Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ιστορία του γιατρού που έγινε διάσημος από την σκηνοθεσία του Mad Max!

7 Ιουνίου 2017 11:14
Η ιστορία του γιατρού που έγινε διάσημος από την σκηνοθεσία του Mad Max!

Οι γονείς του ήταν από τα Κύθηρα και τη Μικρασία και λάτρευε να ακούει ιστορίες από την "πατρίδα". Μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, κάνοντας επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το ρεκόρ έμεινε άθικτο για 21 χρόνια!

Οι Μάγισσες του Ίστγουικ’’, ‘’Μπέιμπ: Μικρό Γουρουνάκι στην Μεγάλη Πόλη’’, ‘’Lorenzo’s Oil’’ και ‘’Μάντ Μάξ’’ είναι μερικές από τις ταινίες του Τζώρτζ Μίλλερ, ή αλλιώς Μιλιώτη, όπως λεγόταν ο πατέρας του.

Ο πατέρας του, Δημήτριος Καστρίσιος – Μιλιώτης, μετανάστευσε από τα Κύθηρα στην Αυστραλία το 1921 όταν ήταν μόλις 9 ετών, ενώ η μητέρα του, Ευαγγελία Μπαλογιούλου, έφτασε στην Αυστραλία το 1925 έπειτα από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Οι δύο τους παντρεύτηκαν στην Αυστραλία, άνοιξαν πολυκατάστημα με καφενείο (The Miller General Store) και αγγλοποίησαν τα επίθετά τους: από Μιλιώτης σε Μίλλερ και από Μπαλογιούλου σε Μπάλσον.

Ο γιος τους Τζώρτζ Μίλλερ γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1945. Από μικρή ηλικία έπαιζε με τα αδέλφια και τους συμμαθητές του στην αλάνα της γειτονιάς, άκουγε ιστορίες στο ράδιο και πήγαινε συχνά στον κινηματογράφο. Μία από τις αγαπημένες του ταινίες είναι η ‘’The Thing’’ του Χάουαρντ Χόξ, την οποία είχε δει με τον δίδυμο αδελφό κρυφά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor αποκλειστικό: Ποια ομάδα κερδίζει το αγώνισμα ασυλίας και ποιος παίκτης αποχωρεί στο επεισόδιο της χρονιάς! Παρασκήνιο

Εκείνο όμως που τον γοήτευε ιδιαίτερα ήταν οι ιστορίες που άκουγε από την οικογένειά του όταν όλοι μαζεύονταν στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα με τους Έλληνες γείτονες. Σιγά σιγά, άρχισε να τρέφει ενδιαφέρον για ιστορίες. Το ενδιαφέρον του τον οδήγησε στην ελληνική μυθολογία.

Τελειώνοντας τις σπουδές στην Ιατρική, κέρδισε έναν διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους μαζί με τον δίδυμο αδελφό του. Έτσι, το 1971 ταξίδεψε 900 μίλια με ένα μηχανάκι για να γραφτεί στο εργαστήρι παραγωγής ταινιών, που ήταν και το έπαθλο που είχε κερδίσει. Εκεί γνώρισε τον συνεργάτη του, Μπάυρον Κέννεντυ, με τον οποίον σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους.

Δουλεύοντας ως ιατρός στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, ο Μίλλερ άρχισε να παρατηρεί τα περιστατικά. Θάνατοι και φρικτά τραύματα. Τότε του ήρθε η ιδέα πως θα ήταν ενδιαφέρον να καταγράψει αυτές τις εικόνες σε μία ταινία. Με 300.000 δολάρια από την τσέπη του, συνεργάτες χωρίς εμπειρία και έναν άγνωστο πρωταγωνιστή με το όνομα Μέλ Γκίμπσον, ο Μίλλερ γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μέσα σε 12 εβδομάδες στην Αυστραλία. Το μοντάζ έγινε στην κουζίνα του σπιτιού του. Η ταινία λεγόταν «Μαντ Μαξ». Έγινε επιτυχία σε όλο τον κόσμο και κέρδισε μια θέση στο βιβλίο γκίνες για την πιο φθηνή παραγωγή που πέτυχε τα μεγαλύτερα κέρδη. Το ρεκόρ έμεινε άθικτο για 21 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο εδώ: Το πρόβλημα που ανάγκασε την Λάουρα να βγάλει τα κοτσιδάκια! Αποκλειστικές φωτογραφίες

Το 1983 συνεργάστηκε με τον Στίβεν Σπίλμπερκ για την ταινία ‘’Twilight Zone: The Movie’’, στην οποία σκηνοθέτησε ένα από τα τρία επεισόδια. Ακολούθησαν ‘’Οι Μάγισσες του Ίστγουικ’’ με τον Τζάκ Νίκολσον, το ‘’Lorenzo’s Oil’’ με την Σούσαν Σαράντον, οι δύο ταινίες ‘’Μπέιμπ’’, και άλλες τρεις ταινίες ‘’Μάντ Μάξ’’.
Έπειτα από τρεις υποψηφιότητες, το 2006 απέσπασε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ για την ταινία κινουμένων σχεδίων ‘’Happy Feet’’. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του επιτυχία, ο 70χρονος τότε Μίλλερ σκηνοθέτησε την τέταρτη ταινία ‘’Μάντ Μάξ’’ με προϋπολογισμό ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, 500 φορές μεγαλύτερο από εκείνον της πρώτης του ταινίας.

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, κερδίζοντας 6 Όσκαρ από 10 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και του καλύτερου μοντάζ. Ακόμη και σήμερα, ο Μίλλερ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Ιατρική, η οποία του δίδαξε την σημασία της λεπτομέρειας και της δεξιοτεχνίας, αλλά και για εκείνες τις στιγμές γύρω από τους Έλληνες της γειτονιάς του, που έλεγαν ιστορίες για τον τόπο και τις ρίζες τους.

Πηγή: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share