Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Σιγουρέψου με το τεστ των 2 ερωτήσεων!

Είναι 2 τόσες απλές ερωτήσεις....

25 Ιουνίου 2019 14:15
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Σιγουρέψου με το τεστ των 2 ερωτήσεων!

Όταν ερωτευόμαστε παράφορα ή όταν μια σχέση αρχίζει να σοβαρεύει, αναπόφευκτα μας ταλανίζει η αμφιβολία αν πράγματι πρόκειται για σχέση ζωής

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση αν θα συνεχίσουμε –ίσως και για πάντα– να έχουμε στη ζωή μας το συγκεκριμένο σύντροφο ή αν υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω για εμάς.

Είναι υγιές να σκεφτόμαστε καλά πριν πάρουμε μια μεγάλη απόφαση, είτε αφορά στις προσωπικές μας σχέσεις είτε σε άλλους καίριους τομείς της ζωής μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Economic Review, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν μια απλή και αλάνθαστη μέθοδο που θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν όντως έχουμε βρει το άλλο μας μισό.

Σας απασχολεί και εσάς αυτό το ερώτημα; Για να αποφασίσετε, το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις:

– Πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας συγκριτικά με το πόσο ευτυχισμένοι θα ήσασταν εάν δεν είχατε το συγκεκριμένο σύντροφο;

– Τι πιστεύετε ότι απάντησε ο/η σύντροφός σας στην πρώτη ερώτηση;

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο τεστ των 36 ερωτήσεων του ψυχολόγου Arthur Aron, το οποίο υποτίθεται πως έχει σαν στόχο να μας κάνει να ερωτευτούμε οποιονδήποτε έχουμε απέναντί μας. Ο παράδοξος αυτός ισχυρισμός στηρίζεται στη θεωρία του Aron και των συναδέλφων του, θεωρία που υποστηρίζει πως καλλιεργούμε την οικειότητα και είμαστε πιο «επιρρεπείς» στον έρωτα εάν ρωτήσουμε έναν άγνωστο συγκεκριμένες προσωπικές ερωτήσεις και στη συνέχεια απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές και εμείς.

Οι 36 αυτές ερωτήσεις έχουν επιλεγεί στρατηγικά, είναι όμως πολλές κι έτσι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κατέληξαν πως μόνο δύο από αυτές αρκούν για να γίνει μια ακριβής και αξιόπιστη «αξιολόγηση» της σχέσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από παλαιότερη δημοσκόπηση που περιελάμβανε περισσότερα από 4.200 ζευγάρια. Είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ένα σύνολο ερωτήσεων, με τις απαντήσεις τους να καλύπτουν μια κλίμακα μεταξύ του «πολύ καλύτερα» και του «πολύ χειρότερα». Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν και πάλι στις ίδιες ερωτήσεις έξι χρόνια μετά.

Οι συγκριτικές αναλύσεις υπέδειξαν πως όσοι συμμετέχοντες ένιωθαν σε γενικές γραμμές πως δεν θα είναι πιο δυστυχισμένοι ως εργένηδες στην πρώτη φάση της έρευνας ήταν πιο πιθανό να έχουν χωρίσει έξι χρόνια μετά.

Παραδόξως, όσοι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν το πόσο ευτυχισμένος ήταν ο σύντροφός τους ήταν ακόμη πιο πιθανό να καταλήξουν χωρισμένοι.

Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αξιολογήσουν σωστά πώς νιώθει ο σύντροφός τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υπερεκτίμηση των συναισθημάτων του συντρόφου οδηγεί αναπόφευκτα σε… σκληρότερες διαπραγματεύσεις μέσα στη σχέση, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνουν σοβαρά λάθη. Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγος πιστεύει ότι η σύζυγος είναι πολύ ευτυχισμένη, μπορεί να την πιέσει να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις ή να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα στο οικογενειακό εισόδημα. Εάν όμως η σύζυγος είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από τη σχέση, θα δει τις απαιτήσεις αυτές ως το κερασάκι στην τούρτα και θα πάρει πολύ πιο εύκολα την απόφαση να φύγει.

Αν και οι δύο παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ απλές, μια ψύχραιμη και ώριμη απάντηση –όχι μια απάντηση που θα κατευνάσει τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές μας– μπορεί πράγματι να δώσει την ετυμηγορία για τη σχέση.

