Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Συναγερμός στα Zara - Nέα μεγάλη αλυσίδα μπήκε «σφήνα»

Χαμός στην αγορά ρουχισμού!

10 Ιανουαρίου 2023 16:49
Συναγερμός στα Zara - Nέα μεγάλη αλυσίδα μπήκε «σφήνα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

LC Waikiki: Σάλο στους κόλπους της γνωστής μεγάλης αλυσίδας λιανικής πώλησης στον τομέα της ένδυσης, ΖΑRΑ, προκαλεί η τούρκικη εταιρία LC Waikiki.

Η τούρκικη ΖΑRΑ, λόγω του αυξημένου τζίρου της, στη Β. Ελλάδα, με δέκα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή επεκτείνεται με γοργό ρυθμό σε Αθήνα και Κρήτη ενώ στόχος της εταιρίας είναι το άνοιγμα τουλάχιστον 40 καταστημάτων στη χώρα. Η LC Waikiki μετρά ήδη τρία χρόνια στη χώρα, με το πρώτο της κατάστημα να έχει έδρα στη Ξάνθη και τα επόμενα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κόρινθο.

Ενώ παράλληλα δείτε και το στυλάτο πλεκτό φόρεμα στα Zara με έκπτωση πάνω από 50%, που δεν θα θες να βγάλεις από πάνω σου

Ητουρκική αλυσίδα ρούχων LC Waikiki δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας, καθώς διατηρεί καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα ήδη από το 2018. Τώρα ήρθε η σειρά των Αθηναίων τα γνωρίσουν από κοντά τα… «τουρκικά» Zara, καθώς η εταιρεία έχει συμφωνήσει να ανοίξει το νέο της κατάστημα στο retail park στην οδό Πειραιώς, που ανήκει στη θυγατρική του ομίλου Φουρλή, Trade Estate ΑΕΕΑΠ.

LC Waikiki: Σφήνα μεγάλη αλυσίδα

Νέα αλυσίδα ρουχισμού

Το εμπορικό πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει την άνοιξη του 2022. Εκεί η LC Waikiki θα δραστηριοποιηθεί δίπλα σε εταιρείες όπως είναι η AB Βασιλόπουλος, η Premier Capital (McDonald’s) αλλά και το κατάστημα παιχνιδιών Μουστάκας.

Η LC Waikiki μετρά ήδη τρία χρόνια στη χώρα, με το πρώτο της κατάστημα να έχει έδρα στη Ξάνθη και τα επόμενα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κόρινθο.

Πέρυσι, οι πωλήσεις της στην χώρα μας, με τα καταστήματα να είναι κλειστά (λόγω περιοριστικών μέτρων) και χωρίς e-shop, διαμορφώθηκαν σε 7,18 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 2,91% σε σχέση με το 2019. Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 3,01%, ενώ η καθαρή θέση βελτιώθηκε κατά 13,16%. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 1,53 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 38,18% σε σχέση με την χρήση του 2019.

Έχοντας ξεκινήσει το 1988 από το Παρίσι, η LC Waikiki πέρασε το 1997 σε τουρκικά χέρια. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες φίρμες στον χώρο του ευρωπαϊκού ενδύματος, και χωρίς να τις κατονομάζει, θέλει να βρεθεί κοντά στις Inditex (Zara) και H&M.

Η εμπορική παρουσία ξεκίνησε μόλις το 2000 στην Τουρκία, το 2009 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο εξωτερικό, στην Ρουμανία και πέρυσι είχε φτάσει αισίως τα 1000 καταστήματα. Βασικός μέτοχος είναι ο Mustafa Kucuk η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes υπολογίζεται σήμερα σε 1,6 δισ. δολάρια.

Από τον Αύγουστο του 2020, οπότε και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Περού, έχει παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, ενώ το βάρος το 2021 έπεσε κυρίως στην αφρικανική ήπειρο όπου επεκτάθηκε σε αγορές όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Αγκόλα, Σενεγάλη. Σήμερα διαθέτει 1120 καταστήματα σε 51 χώρες (κυρίως Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) με 3.000 εργαζόμενους να απασχολούνται στα κεντρικά της γραφεία και 47.000 στα καταστήματα της.

Ακολουθώντας την τακτική της Inditex και της H&M δημιούργησε ανεξάρτητα brands, όπως το LCW Home με είδη σπιτιού, το LCW Dream (το πρώτο ευρωπαϊκό κατάστημα άνοιξε τον Ιούλιο του 2020 στο εμπορικό κέντρο Flamingo στην Ξάνθη), LCW Steps με υποδήματα, LCW Modest, LCW Baby κ.α..

LC Waikiki: Μπαράζ από εγκαίνια στην Ελλάδα για την «τουρκική Zara»

Ανοίγει καταστήματα σε Καβάλα, Γιάννενα, Κρήτη και Αθήνα η αλυσίδα. Εκτιμήσεις για διπλασιασμό μεγεθών το 2022. Ποια είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων του 2021.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά το άνοιγμα του νέου καταστήματός της στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis στην Κομοτηνή, η τουρκική αλυσίδα LC Waikiki εγκαινιάζει το πλάνο ανάπτυξης του 2023 με τρία ακόμη καταστήματα, βάσει υπογεγραμμένων συμβάσεων, ενώ προ των πυλών είναι και άλλες συμφωνίες.

Η «τουρκική Ζara», όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν, απολαμβάνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων, με σχεδόν διπλάσιο τζίρο από έτος σε έτος. Υλοποιεί με συνέπεια το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα, με στόχο τα 40 καταστήματα σε πρώτη φάση, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στο Euro2day.gr ο Burç Korkmazlar, Deputy General Manager της LC Waikiki. Μάλιστα ικανοποιήθηκε και ο στόχος που έθεσε για 10 καταστήματα το 2022.

Η LC Waikiki συνεχίζει απρόσκοπτα την επεκτατική στρατηγική της χωρίς να πτοείται από τον ανταγωνισμό ξένων σημάτων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και νέων που αναμένεται να τοποθετηθούν. Το επιτελείο της εταιρείας θεωρεί ότι το brand διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την ποιότητα των προϊόντων και το επιχειρηματικό μοντέλο. Επιπλέον φαίνεται να ευνοείται από τη συγκυρία της κρίσης, που οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα προσιτής τιμής αναζητώντας την καλύτερη σχέση ποιότητας/αξίας.

Η εταιρεία το 2022 επεκτάθηκε στην Αττική. Χτίζει ωστόσο ισχυρή θέση στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου άλλωστε εγκαινίασε την παρουσία της το 2018 με το πρώτο κατάστημα στην Ξάνθη, στο εμπορικό κέντρο Flamingo. Από εκεί η μάρκα έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό, αν και πολλοί ντόπιοι τη γνώριζαν από τις επισκέψεις τους σε κοντινές τουρκικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Αδριανούπολη.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share