Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έντονη ανησυχία για Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο: Η νέα εταιρεία που «εισβάλλει» στην Ελλάδα

Η... επίθεση από Πολωνία

16 Μαΐου 2023 12:43
Έντονη ανησυχία για Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο: Η νέα εταιρεία που «εισβάλλει» στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σκλαβενίτης και ο ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί να δίνουν τη δική τους «μάχη» για κυριαρχία επί ελληνικής αγοράς στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο ανταγωνισμός διαρκώς και μεγαλώνει, προερχόμενος και από το εξωτερικό, στο οποίο... εξάγεται ο πρώτος.

Όπως αναφέρει το businessdaily.gr, ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης στην Ελλάδα άφησε στο Business Daily ο επικεφαλής του private equity fund, Enterprise Investors, Michal Kedzia. «Η χώρα βρίσκεται στο ραντάρ μας», τονίζει.

«Η Ελλάδα έχει πλέον σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και βρίσκεται στο ραντάρ μας», ανέφερε στο Business Daily o Michal Kedzia, ένας εκ των βασικών επενδυτών του πολωνικού private equity fund Enterprise Investors.

Μπορεί, όπως σημείωσε, να μην υπάρχει κάποια συζήτηση για επένδυση στην χώρα μας, αυτό όμως δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον καθώς το κεφάλαιο επανεξετάζει την παρουσία του στις αγορές όπου βρίσκεται (από τη Βαλτική έως τη γειτονική Βουλγαρία). Στα πλαίσια αυτά, δεν αποκλείεται για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους να μειώσει παρουσία ή να εξέλθει από κάποιες αγορές αντικαθιστώντας τες με άλλες.

«Η Ελλάδα είναι μία ενδιαφέρουσα αγορά, υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και σε οικονομικό επίπεδο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες οικονομίες της περιοχής», επισημαίνει στο Business Daily o κ. Kedzia.

O Michal Kedzia

O Michal Kedzia

Η επένδυση στην Ελλάδα

Όπως αποκάλυψε, σύμβουλοι έχουν επισημάνει στη διοίκηση της Enterprise Investrors επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό κλάδο των σούπερ μάρκετ με το ίδιο να μην αποκλείει επίσκεψη στην χώρα μας ώστε να τις αξιολογήσει από κοντά.

Το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ είναι από τους τομείς που στρατηγικά επενδύει το Enterprise Investors. Από τα 2,2 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει από το 1990, οπότε και δημιουργήθηκε το επενδυτικό κεφάλαιο, το 43% των ποσών έχουν κινηθεί ή συνεχίζουν να είναι τοποθετημένα στο ευρύτερο λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, το Εnterprise Investors έχει επενδύσει σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Πολωνία, Ρουμανία και Κροατία, 12 επιχειρήσεις λιανικής στο non food σε Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία και χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και 2 e-shop με έδρα την Πολωνία και παρουσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση στο Σπλιτ της Κροατίας, χώρα στην οποία η EI έχει έντονη παρουσία μέσω της αλυσίδας Studenac Market. Εισήλθε αγοράζοντας τις μετοχές από τον πρώην ιδιοκτήτη της το 2018 όταν βρισκόταν στην έκτη θέση στην τοπική αγορά.

Σήμερα, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης από πλευράς αριθμού καταστημάτων και πέμπτος σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών. Τα τελευταία χρόνια πρόσθετε περίπου 200 καταστήματα στο δίκτυο και το 2023 στόχος είναι να προστεθούν άλλα 120.

H Studenac διαθέτει περίπου 1.100 σημεία και 5.500 εργαζόμενους, ενώ στόχος είναι στην επόμενη τριετία να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις μεγάλους παίκτες της αγοράς με το μερίδιο της να σκαρφαλώνει από το 5,5% που είναι σήμερα στο 10%.

Η Enterprise Investors, η οποία έχει επενδύσει στην κροατική αλυσίδα συνολικά 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά σχεδόν για εξαγορές, μετέτρεψε μία παραδοσιακή τοπική αλυσίδα σε παίκτη που έχει παρουσία σε όλη την χώρα.

Το σημαντικό στοίχημα αυτής της περιόδου είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της –την Παρασκευή ανακοίνωσε συνεργασία με τον μοναδικό κροατικό “μονόκερο”, την Infobip– η περαιτέρω επέκταση της στο quick delivery –διαθέτει 3 dark stores και συνεργάζεται με την Wolt– καθώς και την ανάπτυξη νέων μοντέλων καταστημάτων όπως τα pop up που στήνονται σε τουριστικές περιοχές, παραλίες και camping.

Έτσι έγινε παγκόσμια φίρμα: Ο πραγματικός και ανθρώπινος λόγος που ο Σκλαβενίτης έχει κέρδη δισεκατομμυρίων

Ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να γίνει μια κορυφαία εταιρεία στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, μα και με διεθνή αναγνώριση, αυξάνοντας τον τζίρο έως και στα 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ με ανάπτυξη 12% και μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.