Θα ερωτευτείς μονάχα τρεις φορές στη ζωή σου...

Ύστερα από αρκετές σχέσεις και επίπονες στιγμές, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.

Μα κυρίως, πως οι άνθρωποι που ερωτεύεσαι δεν είναι τυχαίοι. Λένε πως ερωτευόμαστε μονάχα τρεις ανθρώπους, τον καθένα για διαφορετικό λόγο και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας. Όμως και οι τρεις αυτοί έρωτες είναι απαραίτητοι για να μάθουμε τι πάει να πει αληθινή αγάπη…

Ο πρώτος σου έρωτας είναι αυτός που βίωσες όταν ήσουν ακόμη έφηβος/η

Πρέπει να βρισκόσουν ακόμη στο σχολείο και να μη γνώριζες πολλά πράγματα για την αγάπη, αλλά την ένιωθες. Ή έτσι νόμιζες τουλάχιστον.

Η ερωτική σου ζωή θύμιζε κάτι από ταινίες, μιας κι από κει προσπαθούσες να αποκρυπτογραφήσεις τον έρωτα. Βόλτες σε παρκάκια με γλυκόλογα και κάνοντας σχέδια για το μέλλον, καβγάδες στο προαύλιο, κρυφά ραντεβού, τηλεφωνήματα και μηνύματα μέχρι αργά τη νύχτα.

Ένιωθες πως είχες βρει τον άνθρωπο της ζωής σου, γι’ αυτό άλλωστε έκανες τα πάντα για να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι. Ήθελες να δείξεις στον κόσμο πόσο χαρούμενος/η ήσουν, αρπάζοντας κάθε ευκαιρία από το να γράψεις στιχάκια στο θρανίο μέχρι να του/της ποστάρεις ένα τραγούδι.

Τι κι αν οι μεγαλύτεροι σου έλεγαν πως θα περάσει. Εσύ θεωρούσες πως ακόμη κι αν λήξει άδοξα (που μόνο και στη σκέψη αυτού τρελαινόσουν), εκείνος/η θα μείνει για πάντα στην πιο μεγάλη γωνία της καρδιάς σου.

Τώρα βέβαια, έτσι όπως τα βλέπεις με το πέρασμα του χρόνου, σου φαίνονται παιδικά κι αστεία όλα αυτά. Όσο να το κάνεις όμως, ήταν μια εμπειρία που κάπως σε στιγμάτισε και σε βοήθησε να κατανοήσεις περίπου τι είναι μία σχέση. Έστω σαν αυτή, λιγότερο περίπλοκη και περισσότερο αθώα. Όλα από κάπου ξεκινάνε.

Ο δεύτερoς έρωτας είναι και ο πιο σκληρός και ενδεχομένως να μην τον έχεις συναντήσει ακόμα…

Είναι αυτός που θα σου δώσει μαθήματα ζωής, θα συνειδητοποιήσεις τη δύναμη της αγάπης που υποβόσκει στην καρδιά σου αλλά και τις αντοχές σου. Θα σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, τι θέλεις από τη ζωή σου, τι αναζητάς σε μία σχέση, ποια είναι τα όριά σου και πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι.

Δυστυχώς όμως, αυτός ο έρωτας δεν είναι τόσο ευτυχισμένος όσο ο πρώτος.
Ο δεύτερος μεγάλος έρωτας που θα συναντήσεις στη ζωή σου είναι συνήθως προβληματικός και τοξικός και αρκετές φορές, εγωιστικός.

Οι άσχημες στιγμές θα είναι περισσότερες από τις χαρούμενες, είτε γιατί θα υπάρχουν πολλά ψέματα είτε γιατί ο ένας από τους δύο θα χειραγωγεί συναισθηματικά τον αδύναμο. Με λίγα λόγια, μία σχέση δράμα με εσένα να πιστεύεις πως αυτή η κατάσταση είναι δικό σου λάθος που πρέπει να το διορθώσεις.

