Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έριξε τη «βόμβα» για τα Jumbo ο Απόστολος Βακάκης: «Μείωση τιμών στα ράφια όταν...»

«Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο», χαρακτήρισε

21 Μαρτίου 2023 13:15
Έριξε τη «βόμβα» για τα Jumbo ο Απόστολος Βακάκης: «Μείωση τιμών στα ράφια όταν...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μία Γενική Συνέλευση με αρκετές ειδήσεις ο χειμαρρώδης Απόστολος Βακάκης, δεν τσιγκουνεύτηκε να προσφέρει «θανατηφόρες» ατάκες, όπως αυτός συνηθίζει κάθε φορά. Ατάκες που όλα αυτά τα χρόνια του έχουν προσδώσει το χαρακτηρισμό του σκληρού και κυνικού ανθρώπου. Μόνο που χθες ο κ. Βακάκης μαζί με τις ειδήσεις και τις «θανατηφόρες ατάκες» φανέρωσε και άλλες πτυχές του χαρακτήρα του.

Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης για μία «εθνική τραγωδία που μέρα με τη μέρα γίνεται απολύτως αντιληπτή στον καθένα» και «για τα παιδιά που έφυγαν και δυστυχώς δεν θα ξαναγυρίσουν» προέτρεψε να επικρατήσει ψυχραιμία στους χειρισμούς της τραγωδίας. Από εκεί και έπειτα από την τοποθέτηση του κ. Βακάκη χθες πρέπει να υπογραμμιστούν τρία βασικά πράγματα.

Δείτε επίσης: Συναγερμός στα Jumbo: Ανακαλείται άρον άρον προϊόν που αγοράζουν το 95% των Ελλήνων

Αποπληθωρισμός

Κατάστημα Jumbo

Το πρώτο αφορά την εκτίμηση του ότι πλέον η αγορά θα αρχίσει να εισέρχεται σε μία φάση αποπληθωρισμού, κάτι που αναμένεται να φανεί κυρίως μετά το καλοκαίρι καθώς ουσιαστικά τώρα ξεστοκάρονται προϊόντα που είχαν αγοραστεί απ’ τις εμπορικές επιχειρήσεις σε υψηλές τιμές.

«Τώρα που μιλάμε υπάρχει αποπληθωρισμός. Υπάρχει χάσμα μεταξύ εισοδήματος και τιμής που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό της αγοράς. Θα πάρει χρόνο, όμως είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν ότι μπορούν να καταστήσουν πιο ακριβό το χρήμα και να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Η αίσθηση μας είναι ότι θα ζήσουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Ενάντια στο αίσθημα ευφορίας που υπήρχε, η θέση μου είναι ότι αυτό θα αντικατασταθεί με ένα συναίσθημα απελπισίας. Τα νούμερα δεν θα πιάνονται το 2024.

Κι αυτό το γνωρίζουν οι τραπεζίτες. Γι αυτό και εναγωνιωδώς προσπαθούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό εκεί που ήταν ειδάλλως πάμε σε συρρίκνωση των αγορών. Η συρρίκνωση που πιθανολογούμε ότι θα έλθει και στην Ελλάδα θα κάνει δύσκολο το παιχνίδι για το πως φέρνεις το αποτέλεσμα. Απ’ την ευτυχία στη δυστυχία η διαφορά είναι μία μέρα».

Πάντως για την Ελλάδα ανέφερε ότι θα είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών για να καταλάβει κανείς την τάση και πρόσθεσε πως «ό,τι και να γίνει θα ζήσουμε συνθήκες αποπληθωρισμού».

Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα γίνει περισσότερο εμφανές μετά το καλοκαίρι. Μία περίοδο κατά την οποία και η Jumbo θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών.

«Από πέρυσι η εταιρεία έχει προχωρήσει ανατιμήσεις από 22-25%. Η αγορά θα πάρει πίσω περίπου το μισό. Πρέπει να επιστρέψεις πίσω στον καταναλωτή. Αλλιώς κάνεις λάθος. Χαιρόμαστε όταν κατεβάζουμε τιμές και όχι όταν ανεβάζουμε. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν κερδίζουμε κάτι από αυτό. Κερδίζουμε από το μοντέλο της εταιρείας που έχουμε φτιάξει.»

