Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ένας σπουδαίος Έλληνας: Ο γίγαντας της ναυτιλιακής βιομηχανίας που έφερε την «εκτόξευση» του Σκλαβενίτη

Μπήκε, πήρε μεγάλο ποσοστό και τον βοήθησε για το τεράστιο «βήμα»

21 Σεπτεμβρίου 2022 14:48
Ένας σπουδαίος Έλληνας: Ο γίγαντας της ναυτιλιακής βιομηχανίας που έφερε την «εκτόξευση» του Σκλαβενίτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η επιχείρηση Σκλαβενίτη άρχισαν από το 1954 και τον τομέα της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, όταν και η εταιρεία ιδρύθηκε, με πολύ νερό να έχει μπει στο αυλάκι από τότε, πρώτα από τους Γιάννη και Σπύρο Σκλαβενίτη, καθώς και από τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ ανοίγει το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας και το 1975 προσχωρεί στην επιχείρηση ο μικρότερος αδελφός του Σπύρου και του Γιάννη, Νάσος Σκλαβενίτης. Το 1975 η εταιρεία ξεφεύγει από τα στενά όρια του Περιστερίου, ανοίγοντας μεγάλο κατάστημα στον Πειραιά, στη συνοικία Καμίνια.

Το βήμα αυτό είναι μεγάλο και απαιτεί ανάλογα κεφάλαια, γι' αυτό και στο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται (ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.) θα έχει συμμετοχή με 49% ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Χάρη στη συνεισφορά του τελευταίου, μάλιστα, η εταιρεία κατάφερε στα επόμενα χρόνια να «χτίσει» την «αυτοκρατορία», που γνωρίζουμε σήμερα.

Ανδρέας Ποταμιάνος και Σκλαβενίτης

Αυτός ήταν ο Ανδρέας Ποταμιάνος

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν Έλληνας εφοπλιστής. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Είναι γνωστός για τον κρίσιμο ρόλο του στο Κυπριακό και τη στενή φιλία και συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα και τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη.

Ο ίδιος, μάλιστα, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ από την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (επί προεδρίας Κώστα Κυριαζή).

Το 2014 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σκιάθου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «για την ποικίλη και πολυσήμαντη προσφορά του και αγάπη στη Σκιάθο και τον λαό της».

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share