1945 έγινε η συνδιάσκεψη του Πότσνταμ που τερμάτισε τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

26 Ιουλίου 2017 11:44
Σαν σήμερα 26 Ιουλίου του 1945 έγινε η συνδιάσκεψη του Πότσνταμ που τερμάτισε τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που καθόρισε την τύχη της ηττημένης Γερμανίας και τις διαδικασίες για τις μελλοντικές συνθήκες ειρήνης στην Ευρώπη.

Πραγματοποιήθηκε από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, αλλά τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν στις 26 Ιουλίου με την Διακήρυξη του Πότσνταμ. Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ (αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Κλίμεντ Άτλι) και o Χάρι Τρούμαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια!

Πρόεδρος ήταν ο Χάρι Τρούμαν και από την έναρξή της προέκυψαν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ο Στάλιν δυναμίτισε αρκετές φορές την διάσκεψη με την άρνησή του για ανάμειξη των Δυτικών στην Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία, που ήθελε να μείνουν υπό την επιρροή του. Υπενθύμισε μάλιστα στους συμμάχους, ότι είχαν στην ζώνη επιρροής τους την Ιταλία και την Ελλάδα.

Αυτή η στάση του Στάλιν, οδήγησε πολλές φορές την συνδιάσκεψη ακόμα και στον κίνδυνο της πλήρους αποτυχίας. Στο τέλος όμως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, έκανε μια πρόταση και κατέστησε την συμφωνία εφικτή με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η ΕΣΣΔ απέσυρε κάποιες απαιτήσεις της, όπως επιρροή στη Λιβύη, ελεύθερη πρόσβαση στη Μεσόγειο και διεθνοποίηση του Ρουρ. Από την άλλη οι δυτικές δυνάμεις, έμεναν χωρίς κανένα δικαίωμα επέμβασης στη σοβιετική σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο Survivor και ποιο Nomads; Αυτό είναι το παιχνίδι που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση και θα καθηλώσει τους τηλεθεατές! (videos)

Τελικά επήλθε η συμφωνία. Η Γερμανία χωρίστηκε σε 4 ζώνες κατοχής. Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, υπογράφτηκε η διακήρυξη στις 26 Ιουλίου του 1945 και αποφασίστηκε η άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας. Κάτι που η ιαπωνική πλευρά απέρριψε, συνεχίζοντας τον πόλεμο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ρίψη των ατομικών βομβών στο Ναγκασάκι και στην Χιροσίμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκάρουν τα στοιχεία του δορυφόρου για τον φονικό σεισμό στη Κω!

Η Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ μπορεί να τερμάτισε ουσιαστικά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως με τον διαχωρισμό της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες, όπως και τον προσδιορισμό των πολιτικών και οικονομικών αρχών που τέθηκαν ώστε να ορίζουν την κατοχή της, η Γερμανία και ειδικότερα το Βερολίνο, έγινε η πρωτεύουσα ενός κατασκοπικού «παιχνιδιού» και το επίκεντρο ενός πολύ μακροβιότερου πολέμου, του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share