Με αντίστοιχη ανάπτυξη στα επίπεδα του 12% κινήθηκε και η μητρική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας στην Ελλάδα κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 3,31 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Tην ίδια στιγμή η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ το 2022 κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, IRI, γεγονός που φέρνει τον Σκλαβενίτη να έχει τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το σύνολο της αγοράς.

Η απόσταση μάλιστα που τον χωρίζει από τη δεύτερη αλυσίδα στη χώρα, ΑΒ Βασιλόπουλος, με κύκλο εργασιών στα 1,96 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις κινήθηκε χαμηλότερα κατά -2% το 2022 κατερχόμενος στα 1,92 δισ., ανέρχεται πλέον στα επίπεδα των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σκλαβενίτης κέρδη και επιτυχία

Ο λόγος της επιτυχίας του Σκλαβενίτη

Η πρωτιά και… οι Κυριακές

Στο ερώτημα που πολλοί προσπαθούν να απαντήσουν στην περίπτωση του Σκλαβενίτη για το τι είναι αυτό που κάνει την αλυσίδα παρά το μέγεθός της για τα ελληνικά δεδομένα, να αναπτύσσεται κάθε χρόνο με αυτόν τον ρυθμό, συχνά η απάντηση βρίσκεται πίσω από τη λέξη "νοοτροπία". H εταιρεία Βraincandy, η οποία σφυγμομετρεί την συμπεριφορά των καταναλωτών αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση της κατάταξης "top of mind” τον Σκλαβενίτη και μάλιστα με ανοδική πορεία από χρόνο σε χρόνο. Το "top of mind” έχει ιδιαίτερη σημασία ως αίσθηση από πλευράς των καταναλωτών για τις ελληνικές αλυσίδες, δεδομένου ότι αποτυπώνει το ποια από όλες τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ έρχεται πρώτη στο μυαλό του όταν θέλει να πραγματοποιήσει τις αγορές του. H τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Braincandy έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2022 σε δείγμα 600 ατόμων ηλικίας 16-75 ετών ανά την επικράτεια. Δεύτερη αλυσίδα στην κατάταξη πίσω από τον Σκλαβενίτη, είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, ακολουθεί ο Μασούτης, η Lidl, τα My market, ο Γαλαξίας, η Market In, ο Κρητικός και η Bazaar όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτουμε.

Ας έρθουμε όμως σε άλλους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του Σκλαβενίτη όπου και πάλι σύμφωνα με την Braincandy η κατάταξη αυτή βασίζεται σε κριτήρια όπως είναι η ποιότητα των προϊόντων, οι τιμές, η ποικιλία, η διακριτικότητα.

Η διακριτικότητα στον Σκλαβενίτη θα μπορούσε να εντοπιστεί και στην πολιτική του να μην διαφημίζεται σε κανένα μέσο ενημέρωσης, αλλά τελικά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πολλοί να είναι εκείνοι που μιλούν και ασχολούνται με εκείνον. Μπορεί κάποια άλλη εταιρεία να διαφημίσει τη συνεργασία της με τον Σκλαβενίτη, όμως η διοίκηση του ομίλου δεν ακολουθεί την ίδια πολιτική. Εκτός των άλλων η οικογένεια Σκλαβενίτη φημίζεται για τις καλές σχέσεις που έχει με τους προμηθευτές και την βιομηχανία όπου παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αλυσίδες εξ αντικειμένου πιέζουν για παροχές από πλευράς των προμηθευτών στην περίπτωση του Σκλαβενίτη, τα δεδομένα είναι σημαντικά πιο ήπια και διαφοροποιημένα και σε αυτόν τον τομέα για τον πρώτο παίκτη της αγοράς. Ως σημάδι διακριτικότητας εκλαμβάνεται και η έλλειψη φυλλαδίων στους πάγκους των ταμείων στα καταστήματα του Σκλαβενίτη, όπου επίσης αποτελεί τη μοναδική αλυσίδα που δεν εφαρμόζει τη συγκεκριμένη τακτική σε επίπεδο μάρκετινγκ.

Στο μυαλό του καταναλωτή μετρούν επίσης κινήσεις όπως το ότι η επιχείρηση δεν λειτουργεί τις Κυριακές που λειτουργούν οι υπόλοιπες αλυσίδες, γεγονός που μπορεί να τις στερεί κάποια έσοδα παραπάνω, αλλά φαίνεται ότι έχει ενισχύσει σημαντικά την καλή έξωθεν μαρτυρία της.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός που πρόσφατα είχαμε περιγράψει στην περίπτωση εξαγοράς των τεσσάρων καταστημάτων της Γέγος και που επίσης δείχνει έναν ακόμη παράγοντα «φιλοσοφίας» της οικογένειας Σκλαβενίτη (αδέρφια Γεράσιμος, Μαρία, Βίκυ). Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η πλευρά Σκλαβενίτη με την οικογένεια Γέγου κατά την πρόσφατα εξαγορά των τεσσάρων από τα έξι καταστήματα της φερώνυμης αλυσίδας, πρότεινε στις οικογένειες Γέγου και Μεθενίτη, ιδιοκτήτριες της συγκεκριμένης επιχείρησης, το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί διπλή ταμπέλα στα καταστήματα. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Η πλευρά Σκλαβενίτη αναγνώρισε μεταξύ άλλων τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό του 80χρονου, Νίκου Γέγου, με την εταιρεία του, προχωρώντας στη συγκεκριμένη κίνηση.

