Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Θύελλα» αντιδράσεων με τις τροφές στα ράφια των Lidl - 100 εκατ. ευρώ από την εταιρεία

Η νέα της μεγάλη επένδυση

23 Μαρτίου 2023 13:30
«Θύελλα» αντιδράσεων με τις τροφές στα ράφια των Lidl - 100 εκατ. ευρώ από την εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Lidl συνεχίζουν να επενδύουν διαρκώς για την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις πιο προσιτές τιμές, προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην επόμενη διετία, την ίδια στιγμή που υπάρχει μια αρκετά δυσάρεστη απόφαση.

Σημαντικό μέρος των επενδύσεων αυτών, με ύψος δαπάνης περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ αφορά στις ηλεκτρονικές ετικέτες των προϊόντων στα ράφια. Αυτή τη στιγμή το δίκτυό της αποτελείται από 230 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και ακόμη 20 στην Κύπρο. Στο στόχαστρο για τα επόμενά της βήματα βρίσκεται τόσο ο αστικός ιστός όσο και η νησιωτική Ελλάδα. Θα θυμίσουμε ότι το επόμενό της κατάστημα θα είναι αυτό στην λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Ψυχικού, όπως αναφέρει το capital.gr.

Επιμένει... ελληνικά

Την ίδια στιγμή η εταιρεία επενδύει σημαντικά στην εγχώρια παραγωγική βάση καθότι προμηθεύεται 1.560 κωδικούς προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς. Ένα μέρος των συγκεκριμένων μεταποιητών και συσκευαστών βρίσκεται στην Κρήτη. Ανάμεσά τους είναι τόσο η Agrocreta, εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, όσο και η Kreta Food ΕΠΕ που παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανίων.

H πρώτη που έχει έδρα την κοινότητα Βατόλακκου Χανίων, ειδικεύεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων όπως είναι το αβοκάντο σε διαφορετικές ποικιλίες κατά την διάρκεια της παραγωγικής περιόδου του συγκεκριμένου καρπού, η οποία ξεκινάει από τον Οκτώβριο κάθε έτους. Στα προϊόντα που συλλέγει και συσκευάζει από παραγωγούς της περιοχής είναι τα πορτοκάλια, οι ελιές με τις οποίες παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και τα κάστανα Κρήτης. Ο κύκλος εργασιών της Agrocreta ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία μικρού βεληνεκούς επιχείρηση, η οποία παρόλ’ αυτά διατηρεί πιστοποιήσεις στα προϊόντα της, οι οποίες είναι πλέον απαιτητές τόσο στη διεθνή αγορά όσο και σε αλυσίδες του εξωτερικού όπως είναι η Lidl. Χαρακτηριστική είναι η πιστοποίηση Global GAP, η οποία έρχεται να διασφαλίσει την μειωμένη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Στην περίπτωση της Agrocreta, πραγματοποιούνται έως και 70 έλεγχοι ετησίως τόσο από την ίδια όσο και από τη Lidl, προκειμένου να διαπιστωθεί η υπολειμματικότητα χημικών ουσιών στο αβοκάντο που προμηθεύει στην αλυσίδα. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή αβοκάντο στο νομό Χανίων υπολογίζεται σε έως και 8.000 τόνους ετησίως, ενώ η εταιρεία τυποποιεί περίπου 700 τόνους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Αντώνη Κοκκαλάκη.

Lidl και τροφές

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1999 από τους Κοκκαλάκη και Ε. Γαλανάκη, η οποίοι ασχολήθηκαν αρχικά με τη συγκέντρωση και τυποποίηση εσπεριδοειδών του νομού Χανίων, συνεργαζόμενη με μικρούς παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή η συνεργασία με τη Lidl στην Ελλάδα της αποφέρει το 30% του κύκλου εργασιών της. Ένα ακόμη 30% προέρχεται από την εξαγωγική δραστηριότητα και το υπόλοιπο αφορά στην ευρύτερη ελληνική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει κωδικούς προϊόντων της σε 15 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων είναι ο Καναδάς, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Σουηδία, η Πολωνία.

H Κreta Food, εταιρεία τυποποίησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αποτελεί το δημιούργημα του Μιχάλη Στρατηγάκη και του Νικόλα Μαρματάκη, με εμπειρία και οι δύο στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία στον χρηματοοικονομικό τομέα, πριν κάνουν το δικό τους βήμα στην περιοχή του Γαλατά Χανίων. Για λογαριασμό της Lidl Ελλάς η συγκεκριμένη επιχείρηση παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανίων. Κάθε παρτίδα πριν την εμφιάλωσή της αναλύεται στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, όπου πιστοποιείται η ποιότητά του, σε διαφορετική περίπτωση δεν εμφιαλώνεται.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Φέτος, η πτώση σε όγκο πωλήσεων λόγω των ανατιμήσεων στο ελαιόλαδο στην αγορά, ανήλθε στα επίπεδα του 40%, καθώς από τα 10.000 λίτρα που ήταν η περσινή τυποποίηση φέτος μειώθηκε σε 6.000 λίτρα, προϊόν των αυξήσεων σε είδη συσκευασίας όπως το γυάλινο μπουκάλι. Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο περιβάλλον, η Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 250.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, ενώ η Ισπανία που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο παράγει 1,5 εκατομμύρια λίτρα. Το 1/3 των πωλήσεων της Agrocreta προέρχεται από τη συνεργασία με τη Lidl Ελλάς, ενώ η συνεργασία με τη Lidl International – συμπεριλαμβανομένης της Lidl Ελλάς – φέρνει περίπου το 50% του τζίρου της εταιρείας.

Η εταιρεία των Χανίων διαθέτει τα προϊόντα της σε αγορές όπως η Ασία αλλά και η Ευρώπη, σε αλυσίδες όπως η Aldi, η Lidl, η Rewe, στη Μεγάλη Βρετανία σε Tesco, Morrisons αλλά και στην Αμερική και σε σημαντικό αριθμό χωρών.

Να σημειωθεί ότι οι συνεργάτες της Lidl, οι οποίοι την προμηθεύουν με τα προϊόντα της, περνούν σε ετήσια βάση από ειδική διαδικασία auditing, η οποία γίνεται από τον οίκο πιστοποίησης Lloyd’s. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση έχει τρεις βαθμίδες, όπου εάν κάποιος προμηθευτής που ελεγχθεί αποδειχτεί ότι είναι ανεπαρκής ως προς την ποιότητα των προϊόντων του, αποβάλλεται από τη λίστα προμηθευτών της αλυσίδας. Στην «κίτρινη» διαβάθμιση ο εκάστοτε προμηθευτής δέχεται συστάσεις για να βελτιώσει το προφίλ του και την ποιότητα των προϊόντων του και στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα αξιολόγησης την «πράσινη», συνεχίζει απρόσκοπτα τη συνεργασία του με την αλυσίδα.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share