Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τι σημαίνει να είσαι πολυγαμικός; Η ιστορία και ο αντίκτυπος

Το γνωρίζατε;

23 Φεβρουαρίου 2022 12:16
Τι σημαίνει να είσαι πολυγαμικός; Η ιστορία και ο αντίκτυπος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν σκέφτεστε τον γάμο, πιθανότατα σκέφτεστε μια ένωση μεταξύ δύο συντρόφων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα είδη γάμων όπως η πολυγαμία.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε τις 6 συζητήσεις που πρέπει να κάνετε με τη μέλλουσα πεθερά σας.

Η πολυγαμία είναι ένας τύπος σχέσης που συνήθως περιλαμβάνει ένα άτομο που παντρεύεται περισσότερους από έναν συντρόφους. Όταν μια γυναίκα παντρεύεται περισσότερους από έναν άνδρες, ονομάζεται πολυανδρία. Η πολυγαμία είναι το αντίθετο της μονογαμίας, όπου ένα άτομο παντρεύεται έναν σύζυγο.

Η πολυγαμία είναι είτε παράνομη είτε αποθαρρύνεται στις περισσότερες περιοχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πολυγαμία δεν είναι ρητά παράνομη. Ωστόσο, η διγαμία είναι. Η διγαμία συμβαίνει όταν ένα άτομο που είναι παντρεμένο παντρεύεται ένα άλλο άτομο. Η διγαμία μπορεί να συμβεί είτε το άλλο άτομο γνωρίζει είτε όχι ότι ο σύντροφός του είναι παντρεμένος.

Αυτό το άρθρο συζητά την ιστορία της πολυγαμίας, τους τύπους πολυγαμίας και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι την ασκούν. Συζητά επίσης τον αντίκτυπο και τις παγίδες αυτού του είδους ρύθμισης σχέσεων.

Τι σημαίνει να είσαι πολυγαμικός; Η ιστορία και ο αντίκτυπος

Ιστορία της Πολυγαμίας

Είναι ενδιαφέρον ότι η μονογαμία είναι μια σχετικά πρόσφατη έννοια στην ανθρώπινη ιστορία. Πριν από τη διαμόρφωση των αστικών κοινοτήτων που αναγνωρίζουμε σήμερα, οι άνθρωποι ήταν κυρίως πολυγαμικοί.

Πολλοί άνθρωποι επέλεγαν οικειοθελώς μια πολυγαμική σχέση αντί για μια μονογαμική σχέση πριν από αιώνες.

Τύποι Πολυγαμίας

Υπάρχουν γενικά τρεις μορφές πολυγαμίας: η πολυγυνία, η πολυανδρία και ο ομαδικός γάμος.

Πολυγυνία

Η πολυγυνία είναι η συγκεκριμένη μορφή πολυγαμίας όπου ένας άντρας παντρεύεται πολλές γυναίκες. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως εναλλακτικά με την πολυγαμία επειδή είναι η πιο κοινή μορφή της έννοιας.

Πολυανδρία

Η πολυανδρία είναι μια λιγότερο κοινή μορφή πολυγαμίας. Με την πολυανδρία, βρίσκεις μια γυναίκα να παντρεύεται πολλούς άνδρες.

Ομαδικός Γάμος

Ομαδικός γάμος, όπως υπονοεί ο όρος, είναι όταν πολλοί άνδρες και γυναίκες παντρεύονται ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι μια πιο σπάνια μορφή πολυγαμίας.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τα παραπάνω ως είδη πολυγαμίας, άλλοι μπορεί να τα αναγνωρίζουν ως δικές τους έννοιες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Πώς να εξασκήσετε την πολυγαμία

Δεδομένου ότι η πολυγαμία είναι παράνομη σε πολλές χώρες, τα άτομα που επιθυμούν να ασκήσουν την πολυγαμία αποκλείουν να παντρευτούν σε παραδοσιακό περιβάλλον και επιλέγουν μια περιστασιακή συμφωνία.

