Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έτσι θα ξεπεράσεις τη ζήλια στη σχέση!

29 Ιανουαρίου 2018 19:25
Έτσι θα ξεπεράσεις τη ζήλια στη σχέση!

Σε κανέναν δεν αρέσει η ζήλια.

Υποστηρίζεις ότι είσαι πολύ καλά, αλλά σίγουρα δεν νιώθεις καλά. Φαίνεται στον τρόπο που κινείσαι, που μιλάς και σε οποιοδήποτε άλλο μη-λεκτικό σημάδι που δίνεις. Πίσω από όσα λες όμως, ο εκνευρισμός, το άγχος και η ζήλια, είναι έντονα. Είσαι αναστατωμένη γιατί όσα γίνονται είναι πέρα από τον έλεγχο σου. Είσαι επίσης αναστατωμένη διότι ζηλεύεις και το να ζηλεύεις είναι τόσο ανόητο.

Κανείς δεν έχει αυτοσκοπό σε μια σχέση να ζηλεύει – θα ήταν παρανοϊκό κάτι τέτοιο. Σε κανέναν δεν αρέσει το μελόδραμα. Ίσως προσπαθείς πολύ να κρύψεις τη ζήλια σου – ακόμη και από τον ίδιο σου τον εαυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αντιγόνη Ψυχράμη - Δημήτρης Μακαλιάς: Για πρώτη φορά μας ξεναγούν στο δωμάτιο του μωρό τους! Οι παιχνιδιάρικες αποχρώσεις και η μοντέρνα διακόσμηση

Ή να μαλώνεις τον εαυτό σου που ανησυχείς και είσαι γεμάτη υποψίες συνέχεια. Επίσης, μπορεί να καταφεύγεις στο ποτό, σε ναρκωτικές ουσίες, το shopping ή ό,τι άλλο πιστεύεις ότι θα σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο τη ζήλια σου. Φυσικά, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει τίποτα από τα παραπάνω.

Η ζήλια δεν είναι κάτι που φεύγει έτσι απλά.

Όσο «χαζός» και αν είναι ο λόγος της ζήλιας σου, μέχρι να τον εντοπίσεις, να τον κατανοήσεις και να τον αντιμετωπίσεις, δεν μπορείς να χαλαρώσεις από την αμφιβολία, το θυμό, και το φόβο που τη συνοδεύουν. Ακόμη, δεν μπορείς να απολαύσεις την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία με το σύντροφο σου.

Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αγνοείς τη ζήλια που νιώθεις και να ξεκινήσεις συνειδητά να προσπαθείς για την αντιμετώπιση της. Πρέπει να βρεις τi είναι αυτό που σε απασχολεί, όσο μεγάλος ή «ανόητος» φαίνεται να είναι ο λόγος. Παραμέρισε τη ντροπή σου και βρες νέους τρόπους να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Ακολουθούν τα 5 πιο «κλασσικά» σενάρια που μπορεί να σε κάνουν να ζηλέψεις και πώς να αντιδράσεις:

Είναι εξωστρεφής και κοινωνικός, κάνοντας πλάκα με όλους (και όλες)
Κοίταξε πέρα από τους τίτλους και τις ταμπέλες και εστίασε στις συγκεκριμένες συμπεριφορές. Σταμάτα να τον κατηγορείς επειδή είναι πιο κοινωνικός ή φιλικός από εσένα και αναζήτησε ποια είναι η συμπεριφορά του που σε ενοχλεί. Έπειτα, σκέψου το γιατί. Όταν κατανοήσεις τις διαφορές σας και βρεις τρόπους να τις σέβεσαι, τότε οι συγκρούσεις και η ζήλια θα καταλαγιάσουν.

Δεν αρνείται ότι κοιτάζει άλλες γυναίκες αλλά υποστηρίζει ότι δεν θα απατούσε ποτέ
Ο μεγαλύτερος σου σύμμαχος στο να ξεπεράσεις την απιστία είναι να θυμάσαι. Ναι, αρέσει στον σύντροφο σου να κοιτάζει άλλες (γεγονός που σε κάνει να νιώθεις άσχημα) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε απατήσει. Χρησιμοποίησε λέξεις όπως «Νιώθω __________ όταν σε βλέπω να κοιτάζεις έτσι άλλες κοπέλες.» Ζήτησε από τον σύντροφο σου να εστιάσει σε εσένα και φρόντισε να εστιάσεις και εσύ σε εκείνον (και όχι στους φόβους σου).

Αυτός και η πρώην του είναι «απλά φίλοι» που συνεχίζουν να μιλούν, να στέλνουν μηνύματα και να βρίσκονται συχνά για καφέ.
Η υγιής επικοινωνία είναι το κλειδί στο σενάριο όπου ο σύντροφος σου συνεχίζει να μιλάει με την πρώην του. Πρέπει να είστε ανοικτοί στο να συζητάτε για ο,τι σας ενοχλεί. Συζητήστε για οτιδήποτε αφορά την επικοινωνία με έναν πρώην. Θέστε όρια και φροντίστε να τα τηρήσετε και οι δυο. Δώστε προσοχή στα σημάδια που σας δείχνουν ότι ο σύντροφος σας πραγματικά τιμά αυτά τα όρια, ώστε να κατευνάσετε τη ζήλια σας.

Η συνήθεια του να βλέπει πορνό σε ενοχλεί και σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι αρκετή
Η πρώτη συζήτηση που πρέπει να κάνεις όσον αφορά το πορνό είναι με τον εαυτό σου. Μπορείς να αποδεχτείς ότι ο σύντροφος σου βλέπει πορνό (για οποιοδήποτε λόγο); Απάντησε με ειλικρίνεια και άσε την απάντηση να σε οδηγήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στο "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος": Εγκλωβισμένα 42 παιδιά! (video)

Δεν σου έχει δώσει αφορμή για να τον αμφισβητήσεις, δεν μπορείς όμως να βγάλεις από το μυαλό σου την εικόνα του με κάποια άλλη
Αν σε έχουν απατήσει ή πληγώσει στο παρελθόν, τσέκαρε συχνά τον εαυτό σου αν το έχεις ξεπεράσει ή υπάρχουν ακόμη ανοιχτές πληγές ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις τη σχέση που έχεις στο παρόν. Το να αποδεχτείς το παρελθόν και να προχωρήσεις είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ξεπεράσεις τη ζήλια. Μπορεί αυτό να γίνει γράφοντας σε ένα ημερολόγιο ή κάνοντας συνεδρίες με έναν σύμβουλο ή ψυχοθεραπευτή.

Για να απελευθερωθείς ολοκληρωτικά από τη ζήλια, πρέπει να αφοσιωθείς στην αλλαγή του τρόπου που σκέφτεσαι, συμπεριφέρεσαι και αλληλεπιδράς με το σύντροφο σου. Η ζήλια δεν έχει να κάνει μόνο με τη σχέση σου – αφορά άμεσα την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία σου.

Πηγή:savoirville

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share