Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Όταν οι σχέσεις σιωπούν τότε... τα πράγματα δεν είναι καλά!

Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

30 Αυγούστου 2019 14:40
Όταν οι σχέσεις σιωπούν τότε... τα πράγματα δεν είναι  καλά!

Οι κρίσεις που βιώνουν τα ζευγάρια σε αυτήν την εποχή είναι πάρα πολλές και συχνά έντονες! Τι συμβαίνει όταν σε μια σχέση υπάρχει σιωπή που δεν είναι μάλλον καλός οιωνός; Γιατί τα άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα που μπορείς να ερωτευτείς;

Τα σημεία τριβής σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις εκφράζονται διαφορετικά σε κάθε ζευγάρι δημιουργώντας διαφωνίες και εντάσεις και αυτό γιατί ο καθένας μαλώνει ή σιωπά ανάλογα με τον ψυχικό του κόσμο, τον φόβο και την ανασφάλεια του..

Αν αποκωδικοποιήσουμε όμως ένα καυγά θα δούμε μέσα του μια συναισθηματική φόρτιση που ψάχνει να βρει απεγνωσμένα διέξοδο για να λύσει ένα πρόβλημα. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο η ρήξη ή ο καυγάς είναι ένα σημάδι ότι κάποιος προσπαθεί έστω και μ ένα αρνητικό τρόπο να βγει από το αδιέξοδο. Το αντίθετο όμως, η σιωπή δηλαδή, υποθάλπει προβληματικές συμπεριφορές που υποδηλώνουν την δυσκολία της σχέσης.

Σχέση

Σίγουρα μια σχέση με συνεχείς καυγάδες ή διαφωνίες δεν είναι ότι το καλύτερο αλλά είναι ένα μέσο ν εκφράσουμε το συναίσθημα μας, να πούμε την άποψη μας, ν επιχειρηματολογήσουμε και να βρούμε, ας είναι και κατά το ήμισυ μια λύση. Το πρόβλημα δημιουργείτε από την στιγμή που έχουμε προσπαθήσει, έχουμε μιλήσει και νοιώθουμε ότι δεν έχουμε εισακουστεί. Εκεί είναι το επικίνδυνο σημείο κάθε σχέσης γιατί ο καθένας κλείνεται ερμητικά πια στο καβούκι του , παύει να προσπαθεί και να ελπίζει και έτσι αφήνει την σχέση να βαλτώσει μέχρι έως ότου να χαθεί.

Ο πιο σημαντικός εχθρός μιας σχέσης είναι τελικά η σιωπή. Η σιωπή δηλώνει αμέσως έλλειψη επικοινωνίας. Η σιωπή εχτός από κουφή είναι και μουγκή και αναγκάζει το ζευγάρι να βάζει τα προβλήματα του κάτω από το χαλί όπως κλασικά λέγεται. Η σιωπή κρύβει θλίψη, παράπονο, και αίσθημα εγκατάλειψης. Η σιωπή είναι η καταδίκη που επιβάλλεται στο ζευγάρι, δημιουργώντας ένα εσωτερικό μονόλογο υποθετικών σεναρίων, που δεν μπορούν ν απαντηθούν όμως από τον άλλον. Η σιωπή κρύβει θυμό. Όχι τον θυμό που εκφράζεται φανερά, αλλά επιδεικτικά.. σιωπηλά μα και κραυγαλέα.

Η επικοινωνία είναι το απαραίτητο διαβατήριο για να βγεις από την σιωπή. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μια σχέση. Είναι ο πιο υγιής και αποτελεσματικός τρόπος για την σταθερότητα της. Οι έντονες συγκρούσεις μπορούν να επιταχύνουν την εκτόνωση ωστόσο οι μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι οι σιωπές μεταξύ των ζευγαριών βαλτώνουν ένα γάμο γιατί λειτουργούν σαν μια χύτρα ταχύτητας που συσσωρεύει τον ατμό, όμως με μια απλή κίνηση μπορεί ν εξοστρακίσει το καπάκι!

Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε εσωτερική διαμάχη, και είναι θυμωμένος ή απογοητευμένος, και δεν τολμά για οποιονδήποτε λόγο να εκφράσει ανοιχτά τη διαμάχη αυτή, τότε η εσωτερική ένταση διοχετεύεται στην επικοινωνία του με τους άλλους. Όσο λοιπόν κι αν προσπαθούμε να φερθούμε «πολιτισμένα», η αγανάκτηση, ο θυμός και η θλίψη αποτυπώνονται στην ψυχή μας και καταπονούν το σώμα μας.

