Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ζηλεύεις τον σύντροφό σου; - 5 tips για να το ξεπεράσεις!

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

30 Μαρτίου 2018 09:04
Ζηλεύεις τον σύντροφό σου; - 5 tips για να το ξεπεράσεις!

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολες.

Ειδικά, όταν εμφανίζεται το «πράσινο τέρας» μπορεί να αποβεί καταστροφικό, κυρίως στις ερωτικές σχέσεις.

Η ζήλια είναι ένα άσχημο συναίσθημα και είναι ζωτικό να μάθεις από που προέρχεται και γιατί. Μπορεί να κάνει καλό στη σχέση, μόνο όταν είναι μικρή η ζήλια και όχι παθολογική.

Ο Δρ. Robert L. Leahy αναφέρει στο βιβλίο του «The Jealousy Cure», ότι είναι κάτι παραπάνω από μια απλή διαδικασία και πολλές φορές έχει να κάνει με στοιχεία του χαρακτήρα μας.

«Η ζήλια αφορά πάντα τρία πρόσωπα», εξηγεί. Συμβαίνει όταν ένα άτομο απειλείται από ένα τρίτο πρόσωπο. Κάποιος μέσα στη σχέση μπορεί να ενδιαφερθεί για τρίτο άτομο, εκτός αυτής και τότε μπορεί να επέλθει η ζήλια.

Ο Leahy χωρίζει την ερωτική ζήλια σε δύο κατηγορίες: σεξουαλική ζήλια και ζήλια που έχει να κάνει με τη συναισθηματική εγγύτητα. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να βιώσουν την πρώτη κατηγορία ενώ οι γυναίκες τη δεύτερη, σύμφωνα με έρευνες. Και οι δύο μπορεί να εγείρονται από τις ανασφάλειες, αναφέρει ο Leahy.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Τι είδαμε χτες; Τα πισώπλατα καρφιά στον Τεό, η σεξιστική σπόντα του Χάρου στην Σαλταφερίδου και η φαρμακερη ατάκα στην Φαρμάκη! (video)

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασαφείς προσδοκίες, ανισόρροπα επίπεδα δέσμευσης, πρότερες εμπειρίες εγκατάλειψης ή και προδοσίας. Ωστόσο, η πιο απροσδόκητη αιτία ερωτικής ζήλιας είναι πέρα για πέρα εσωτερική.

«Μερικές φορές η ζήλια είναι αποτέλεσμα υψηλής αυτοεκτίμησης του ενός που κάνει τα ελαττώματα του άλλου πιο εμφανή σε σχέση με τα δικά τους», αναφέρει ο ειδικός.

Παρόλα αυτά, δεν καταλήγει κάθε ζήλια σε δάκρυα και τσακωμούς. «Η ζήλια σε μικρό ή μεσαίο βαθμό μπορεί να είναι σημάδι στενής σχέσης, δέσμευσης και αγάπης. Μερικές φορές μπορεί να τεστάρουμε τον σύντροφό μας για να δούμε αν ζηλεύει και είναι απολύτως φυσιολογικό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατριχιαστικό έγκλημα στον Νέο Κόσμο: Σκότωσαν άνδρα σε ζωντανή σύνδεση!

Αν κάποιος πει ότι δεν τον νοιάζει αν ο σύντροφός του κοιμηθεί με άλλον, τότε θα πιστεύουμε ότι δεν τον ένοιαζε η σχέση γενικότερα και ήταν άπιστοι οι ίδιοι από την αρχή. Οι άνδρες συνήθως ζηλεύουν στη σκέψη ότι η σύντροφός τους μπορεί να κάνει σεξ με άλλον. Αντίθετα, οι γυναίκες απειλούνται κυρίως από τη συναισθηματική ζήλια. Φοβούνται, δηλαδή, ότι ο άνδρας τους μπορεί να ερωτευτεί κάποια άλλη.

Αν νιώθεις ζήλια μέσα στη σχέση σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις, υπάρχουν τρόποι να την ξεπεράσεις. Ο Leahy δίνει πέντε tips:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας (30/03) από την Άντα Λεούση!

Αξιολόγησε και εξομάλυνε τη ζήλια σου. Αναγνώρισε ότι είναι ένα δύσκολο συναίσθημα αλλά υπάρχει.

Προσπάθησε να την ελέγξεις. Άσε την ανάκριση, τον έλεγχο, το τσεκάρισμα και το stalking. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι τόσο πιο πολύ τρέφεις την ζήλια σου.

Δώσε χρόνο. Γράψε τις σκέψεις σου και χαλάρωσε.

Βάλτε κάποιους κανόνες με το σύντροφό σου, ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι και προσπάθησε να είσαι ευέλικτη.

Αναγνώρισε ότι αν δεν λειτουργούν τα πράγματα, υπάρχει ζωή και μετά από αυτή τη σχέση. Πολλές σχέσεις δεν αντέχουν, απιστία υπάρχει και η ζήλια μπορεί να μην φεύγει. Ζούσες και πριν, θα επιβιώσεις και μετά.

Πηγή: bovary.gr

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share