Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τρεχάματα για τα Jumbo: «Βόμβα» 2 εκατ. ευρώ για την εταιρεία!

Στα δικαστήρια η μεγάλη αλυσίδα

26 Δεκεμβρίου 2023 18:25
Τρεχάματα για τα Jumbo: «Βόμβα» 2 εκατ. ευρώ για την εταιρεία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Jumbo βρίσκονται τελευταία στη δίνη μιας υπόθεσης έναντι μιας πασίγνωστης εταιρείας, η οποία ζητά ένα ποσό στα δύο εκατομμύρια ευρώ από την αλυσίδα, θέτοντάς τη σε προβληματισμό, τη στιγμή που ο Απόστολος Βακάκης επισημαίνει πως η εταιρεία του δεν μπορεί χωρίς εκείνον.

Όπως αναφέρει η στήλη «Beast» από το newsbeast.gr, ακόμη στο «περίμενε» έχει την εταιρεία παραγωγής τετραδίων και ειδών γραφείου, SKAG, ο Άρειος Πάγος. Η εταιρεία έχει σύρει τη Jumbo του Βακάκη στα δικαστήρια για αντιγραφή ενός από τα τετράδιά της με την ονομασία «University».

SKAG εναντίον Jumbo στα δικαστήρια

Ο λόγος που το θέμα απέκτησε διάσταση

Ο λόγος που το θέμα έφτασε «ψηλά» από πλευράς βαθμίδας της Δικαιοσύνης, είναι διότι οι προηγούμενες αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου δικαίωναν διαδοχικά τη SKAG, αναγνωρίζοντας ότι η Jumbo αντέγραψε το τετράδιό της, αλλά το πρόστιμο που της επιδίκαζαν ήταν μόνο 6.500 ευρώ.

Η οικογένεια Σκαγιά που διαχειρίζεται την τύχη της SKAG έκρινε ότι το ποσό αυτό ήταν μικρό και για αυτό κατευθύνθηκε προς τον Άρειο Πάγο. Τι ζητάει; 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από τη ζημιά που έχει υποστεί αυτά τα χρόνια.

jumbo-καταστημα
Κατάστημα Jumbo

Τέλος εποχής στα Jumbo - Παίρνει την απόφαση ο Απόστολος Βακάκης!

JUMBO: Δεν υπάρχουν δείγματα κόπωσης στην ηγεσία της Jumbo και, ως εκ τούτου, η συζήτηση για τον διάδοχο του Απόστολου Βακάκη στον «θρόνο» της αυτοκρατορίας που ο ίδιος δημιούργησε, αν και γίνεται στους χρηματιστηριακούς κύκλους, θεωρείται μάλλον πρώιμη.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν βρετανικό lobby να διακινεί τον τελευταίο καιρό φήμες περί επικείμενου μεγάλου επιχειρηματικού deal στην εισηγμένη κι ως εκ τούτου αλλαγές στην ηγεσία του ομίλου, χωρίς όμως κάποια βάσιμη πληροφορία που να στηρίζει το ενδεχόμενο. Παράλληλα, θυμίζουμε και την προσφορά «αστραπή» από την Ryanair: Ταξιδέψτε με αεροπορικά εισιτήρια από €19,99!

JUMBO: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Είναι πάντως γεγονός ότι η Jumbo, μια εισηγμένη στο top 10 των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο (3,88 δισ. ευρώ), η οποία παράγει χρηματοροές, ένα cash cow machine, στη χρηματιστηριακή γλώσσα, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο ραντάρ ξένων επενδυτών. Ο βασικός μέτοχος, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να πουλήσει, αλλά ούτε και να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας.

Γεννημένος το 1954, σχεδόν αυτοδημιούργητος, αφού ανέλαβε την El Greco, εταιρεία παιχνιδιών του πατέρα του, Γιώργου Βακάκη, έπειτα από καταστροφή που υπέστη λόγω πυρκαγιάς σε εργοστάσιο. Την ανασυγκρότησε, για να την πουλήσει μετέπειτα στην πολυεθνική Hasbro, πριν δημιουργήσει τη Jumbo (1986), οι μετοχές της οποίας έκαναν ντεμπούτο στο χρηματιστήριο το 1997.

Σήμερα ο κ. Βακάκης ελέγχει το 19,36% των μετοχών της Jumbo μέσω του ιδρύματος Karpathia Foundation, το οποίο έχει τον έλεγχο της μετόχου εταιρείας Tanocerian Maritime S.A. Ένα επιπλέον 15% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχουν Fidelity και Capital (9,99% και 5,05% αντίστοιχα).

Οι μέτοχοι απολαμβάνουν υψηλές αποδόσεις, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2023 μέχρι και τον Αύγουστο η εταιρεία κατέβαλε 200 εκατ. ευρώ περίπου, που υποδηλώνει μερισματική απόδοση 5,6%.

Επίσης, το 2023 θα είναι μία ακόμη αποδοτική χρονιά για τη Jumbo και -παρά τις συντηρητικές προβλέψεις του κ. Βακάκη- αναμένεται να κλείσει με τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, θα επαναξιολογηθούν οι στόχοι για το 2023, ήτοι αύξηση πωλήσεων κατά 15% από τα επίπεδα των 950 εκατ. ευρώ του 2022 και αύξηση 10% των κερδών, που άγγιξαν πέρυσι τα 250 εκατ. ευρώ. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα παραμένει για την Jumbo το ισχυρό ταμείο (πάνω από 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022).

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share