Αν αγνοήσουμε λοιπόν το συναίσθημα μας ή την αντίθεση μας σε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας ευχαριστούν αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό μας. Για αυτό καλό είναι να εκφράζουμε κάθε συναισθηματική μας κατάσταση με τέτοιο τρόπο που να μην θίγει τον συνομιλητή μας, ούτε και την προσωπικότητα του. Είναι σημαντικό να ακούμε με τα δικά του αυτιά και να βλέπουμε με τα δικά του μάτια, ώστε να μην τον αντιμετωπίζουμε ως αντίπαλο αλλά ως σύντροφο και συνοδοιπόρο ζωής στα δύσκολα μονοπάτια μας.

4+1 λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σε κάθε σχέση!

Οι σχέσεις των ζευγαριών και η καθημερινότητά τους δεν είναι πάντα όπως φαίνονται αφού πολύ συχνά γίνονται λάθη και καυγάδες που τις επηρεάζουν! Ακόμα κι αν έχετε μακροχρόνια σχέση και θεωρείτε ότι είστε έμπειροι κάνετε κάποια λάθη που δεν μπορείτε να τα αρνηθείτε!

Ποια είναι όμως τα πιο βασικά, τα οποία κάνουν ακόμα και έμπειρες γυναίκες, με αποτέλεσμα τα πράγματα να μην προχωρούν; 4+1 tips για μια υγιή μακροχρόνια σχέση!

Είσαι πάντα… διαθέσιμη

Σχέση λάθη

Δεν είμαι από εκείνες που θα σου πουν να του παίξεις παιχνίδια και να τον δυσκολέψεις γιατί μόνο έτσι θα καταλάβεις ότι σε θέλει πραγματικά. Αυτά είναι μάλλον ξεπερασμένα και ίσως κάπως ανώριμα (γνώμη μου). Από την άλλη βέβαια, δεν μπορείς να είσαι και μονίμως διαθέσιμη και έτοιμη να τρέξεις κοντά του ό, τι ώρα κι αν σε χρειαστεί. Προφανώς και αυτό-όσο κι αν σε θέλει-κάποια στιγμή, σύντομα, θα ξενερώσει.

Ψάχνεις την τελειότητα

Λυπάμαι αλλά αυτό που ψάχνεις δεν υπάρχει. Υπάρχει η περίπτωση που είναι αρκετά κοντά στα γούστα σου, αλλά σίγουρα όχι το αψεγάδιαστο. Οπότε, και εφόσον αυτό είναι μάλλον ανύπαρκτο, καλά θα κάνεις να συμβιβαστείς με κάτι… πιο ατελές, αλλά σίγουρα όχι μη αξιόλογο. Αυτά.

Το «κακό» παιδί δεν αλλάζει

Ή για να το πω και πιο σωστά δεν θα αλλάξει αν δε θέλει και πόσο μάλλον για σένα. Σε περίπτωση που επιθυμείς κάτι υγιές και φυσιολογικό, όσο κι αν εκείνος σου αρέσει και σε κάνει να ενθουσιάζεσαι θυμίσου ότι μάλλον θα δυσκολευτεί να σου προσφέρει αυτά που θέλεις. Τα έχουμε πει πολλές φορές: Όταν θέλεις τα ίδια πράγματα με τον άλλο, τα πάντα είναι πιο εύκολα και απλά.

Και τι φάση με τα χρήματα;

Θα το πεις ξεπερασμένο και παλιακό, αλλά σίγουρα δεν είναι! Δεν είναι λίγες εκείνες που δρουν με γνώμονα την οικονομική άνεση του άλλου, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί σε λάθος χειρισμούς. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να προσέξεις και να εκτιμήσεις σε έναν άνθρωπο.

Ξεχνάς τους τρόπους σου

Το ότι είναι άντρας και του αρέσεις, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να του φέρεσαι και άσχημα. Όπως καταλαβαίνεις, οι τρόποι για μία γυναίκα είναι πολύ πιο βασικό από όσο φαντάζεσαι. Καλό θα ήταν να μην τους ξεχνάς.

TAGS
 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share