Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τεράστια συμφωνία της Lidl φέρνει ανατροπή σκηνικού στα σούπερ μάρκετ της χώρας

Χαμός στην αγορά!

9 Μαρτίου 2023 08:12
Τεράστια συμφωνία της Lidl φέρνει ανατροπή σκηνικού στα σούπερ μάρκετ της χώρας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον συνολικό τρόπο που διεξάγεται το επιχειρείν και διαμορφώνεται η ευρύτερη στρατηγική των επιχειρήσεων που σχετίζεται με τον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου, είτε πρόκειται για σούπερ μάρκετ, είτε για τη βιομηχανία, φέρνει η συμφωνία που έκλεισαν, η εταιρεία μετρήσεων NieslenIQ και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl.

Το βήμα συναίνεσης έγινε από πλευράς της Lidl όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την αλυσίδα να άρει έναν από τους περιορισμούς που είχε θέσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα γνωστοποίησης των πωλήσεων της προς την αγορά.

Δείτε επίσης: Σάλος με τις καταγγελίες για τα Lidl: "Έχουν τα χειρότερα προϊόντα και τους πιο..."

Πλέον και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, η Lidl τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες που διατηρεί παρουσία προχωράει σε συνεργασία με τη NielsenIQ προκειμένου να της παρέχει στοιχεία για τις πωλήσεις και τα δεδομένα που υφίστανται από την διακίνηση των προϊόντων στα ράφια της.

Πρόκειται για μία τεκτονικού χαρακτήρα διαφοροποίηση στη μέχρι στιγμής φιλοσοφία της αλυσίδας, η οποία δεν μοιράζεται οικονομικά στοιχεία στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες δραστηριότητάς της, η οποία έρχεται να ακολουθήσει και τις υπόλοιπες αλυσίδες που ήδη παρέχουν μετρήσιμα στοιχεία για τις πωλήσεις τους τόσο συνολικά όσο και ανά κατηγορία προϊόντων, τα οποία προσφέρουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία και τα δεδομένα της αγοράς.

Τεράστια συμφωνία της Lidl φέρνει ανατροπή σκηνικού στα σούπερ μάρκετ της χώρας

Η συνεργασία αυτή που έρχεται σε γνώση μας, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα, το οποίο σε πρώτη φάση θα δώσει τη δυνατότητα στον ανταγωνισμό της Lidl, δηλαδή στις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και στην βιομηχανία, να γνωρίζουν ανά μήνα την πορεία των πωλήσεών της και το μερίδιό της στην αγορά με μετρήσιμα και αξιόπιστα στοιχεία. Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα βήμα που θα δώσει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης σκιαγράφησης και αποτύπωσης της αγοράς.

Μέχρι στιγμής, ο υπολογισμός των στοιχείων της Lidl ήταν κάτι που επί της ουσίας γινόταν κατά προσέγγιση, δεδομένου ότι εκτός των άλλων στη χώρα μας η Lidl διατηρεί τον χαρακτήρα ομόρρυθμης εταιρείας και δεν δημοσιεύει ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, ενώ δεν παρείχε και επίσημα στοιχεία με τη μέθοδο του scanning, με καταγραφή των πωλήσεων μέσω των μηχανημάτων POS όπως κάνουν οι υπόλοιπες αλυσίδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τώρα τα συμπεράσματα από πλευράς της Nielsen αναφορικά με την πορεία της Lidl εξάγονταν με κατά προσέγγιση μέθοδο, όπου γινόταν καταγραφή αποδείξεων των πελατών κατά την έξοδό τους από τα καταστήματα της αλυσίδας και με τη χρήση στατιστικού δείγματος εξαγόταν η μέτρηση αναφορικά με τις πωλήσεις της πολυεθνικής αλυσίδας και τη θέση της στην αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στις χώρες όπου διατηρούν παρουσία οι δύο εταιρείες και υφίσταται έδαφος για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - γνωστοποίηση της συνεργασίας για την Ελλάδα

Σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία, η NielsenIQ στην Ελλάδα ενημέρωσε με δίγλωσση ανακοίνωσή της σε ελληνικά και αγγλικά, τις επιχειρήσεις – πελάτες της, με τις οποίες συνεργάζεται. Η συγκεκριμένη ενημέρωση βρίσκεται στη διάθεση του Capital.gr.

Σε αυτήν αναφέρεται:

"Αγαπητοί συνεργάτες,

Το σύγχρονο λιανεμπορικό περιβάλλον παρουσιάζει πληθώρα προκλήσεων με σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι λιανέμποροι και οι προμηθευτές δραστηριοποιούνται στον κλάδο των FMCGs.

Στη Nieslen IQ αναζητούμε συνεχώς τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών μας. Ένας από τους βασικούς τομείς ήταν και εξακολουθεί να είναι η διαρκής επέκταση της κάλυψης της αγοράς, για τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Lidl, ένας από τους κορυφαίους λιανεμπόρους FMCGs στον κόσμο, αποφάσισε να συμμετάσχει στις υπηρεσίες μέτρησης λιανεμπορίου της NielsenIQ με scanning στοιχεία. Αυτή η συνεργασία είναι μία φυσική εξέλιξη, καθώς τόσο η NielsenIQ όσο και η Lidl δραστηριοποιούνται σε μεγάλο αριθμό χωρών.

Στη συμφωνία αυτή, που είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας για διεύρυνση της κάλυψης μέσω πολύτιμων συνεργασιών, εντάσσεται και η Ελλάδα. Ως εκ τούτου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επικεντρωθούμε στην υλοποίησή της, ώστε να σας παρέχουμε μία ακόμα καλύτερη κατανόηση των δυναμικών της αγοράς.

Θα σας ενημερώσουμε με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την ενσωμάτωση των στοιχείων στο προσεχές χρονικό διάστημα".

Εταιρεία του πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου Schwarz

H Lidl ανήκει στον πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο Schwarz, ο οποίος κατά το οικονομικό έτος 2021 απασχολούσε περί τους 550.000 υπαλλήλους, αυξάνοντας τις πωλήσεις του από 125,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 σε 133,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος Schwarz διατηρεί περισσότερα από 13.300 καταστήματα σούπερ μάρκετ Lidl και Kaufland. Μόνο η Lidl σε παγκόσμια βάση κατέγραψε πωλήσεις 100,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 4,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το βήμα της γνωστοποίησης στοιχείων προς την υπόλοιπη αγορά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων είναι κάτι που προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχει υλοποιηθεί. Θα θυμίσουμε πάντως ότι για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πλέον διατηρεί 28 χρόνια παρουσίας η Lidl, η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε να δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία ήταν στις αρχές του 2021 για τη χρήση που είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Από πολλούς αναλυτές τότε εκτιμήθηκε ως μία κίνηση να συμβαδίσει με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγοράς, δεδομένου ότι και οι υπόλοιποι λιανέμποροι εξέδιδαν οικονομικές καταστάσεις.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share