Πολυαμορία

Η πολυγαμία συχνά συγχέεται με την πολυαμορία, η οποία είναι ένας πιο αποδεκτός και νόμιμος τρόπος για να είσαι σε σχέση με πολλούς συντρόφους στον κόσμο σήμερα.

Η πολυαμορία είναι ένας τύπος σχέσης όπου ένα άτομο έχει πολλούς συντρόφους αλλά δεν είναι παντρεμένοι μεταξύ τους. Όλοι οι σύντροφοι συνήθως γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε μια πολυεραμική σχέση.

Για να λειτουργήσει μια υγιής πολυεπίπεδη σχέση, όλοι οι σύντροφοι πρέπει να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ τους.

Σε μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, η πολυγαμία είναι νόμιμη. Σε πολλά μέρη της Αφρικής, όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά εφαρμόζεται ευρέως, ειδικά στη Δυτική Αφρική.

Περιοχές στη Δυτική Αφρική που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι επιτρέπουν την πολυγαμία. Σύμφωνα με το ισλαμικό δόγμα, ένας άνδρας επιτρέπεται να έχει έως και τέσσερις συζύγους. Η πρακτική αποθαρρύνεται, ωστόσο, εάν ο άνδρας δεν είναι σε θέση να ενεργήσει και να φερθεί δίκαια σε όλες τις γυναίκες του.

Αντίκτυπος της Πολυγαμίας

Με τα χρόνια, ο αντίκτυπος της πολυγαμίας στην κοινωνία έχει συζητηθεί. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα συζητούνται συχνά, και μπορεί να γίνει λόγος για ένα από τα δύο.

Μερικοί πιστεύουν ότι η πολυγαμία παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η πολυγαμία παραβιάζει την αξιοπρέπεια των γυναικών και θα πρέπει να καταργηθεί σε όποιες περιοχές υπάρχει σήμερα. Πιστεύουν ότι οι περιοχές, όπου ασκείται η πολυγαμία, παραβιάζει την ελεύθερη βούληση των γυναικών.

Σε περιοχές όπου κυριαρχεί η πολυγαμία, μερικές φορές οι γυναίκες εξαναγκάζονται να παντρευτούν άνδρες που δεν επιθυμούν να παντρευτούν. Οι νόμοι που επιτρέπουν την πολυγαμία είναι επίσης τυπικά λοξοί υπέρ των ανδρών.

Για παράδειγμα, με το Νόμο της Σαρία που εφαρμόζεται σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Αφρικής, οι άνδρες μπορούν να έχουν πολλές γυναίκες ενώ οι γυναίκες όχι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία πηγή που να υπαγορεύει τον ισλαμικό νόμο. Αντίθετα, υπάρχουν ανταγωνιστικές ερμηνείες βασικών πηγών που καθοδηγούν το νομικό σύστημα συγκεκριμένων χωρών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ισλαμικές νομικές αρχές, ξένο δίκαιο και τοπικά έθιμα.

Μερικοί πιστεύουν ότι πιστεύουν ότι η πολυγαμία ωφελεί τα παιδιά
Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η πολυγαμία επιτρέπει τη δημιουργία μεγαλύτερων οικογενειακών μονάδων. Μια μικρή μελέτη του 2015 που διεξήχθη στην Τανζανία διαπίστωσε ότι η πολυγαμία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη υγεία και πλούτο για τις γυναίκες και τα παιδιά σε πολυγαμικές οικογένειες

Μερικοί πιστεύουν ότι η πολυγαμία ωφελεί τα παιδιά

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η πολυγαμία επιτρέπει τη δημιουργία μεγαλύτερων οικογενειακών μονάδων. Μια μικρή μελέτη του 2015 που διεξήχθη στην Τανζανία διαπίστωσε ότι η πολυγαμία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη υγεία και πλούτο για τις γυναίκες και τα παιδιά σε πολυγαμικές οικογένειες.

Πηγή: verywellmind.com

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share