Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αιφνίδιος συναγερμός στα Jumbo - Στιγμές αγωνίας για τον Απόστολο Βακάκη

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την εταιρεία

18 Νοεμβρίου 2022 18:59
Αιφνίδιος συναγερμός στα Jumbo - Στιγμές αγωνίας για τον Απόστολο Βακάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θρίλερ επικρατεί στα Jumbo, με την εταιρεία του Απόστολου Βακάκη να περνά στιγμές αγωνίας, αφού από τη μία τα οικονομικά της βαίνουν σε έναν καλό δρόμο, αλλά από την άλλη πλευρά οι κίνδυνοι υπάρχουν έντονα.

Συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει η στήλη «Καγκελάριος» του imerisia.gr, βελτιώθηκαν οι πωλήσεις του καλοκαιριού, αλλά η διοίκηση του ομίλου παρακολουθεί στενά δύο πράγματα.

Το αυξανόμενο κόστος μεταφορών που περιορίζει το περιθώριο κέρδους και τις συνεχείς τιμολογιακές ανατιμήσεις που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μεσαίων και χαμηλών τάξεων. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η «σούμα».

Κάπως έτσι, παρά τα χρηματιστηριακά νέα, που είναι θετικά μέσα στην οικονομική «φουρτούνα» του κορωνοϊού, αλλά και την παρουσία ισχυρών ανταγωνιστών, κανείς δεν εφησυχάζει και ο Απόστολος Βακάκης σκέφτεται τις κινήσεις του, για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.

Το... κόλπο που ετοιμάζεται και οι πρώτες ύλες

Καταστημα τζαμπο

H σταθεροποίηση στην Ελλάδα και η άνοδος στις αγορές του εξωτερικού είναι τα στοιχεία που συνθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εικόνα που παρουσιάζουν οι επιδόσεις του ομίλου Jumbo για τον μήνα Ιούλιο.

Η πολύ καλή πορεία του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία έδωσε νέα ώθηση στα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία στην κατανάλωση.

Στη σκιά των παραπάνω, η διοίκηση της Jumbo προσπαθεί να διατηρεί προσιτές τις τιμές των προϊόντων της, αποφεύγοντας παράλογες ανατιμήσεις και, παράλληλα, συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια προϊόντων, πέραν της Κίνας.

Ένα σχέδιο που προτίθεται να ενεργοποιήσει εάν διατηρηθεί επί μακρόν η πίεση που υφίστανται οι τιμές των πρώτων υλών.

Αν και ο Απόστολος Βακάκης απέφυγε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων να αποκαλύψει τις χώρες με τις οποίες ενδιαφέρεται να εγκαινιάσει συνεργασία, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στο «στόχαστρό» του θα πρέπει να βρίσκονται η Τουρκία και το Ισραήλ.

Πρόκειται, όπως λένε οι ίδιοι, για δυο αγορές, οι οποίες τροφοδοτούν ήδη με προϊόντα μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης λόγω του δελεαστικού κόστους παραγωγής που διαθέτουν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Η Τουρκία μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής.

Η Jumbo έχει σταματήσει να αγοράζει προϊόντα από την Ασία λόγω της κατακόρυφης αύξησης του μεταφορικού κόστους που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων, καλύπτοντας προς το παρόν τις ανάγκες της τροφοδοσίας των καταστημάτων από τα αποθέματα που παραδοσιακά φροντίζει να διατηρεί ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» την επέκταση του δικτύου καταστημάτων, πέραν όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί να λειτουργήσουν.

Υπενθυμίζεται πως οι πωλήσεις της εισηγμένης στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σημείωσαν άνοδο περίπου 12,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share