Σε όλα τα παραπάνω φαίνεται όμως ότι με τον τρόπο του συντείνει και ο ανταγωνισμός. Φαινομενικά, η πρόσφατη ανακοίνωση για επιβολή προστίμων σε τέσσερις αλυσίδες, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, εκτιμάται από την αγορά ότι θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ενδεχομένως και μακροπρόθεσμα, να ευνοήσει τον Σκλαβενίτη. Επιπλέον η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την εικόνα της, αποδομώντας συστηματικά τα υψηλόβαθμα διοικητικά της κλιμάκια τα τελευταία χρόνια και αλλάζοντας και τον επικεφαλής της, όπου τη σκυτάλη από 20 Αυγούστου του 2022 ανέλαβε ο Νίκος Λαβίδας. Για ένα διάστημα όμως αρκετά σημαντικό περίπου 8 μηνών η εν λόγω επιχείρηση τελούσε υπό «υπηρεσιακή» διοίκηση μέχρι και τον ανάληψη καθηκόντων από τον κύριο Λαβίδα.

Ουδείς μπορεί από την άλλη να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Σκλαβενίτης στηρίχθηκε πολύπλευρα για την διαδικασία απόκτησης και απορρόφησης του Μαρινόπουλου, τόσο από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους δανεισμού και κούρεμα χρεών προς τους προμηθευτές του Μαρινόπουλου κατά 50% αλλά και κυβερνητικά κυρίως διότι η κατάρρευση του απορροφώμενου ομίλου, θα προκαλούσε το φαινόμενο του ντόμινο, συμπαρασύροντας πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας αλλά και τους περίπου 13.000 υπαλλήλους της καθώς και εμμέσως συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Ο Σκλαβενίτης ήταν ουσιαστικά η επιχείρηση που ήρθε να διασώσει την ζέουσα επιχειρηματική οντότητα του Μαρινόπουλου, κάτι που της πιστώνεται στο ακέραιο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη μάλιστα έκανε όλα τα βήματα έως τώρα με σεμνότητα, κάτι που αποτελεί ένα από τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και στον οικονομικό τομέα και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται και στις οικονομικές της επιδόσεις, κερδίζοντας την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη των τραπεζών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο διάστημα των ετών ο Σκλαβενίτης καταφέρνει να συρρικνώνει την δανειακή του έκθεση κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές στη χρήση του 2021, όπου από τα 746,8 εκατ. ευρώ του 2020, ο δανεισμός του μειώθηκε στα 661,6 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται ότι ένα ακόμα σημαντικό μέρος του δανεισμού θα έχει αποπληρωθεί.

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Σκλαβενίτης διατηρεί την πιστότητα των πελατών του, χωρίς να έχει κάρτες πιστότητας για προσφορά πόντων επιβράβευσης όπως συμβαίνει με τους περισσότερους από τους ανταγωνιστές του.

Στα υπέρ του όμως είναι και η ποικιλομορφία του δικτύου του, καθότι διαθέτει αρκετές διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων από μικρότερα καταστήματα πόλης όπως είναι το κατάστημα της οδού Κανάρη στο Κολωνάκι, μέχρι το υπερμάρκετ που διατηρεί στην λεωφόρο Αθηνών, η επιφάνεια του οποίου υπερβαίνει τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ας έρθουμε όμως και στο προϊόντικό μείγμα της αλυσίδας. Η επιχείρηση διαθέτει μία σημαντική γκάμα προϊόντων στα καταστήματά της, κατά το μεγαλύτερό της μέρος προερχόμενη από Έλληνες προμηθευτές, ενώ συχνά υποστηρίζει και μικρότερες προσπάθειες – κάτι που συμβαίνει βέβαια και από πολλούς ανταγωνιστές της όπως ο ΑΒ ή ο Κρητικός ή και η Lidl. Ο Σκλαβενίτης όμως ευνοήθηκε και στην διάρκεια της πανδημίας, όταν η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου στράφηκε στις μεγάλες αίθουσες καταστημάτων, με την επιχείρηση να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό υπερμάρκετ πολλών χιλιάδων τετραγωνικών, καθότι διατηρεί σήμερα 33 σημεία πώλησης αυτής της μορφής με τελευταίο αυτό του κόμβου Φιλαδέλφειας (πρώην Mava).

Πηγή: Capital.gr

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share