Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έτσι φάνηκε το «χτίσιμο» της «αυτοκρατορίας»: Η εξαγορά κορυφαίας αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη που άλλαξε το σκηνικό

Η άνοδος προς την κορυφή είχε το δικό της δρόμο

31 Ιανουαρίου 2023 12:08
Έτσι φάνηκε το «χτίσιμο» της «αυτοκρατορίας»: Η εξαγορά κορυφαίας αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη που άλλαξε το σκηνικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια «αυτοκρατορία» στον χώρο των ελληνικών σούπερ μάρκετ, με τη γνωστή αλυσίδα να έχει καταφέρει με κόπο και υπομονή να φτάσει στην κορυφή.

Η εταιρεία, που φέρνει αυτές τις μέρες μια νέα ανατροπή στην αγορά, ιδρύθηκε το 1954 από τον Γιάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), τον Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920-1999), με αρχική δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο. Το 1967 ιδρύεται η «Ι. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», με διακριτικό τίτλο ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ ανοίγει το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας και το 1975 προσχωρεί στην επιχείρηση ο μικρότερος αδελφός του Σπύρου και του Γιάννη, Νάσος Σκλαβενίτης. Το 1975 η εταιρεία ξεφεύγει από τα στενά όρια του Περιστερίου, ανοίγοντας μεγάλο κατάστημα στον Πειραιά, στη συνοικία Καμίνια. Το βήμα αυτό είναι μεγάλο και απαιτεί ανάλογα κεφάλαια, γι' αυτό και στο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται (ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.) θα έχει συμμετοχή με 49% ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1993, η εταιρεία θα ιδρύσει συνολικά 23 καταστήματα, όλα εντός της Αττικής.

Στα τέλη του 2013 η εταιρεία διαθέτει 96 καταστήματα. Το 2007, η αλυσίδα ξεκινάει τις πρώτες επεκτάσεις της εξαγοράζοντας μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων, όπως 18 της αλυσίδας Παπαγεωργίου, ενώ το 2010, εξαγοράζει 8 καταστήματα από την αλυσίδα Ατλάντικ, η οποία έναν χρόνο μετά πτωχεύει. Το 2013, η επιχείρηση εξαγοράζει 4 καταστήματα από την εταιρεία Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και συμφωνεί να αποκτήσει 9 από την αλυσίδα Extra Πρώτα και Φθηνά ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Αττική.

Έτσι φάνηκε το «χτίσιμο» της «αυτοκρατορίας»: Η εξαγορά κορυφαίας αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη που άλλαξε το σκηνικό

Η πορεία... τρένου μετά το Ατλάντικ και μέχρι τον Μαρινόπουλο

Το μέσο κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, εξηγώντας έτσι την ικανότητα της εταιρείας να οδηγείται σε αύξηση των πωλήσεων με έναν σχετικά μικρό αριθμό καταστημάτων.

Η εταιρεία εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια Σκλαβενίτη, αν και φημολογείται ότι διεθνείς γίγαντες λιανικής, όπως η Tesco και η Walmart, ενδιαφέρονται για την απόκτησή της. Ωστόσο, στην οικογένεια Σκλαβενίτη δεν έχουν δείξει σημάδια ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την προσφορά εξαγοράς.

Τον Νοέμβριο του 2014, η επιχείρηση εξαγοράζει το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα χονδρικής (2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα), απασχολώντας 1.073 εργαζομένους. Η αλυσίδα μετά την εξαγορά της μετονομάζεται σε The Mart.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η επιχείρηση εισέρχεται στην αγορά της Κρήτης, εξαγοράζοντας από τη Βερόπουλος το 60% του συνόλου των μετοχών της αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η οποία διέθετε 38 καταστήματα (27 στον Νομό Ηρακλείου, 7 στον Νομό Λασιθίου, 3 στον Νομό Χανίων και 1 στον Νομό Ρεθύμνης), απασχολώντας 940 εργαζομένους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις,ανακοινώνεται η εξαγορά του Ομίλου Μαρινόπουλος από τον Όμιλο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Η εξαγορά εγκρίνεται από δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017 και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 του ίδιου μήνα. Μέχρι τότε ο Όμιλος Μαρινόπουλος αποτελούσε τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Την 1η Μαρτίου 2017, ο Όμιλος Μαρινόπουλος κλείνει, και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύεται στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην οποία εντάσσονται όλα τα καταστήματα Carrefour Express (εκτός από αυτά της βόρειας Ελλάδας που ανήκαν στον Καρυπίδη) και Carrefour Μαρινόπουλος.

Ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ αρχίζει την επέκτασή του τον Μάρτιο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2018, ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ προχωράει στην πώληση του 21% της εταιρείας The Mart Cash and Carry,[10] με αγοραστή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της The Mart Cash and Carry, κ. Λεωνίδα Θεόκλητο.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share