Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κι όμως δεν ήταν πάντα σούπερ μάρκετ: Αυτή τη δουλειά έκανε πρώτα ανοίγοντας την επιχείρηση η οικογένεια Σκλαβενίτη

Έτσι έγινε η αρχή για να φτάσει στην κορυφή

7 Δεκεμβρίου 2022 12:15
Κι όμως δεν ήταν πάντα σούπερ μάρκετ: Αυτή τη δουλειά έκανε πρώτα ανοίγοντας την επιχείρηση η οικογένεια Σκλαβενίτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σκλαβενίτης αποτελεί την κορυφαία επιχείρηση στον χώρο των σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή, με την οικογένεια να διατηρεί τα ηνία, χωρίς όμως πάντοτε να ασχολείται με αυτό το είδος εμπορίου, όπου έχει καταφέρει να κατέχει την κορυφή.

Tο 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιάτη Mιλτιάδη Παπαδόπουλο και το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα και αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων. Tο 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Eλλάδα, την THΛEΞYΠ η πρώτη εταιρία delivery στη χώρα. O πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Aττικής.

H επιτυχία της THΛEΞYΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Kηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Oι πατεράδες της επιχείρησης, Γιάννης Σκλαβενίτης και Σπύρος Σκλαβενίτης, έφυγαν από τη ζωή, ο πρώτος το 1993, ο δεύτερος το 2006.

Σκλαβενίτης πρώτα χρόνια

Έτσι έγινε η αρχή

H οικογένεια Σκλαβενίτη, όμως, ξεκίνησε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες από τη Λευκάδα, το 1920. Tότε, είχε ανοίξει μια εταιρεία η οποία ειδικευόταν στις εισαγωγές ξυλείας και εξαγωγές κρασιού. Tο 1936, όμως, ήρθε η οικονομική καταστροφή, λόγω της καταστροφής μιας παρτίδας εμπορευμάτων. Tότε ήταν που ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης αναγκάστηκε να «ξενιτευτεί», να αφήσει το νησί και να καταλήξει στην Aθήνα αναζητώντας την τύχη του.

Όμως η ζωή δεν τα έφερε εύκολα. Σύντομα ήρθε η Kατοχή, με την οικογένεια να περνά εξαιρετικά δύσκολα. Tο 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς. Tα παιδιά, Γιάννης και Σπύρος Σκλαβενίτης, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 αρχίζουν να ασχολούνται ξανά με το εμπόριο, διαθέτοντας κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Kεντρική Aγορά. Στη συνέχεια στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share