Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

Μύθος η Black Friday; Πόσο καλές είναι όντως οι προσφορές της; Οι 5 "παγίδες" και πώς να τις αποφύγετε

Αγοράζουμε όντως φθηνότερα προϊόντα ή είναι ένας μύθος;

24 Νοεμβρίου 2023 11:04
Μύθος η Black Friday; Πόσο καλές είναι όντως οι προσφορές της; Οι 5
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Black Friday: Πολλοί αναρωτούνται αν όντως οι προσφορές αξίζουν, ή αν η ημέρα αποτελεί απλώς ένα προωθητικό τρικ. Η απάντηση μπορεί να κρύβεται κάπου ανάμεσα στα δυο. Οι επικριτές του θεσμού εξηγούν πώς σίγουρα μέσα σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο όπου ο υπερκαταναλωτισμός κυβερνά, η επιπλέον πίεση που μας ασκεί η Black Friday, με εκφράσεις τύπου “Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να κάνετε τις αγορές σας” - ακόμα και όταν το πορτοφόλι μας είναι άδειο -, δεν αποβαίνει σε τίποτα το θετικό. Είναι σαν η Black Friday στολίζει με το πρόσχημα των εκπτώσεων και του εορταστικού πνεύματος, την αισχροκέρδεια, “χαϊδεύοντας” τις υπερκαταναλωτικές μας τάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ξεκίνησε ο θεσμός της Black Friday - Η φρενίτιδα των εκπτώσεων και πως πήγε να τινάξει την οικονομία των ΗΠΑ στον «αέρα»

Μύθος η Black Friday; Πόσο καλές είναι όντως οι προσφορές της; Οι 5 'παγίδες' και πώς να τις αποφύγετε

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το κοινό που όντως απολαμβάνει τον εκπτωτικό χαρακτήρα της ημέρας και που πραγματικά επωφελείται από αυτόν. Πολλές επιχειρήσεις όντως προσφέρουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές τους, με αποτέλεσμα το κοινό να μπορεί να αποκτήσει κάτι που επιθυμούσε καιρό. Φυσικά, υπάρχει και η αρνητική πλευρά σε όλο αυτό, με πολλά καταστήματα που ανεβάζουν την τιμή του προϊόντος λίγες εβδομάδες πριν, για να φανεί η μεγάλη διαφορά της έκπτωσης λόγω Black Friday. Ίσως πριν ο θεσμός διαδοθεί τόσο πολύ, η Black Friday ήταν πιο απλή και οι άνθρωποι που αγόραζαν μια ποικιλία αγαθών, εξοικονομούσαν συνολικά περισσότερα χρήματα. Σήμερα ο καταναλωτής καλείται να περιηγηθεί μόνος του σε ένα ατελείωτο πλέγμα από προσφορές, προωθητικές ενέργειες, διαφημίσεις και αμέτρητες επιλογές πραγμάτων - που ίσως τελικά να μην χρειάζεται. Είναι σίγουρα δυσκολότερο να βρούμε τις πιο αξιόπιστες και καλές προσφορές και να παραμείνουμε πιστοί στον αγοραστικό μας στόχο.

Οι 5 "παγίδες" της Black Friday και πώς να τις αποφύγετε

Θα έχουμε όλοι να μοιραστούμε ιστορίες από διάφορες αγορές μας αυτή την ημέρα που τελικά ήταν επιτυχημένες και άλλες που το μετανιώσαμε, αφού ξοδέψαμε περισσότερα από ότι θέλαμε τελικά, παρασυρόμενοι από το εκπτωτικό πνεύμα. Η σύντομη απάντηση λοιπόν, στην ερώτηση του τίτλου, είναι ότι όχι δεν αξίζουν όλες οι προσφορές της Black Friday.

Μερικές είναι καλές και μερικές άλλες όχι. Κυριότερα όμως, ο λόγος ύπαρξης του άρθρου είναι να γνωστοποιήσει αυτό το δεδομένο και ίσως να σας κάνει να ξανασκεφτείτε το που και το σε τι θα δαπανήσετε τα χρήματά σας.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share