Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

«Καταιγίδα» για τα Jumbo - Ανακοίνωσε τα δυσάρεστα o Απόστολος Βακάκης

«Η κρίση δεν έχει καν ξεκινήσει...»

6 Ιουνίου 2023 20:02
«Καταιγίδα» για τα Jumbo - Ανακοίνωσε τα δυσάρεστα o Απόστολος Βακάκης
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σε πλήρη αντίφαση με τα αποτελέσματα του τετραμήνου του 2022, τα οποία έδειξαν αύξηση των πωλήσεων κατά 25%, βρέθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων προανήγγειλε την έλευση της τέλειας καταιγίδας λόγω πληθωρισμού και πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι τόσο το 2022 όσο και το 2023 "είναι χαμένες χρονιές".

"Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την τέλεια καταιγίδα, καθότι οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητα σε ό,τι αφορά το παρόν και το εγγύς μέλλον", σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

Αναφερόμενος ωστόσο στην πορεία του τετραμήνου και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, είπε ότι η πορεία του Ομίλου είναι εξαιρετική σε ενοποιημένη βάση αλλά και στις επιμέρους αγορές του εξωτερικού όπου αυτός δραστηριοποιείται, με εξαίρεση τη Ρουμανία (Κύπρος +28%, Βουλγαρία +0,9%, Ρουμανία -9%).

Διαβάστε επίσης για τον «σεισμό» στην αγορά από τα Jumbo – Οικονομική ανάσα για τους καταναλωτές

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με βάση το οποίο ο Όμιλος έβαλε ως όριο τα 13,5 ευρώ και σε ερώτημα μετόχου γιατί η επιχείρηση δεν αυξάνει το όριο της τιμής στα 17 ή και στα 18 ευρώ ή και περισσότερο, ο Απόστολος Βακάκης απάντησε με σαφήνεια ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έγινε σε μία προσπάθεια τόνωσης της μετοχής, "καθώς δεν είναι στις προθέσεις μας να πουλήσουμε τη μετοχή δυναμικά με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η στρατηγική μας βασίζεται στο ότι τη μετοχή που αγοράζει κάποιος θα την έχει για πάντα, για τα παιδιά του, και απολαμβάνει μίας μερισματικής πολιτικής που είναι πάντοτε γενναιόδωρη".

Απόστολος Βακάκης
Απόστολος Βακάκης

"Βάζουμε ανάχωμα μπροστά από το λιμάνι για να αντέξουμε την καταιγίδα"

"Βάζουμε ανάχωμα μπροστά από το λιμάνι για να μπορέσουμε να αντέξουμε την καταιγίδα, την οποία εμείς μετά βεβαιότητας αναμένουμε. Τα πράγματα μέρα με την ημέρα σκοτεινιάζουν. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το τι ακριβώς γίνεται. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το τι σημαίνει σχέση ευρώ - δολαρίου στο 1 προς 1. Δεν έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του πολέμου και τις μεσοπρόθεσμες επιπλοκές που θα φέρει.

Δεν έχει πολυκαταλάβει γιατί η Ασία προχωράει σε δυναμικά νέα lockdowns τη στιγμή που εδώ ζούμε με την ευχή ότι η πανδημία έχει κάνει τον κύκλο της. Ούτε είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα ψιλά γράμματα. Άρα, μία συνετή διοίκηση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενθαρρύνει κινήσεις, οι οποίες σε περιβάλλον τεραστίας αστάθειας θα δημιουργούσαν έναν λόγο περί αύξησης της αξίας της μετοχής. Όσο εγώ κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω τον επενδυτή συνεταίρο ως κάποιον αισιόδοξο βλάκα".

"Η κρίση δεν έχει καν ξεκινήσει"

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κρίση, δεν έχει καν έχει ξεκινήσει. "Ζούμε σε δύο αντιφατικούς κόσμους. Θέλω να θυμίσω ότι οι κεντρικές τράπεζες έλεγαν ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, μετά είπαν ότι είναι προσωρινός, μετά ότι ο πληθωρισμός μάλλον δεν είναι προσωρινός και μάλλον λίγο πιο μακροπρόθεσμος και μετά παρότι μιλάμε για double digit inflation, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνονται με αρνητικό επιτόκιο".

Προϋπόθεση για να πέσει έξω στις προβλέψεις του, είναι να συμβούν όπως είπε, πράγματα που θα ανατρέψουν τα μελλούμενα. Όπως δηλαδή "το να σταματήσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν οι Ρώσοι τα εδάφη που κατέλαβαν το 2014 και το 2022. Να σταματήσει ο κορονοϊός με δήλωση Θεού".

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share