Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

«Έκρηξη» για Μασούτη και Σκλαβενίτη στο 2023: Διαδοχικές ανατροπές στην αγορά από τις κινήσεις τους

Οι αποφάσεις τους μαρτυρούν... επεκτατικότητα

22 Ιανουαρίου 2023 10:33
«Έκρηξη» για Μασούτη και Σκλαβενίτη στο 2023: Διαδοχικές ανατροπές στην αγορά από τις κινήσεις τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Μασούτης και ο Σκλαβενίτης επιδίδονται σε ένα... μπαράζ εξαγορών, οι οποίες και το 2023 συνεχίζονται για τις δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στην προσπάθεια αμφότερων να προκαλέσουν αίσθηση, με την πρώτη ειδικά να επιβεβαιώνει το δικό της «μπάσιμο».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ot.gr, έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την εξαγορά από την Διαμαντής Μασούτης των δύο «ορφανών» καταστημάτων του δικτύου της Γέγος σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η Σκλαβενίτης εξαγόρασε τα 4 από 6 καταστήματα της Γέγος στο Μαρκόπουλο, στο Πόρτο Ράφτη και στη Λούτσα.

Αν και πρόκειται για mini deal δείχνει ότι το «μεσαίο ράφι» των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των «μεγάλων», κάτι που επιβεβαιώνει και το επερχόμενο deal της Σκλαβενίτης με την λαρισαϊκή αλυσίδα Σανίδας-Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ.

Η εξαγορά αλυσίδας του κάμπου, η οποία φέρει την ταμπέλα «AS Αγορά» βρίσκεται σε τελική ευθεία, ωστόσο δεν έχουν πέσει ακόμα οι τελικές υπογραφές, που μάλλον δεν θα αργήσει.

Μασούτης και Σκλαβενίτης στο 2023

Τα καταστήματα, τα 4.4 δισ. ευρώ και οι «καυτές» περιοχές

Η απόκτηση των 2 σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Γέγος, συγκεκριμένα τα καταστήματα στην Λεωφόρο Αθηνών και Σουνίου στην Κερατέα και στην Εθνάρχου Μακαρίου 54 και Ηλεκτρουπόλεως στην Αργυρούπολη, ανεβάζει τον αριθμό των εξαγορασθέντων σημείων πώλησης από την Μασούτης στα 52 από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για δύο μισθωμένα καταστήματα 400 και 800 τ.μ. με συνολικά 30 εργαζόμενους που περνούν στον έλεγχο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας και αντίθετα με ότι συνέβη με την Σκλαβενίτης από την 1η Φεβρουαρίου θα αλλάξουν ταμπέλες υπό την επωνυμία της Μασούτης.

Θυμίζουμε πως τα 4 καταστήματα της Γέγος που εξαγοράστηκαν από την Σκλαβενίτης, αφού είχαν προηγηθεί συζητήσεις με την ΑΒ Βασιλόπουλος, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, φέρουν και τις δύο επωνυμίες (Σκλαβενίτης – Γέγος), με τον αγοραστή να συναινεί για συναισθηματικούς λόγους που σχετίζονται με την ιστορία της επιχείρησης Γέγος και των οικογενειών που εμπλέκονται σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια Σκλαβενίτη και οι ιδιοκτήτες της λαρισινής επιχείρησης σούπερ μάρκετ AS Αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει δίκτυο εννέα καταστημάτων, με τα 6 στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, βρίσκονται πολύ κοντά στις τελικές υπογραφές.

Με την εξαγορά της AS Αγορά η Σκλαβενίτης, που πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε το 2022 καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης εσόδων πάνω από 4,4 δισ. ευρώ, επίδοση που διευρύνει σημαντικά την απόσταση από τον δεύτερο παίκτη του κλάδου, εισχωρεί στην καρδιά της Λάρισας με ένα εδραιωμένο δίκτυο, το οποίο έχτισε ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Σανίδας.

Η λαρισινή επιχείρηση ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στα τέλη του 2015, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής στον Άγιο Αθανάσιο. Ο κύκλος εργασιών της με βάση τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ανήλθε στα 10,35 εκατομμύρια ευρώ (9,08 εκατ. ευρώ το 2019), με τα αποτελέσματα προ φόρων να είναι 48,88 χιλιάδες ευρώ (44,5 χιλ. ευρώ το 2019).

Όταν το deal ολοκληρωθεί, η Σκλαβενίτης, που καταγράφει ακόμη μία πρωτιά και συγκεκριμένα σε επίπεδο πιστότητας καταναλωτών καθώς, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Braincandy, τον Δεκέμβριο του 2022, με ποσοστό 41,2% αναδεικνύεται η top of mind αλυσίδα στους εγχώριους καταναλωτές, θα «μετράει» 12 εξαγορές, ενώ φέρεται ότι τα ραντάρ του ομίλου παραμένουν μόνιμα ανοιχτά στην αναζήτηση ευκαιριών εξαγοράς.

Στο πλάνο της Σκλαβενίτης για φέτος περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέων καταστημάτων στη Μυτιλήνη και στη Γλυφάδα, καθώς και επενδύσεις για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της.

Εξίσου κινητική παραμένει και η Δ. Μασούτης, με επικεφαλής τον Γιάννη Μασούτη, καθώς με την εν λόγω συμφωνία, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα συνεχίζει το μπαράζ των εξαγορών που ξεκίνησε το 2022.

Ειδικότερα, πέρσι πραγματοποίησε το deal με την ΣΥΝ.ΚΑ, ολοκληρώθηκε το σχέδιο συγχώνευσης των εταιρειών Γαλαξίας – Δήμητρα Μάρκετς και της αλυσίδας καταστημάτων Μαρκάτος, προχώρησε στην εξαγορά των αλυσίδων Αφοί Δεναξά, ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία της σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αττική, ενώ αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απορρόφηση της Family.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Μασούτης εστιάζεται για εφέτος στην Αττική και κατ’ επέκταση στην νότια Ελλάδα, τόσο με το άνοιγμα νέων καταστημάτων όσο και μέσω νέων εξαγορών, με στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου της.

Τμήμα των 25 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για εφέτος στο κομμάτι των επενδύσεων θα απορροφήσει το νέο Grand Μασούτης στη Βουλιαγμένης, στο ύψος της Γλυφάδας.

Το νέο κατάστημα συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. θα είναι το πρώτο από τα 4 του ιδίου concept που θα λειτουργήσουν στην Αττική, με το επόμενο να βρίσκεται σε ιδιόκτητο ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες.

Στην ανάπτυξη που σχεδιάζει στην πρωτεύουσα η Μασούτης, θα βοηθήσει το πρώτο dark store το οποίο έθεσε σε λειτουργία τον Αύγουστο και καλύπτει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Κεντρικής και Βόρειας Αττικής, διαθέτοντας περίπου 18.000 κωδικούς προϊόντων.

Σε επίπεδο μεγεθών, η Μασούτης έκλεισε το 2022 με ανάπτυξη που ξεπερνά το 5% σε τζίρο (883,473 εκατ. ευρώ το 2021).

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share