Κι αντί να φεύγεις, μένεις εκεί δίπλα του/της. Ακόμα κι αν δε νιώθεις καλά μαζί του/της. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι πως χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, ακόμα κι αν έχεις έναν κόμπο στο λαιμό σου που δεν ξέρεις πώς να λύσεις κι απλώς ρίχνεις τον εγωισμό σου στα τάρταρα, χάνεις τον ύπνο σου.

Περνάς τις μέρες σου περιμένοντας τον άλλο να ξυπνήσει μία μέρα και ως δια μαγείας να συνειδητοποίησει πόσο σε αγαπάει. Αυτά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα συναισθήματά σου είναι που θα σε τυφλώνουν και θα σε κρατάνε σ’ αυτήν τη σχέση.

Στον δεύτερο έρωτα, το να προσπαθείς να τον κάνεις να δουλέψει είναι πιο σημαντικό από το να αναλογίστεις αν όντως πρέπει να προσπαθήσεις.
Είναι ο έρωτας που εύχεσαι και ελπίζεις να ήταν ο σωστός. Όταν όμως τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία εξ’ αρχής, δύσκολα αλλάζουν. Κι όταν θα το καταλάβεις, τότε είναι που θα πάρεις απόφαση πως αυτός ο άνθρωπος βγήκε οριστικά από τη ζωή σου, ακόμα κι αν ξέρεις ότι θα σου λείπει για πάντα.

Ο τρίτος έρωτας είναι αυτός που θα έρθει αναπάντεχα και σαν αυτόν δε θα έχεις συναντήσει άλλο.

Είναι εκείνο το είδος έρωτα που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σου. Είναι εντελώς διαφορετικός και καινούριος για σένα, γιατί με άτομο σαν αυτό δεν είχες επιλέξει να βγεις μέχρι πρότινος.

Ο τρίτος έρωτας έρχεται πολύ απρόσμενα και εύκολα, που τον κάνει να φαίνεται απίθανο να συμβεί. Συνήθως εμφανίζεται σε περιόδους που θέλεις απλά να μείνεις μόνος/η. Γι’ αυτό και στην αρχή θα θεωρήσεις πως πρόκειται για κάτι εφήμερο, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα.

Ωστόσο ο χρόνος έρχεται να σε διαψεύσει.

Στην αρχή δυσκολεύεσαι να αφεθείς λόγω αυτών που έχεις περάσει. Και αναγκάζεται έτσι ο άνθρωπος αυτός να περάσει κι ο ίδιος από σαράντα κύματα, μέχρι να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Όμως κάποια στιγμή το κάνει. Δείχνει υπομονή κι επιμονή μέχρι να διώξει κάθε ανασφάλεια σου. Όσο παλεύεις να κρατήσεις τον εαυτό σου και κυρίως τα συναισθήματά σου μακριά του, τόσο πιο δύσκολο σου γίνεται.

Και τελικά, το εντελώς αναπάντεχο για σένα, είναι πως καταλήγετε μαζί, ευτυχισμένοι κι ερωτευμένοι. Μπορεί να είναι ο έρωτας που άργησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο να έρθει από τη μεριά σου, ωστόσο είναι κι αυτός που θα σε ταρακουνήσει και θα σου μάθει πώς είναι να σε αγαπούν αληθινά.

Ξέρεις ότι ο άνθρωπος αυτός θα είναι δίπλα σου ανά πάσα στιγμή, το ίδιο κι εσύ. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσετε στην πρώτη δυσκολία, η συζήτηση και η ειλικρίνεια είναι οι μοναδικές σας λύσεις στα προβλήματα. Όχι οι τσακωμοί, ούτε οι χωρισμοί.

Ούτε έχεις κάποια ανάγκη να τη διαφημίζεις και να τη διατυμπανίζεις! Φτάνει που ξέρετε οι δυο σας όσα νιώθετε. Άλλωστε, αυτό θα είστε από εκεί και πέρα. Οι δυο σας! Γιατί τελικά αυτό είναι η πραγματική αγάπη. Μετατρέπει τη ζωή σου σε όνειρο και κάνει τα πάντα να φαντάζουν απλά.

Είναι εκείνο το είδος του έρωτα που θα σου δώσει να καταλάβεις, γιατί όλοι οι προηγούμενοι δεν ήταν οι ιδανικοί.

Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να συναντήσεις τον δεύτερο, γιατί θα σε οδηγήσει στον τρίτο.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share