Λειτουργία στο Ισραήλ

Κατάστημα Jumbo

Το δεύτερο αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας franchise του Ομίλου Jumbo στο Ισραήλ. Όπως είπε ο κ. Βακάκης ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα, στην πόλη Ιλάτ (σσ στο τρίγωνο της Ερυθράς θάλασσας), το οποίο όπως είπε θα είναι το μεγαλύτερο του είδους.

«Θα έχει στο σήμα του Jumbo και την ελληνική σημαία και τα προϊόντα θα είναι μόνο Jumbo». Ωστόσο δεν θα έχει όλους τους κωδικούς, καθώς ο τρόπος αδειοδότησης κατηγορίας προϊόντων είναι πολύ γραφειοκρατικός. «Εχουν δικό τους σύστημα, το οποίο είναι αργό. Δεν το έχουν εκσυγχρονίσει προς το παρόν».

Ο κ. Βακάκης εκτιμά ότι η αγορά έχει εξαιρετικές προοπτικές και δίνοντας έμφαση είπε ότι «το Ισραήλ θα κάνει μια Ελλάδα». Και αυτό θα γίνει για παράδειγμα με 15 καταστήματα, καθώς είναι διαφορετικό το εισόδημα.

Στη Ρουμανία λόγω έλλειψης προσωπικού

Το τρίτο αφορά το διογκούμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Jumbo στο να βρει προσωπικό με αποτέλεσμα πλέον να έχει ξεκινήσει να κατευθύνει περισσότερες δραστηριότητες στις υπόλοιπες χώρες που ο Όμιλος δραστηριοποιείται, ξεκινώντας από δομές logistics.

«Αν δεν βρίσκουμε προσωπικό μεταφέρουμε δραστηριότητες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», είπε ο κ. Βακάκης. «Το αρχικό μοντέλο ήταν ότι εδώ είναι η χώρα μας, πρέπει να ενισχύσουμε τη χώρα μας κτλ. Αλλά όλοι πρέπει να συμπορεύονται κάτω απ’ αυτό τον τρόπο σκέψης!», σημείωσε.

«Για παράδειγμα κάνουμε μία αποθήκη στη Ρουμανία αντί να επανδρώσουμε ακόμη μία εδώ, στην Ελλάδα».

Σημειωτέον πως στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας φέτος είναι η δημιουργία δύο καταστημάτων στη Ρουμανία, καθώς και του eshop στη Βουλγαρία.

Ούτε λόγος για σύνταξη

Μεταξύ άλλων ο κ. Βακάκης ερωτήθη χθες και για το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να αποσυρθεί απ’ την εταιρεία.

«Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ. Πολλοί θα ήθελαν να με αποσύρουν αλλά δεν ξέρω τι να κάνω αν αποχωρήσω» είπε για να κλείσει το θέμα χαριτολογώντας ότι μπορεί να ανοίξω σουβλατζίδικο.

Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε και στο ενδεχόμενο εξαγοράς.

«Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες είναι να ονειρεύεσαι εξαγορές. Δεν αγοράζεις προβλήματα είναι αρκετά αυτά που έχουμε.

Βγαίνει από το κάδρο αυτό το ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» είπε και πρόσθεσε ότι και «τζάμπα να μου έδιναν μια εταιρεία δεν θα την έπαιρνα. Θα έψαχνα να δω τι πρόβλημα υπάρχει».

Ούτε μέρισμα

Ο κ. Βακάκης δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετο μέρισμα – τουλάχιστον προς το παρόν – αν και η εταιρεία του πάει «εκνευριστικά καλά», καθώς αναδύονται αβεβαιότητες, όπως είπε.

«Δεν θέλουμε να τρέχουμε την εταιρεία ως πύραυλο» επανέλαβε, μεταθέτοντας για τους καλοκαιρινούς μήνες πιθανή απόφαση για έκτακτο μέρισμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «καλύτερα να εκπλήσσεις ευχάριστα παρά δυσάρεστα».

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share