Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οργή και αγανάκτηση στους πολίτες – Η τελευταία απόφαση των σούπερ μάρκετ

Η γειτονιά… κερδίζει!

13 Σεπτεμβρίου 2022 14:11
Οργή και αγανάκτηση στους πολίτες – Η τελευταία απόφαση των σούπερ μάρκετ
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα χρόνια της κρίσης οι καταναλωτές «εκπαιδεύτηκαν» συστηματικά στο να αναζητούν προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά κριτήρια στην επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικές μάρκες στο σούπερ μάρκετ.

Το κύμα ακρίβειας που «σαρώνει» τους τελευταίους μήνες βασικά αγαθά φέρνει πλέον σημαντικές αλλαγές στα σούπερ μάρκετ τα οποία – ούτε λίγο ούτε πολύ – τείνουν να «καταργήσουν» τις προσφορές, αλλά και τα προϊόντα που πωλούνται «1+1».

Δείτε επίσης: «Σεισμός» στον ΑΒ Βασιλόπουλο - Τεράστια εταιρεία καφέ «μπαίνει» στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, 3 στις 5 εταιρείες εμπορίου σταματούν τις εν λόγω προσφορές, ενώ άλλες δεν παρέχουν πλέον την περισσότερη ποσότητα στο προϊόν (που δινόταν εώς πρότινος «δωρεάν» στην ίδια τιμή).

Επιπλέον, πολλές είναι και οι εταιρείες που – για να πουλήσουν το προϊόν στην ίδια τιμή – προχωρούν στη μείωση της ποσότητας και μάλιστα χωρίς ειδική σήμανση.

Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

σουπερ-μαρκετ-σαλοσ-13-9
ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI

Ο λόγος που περιορίζονται – σε τόσο μεγάλο βαθμό – οι προσφορές είναι ότι οι αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει εμφανείς στα ράφια, θα ήταν διαφορετικά ακόμη… μεγαλύτερες.

Με τον «κανόνα» πως το μεγαλύτερο κόστος μετακυλίεται «αναγκαστικά» στον καταναλωτή, οι εταιρείες – φοβούμενες πως οι υπέρογκες αυξήσεις θα αποθαρρύνουν ακόμη παραπάνω τους πελάτες τους – βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους να περιορίσουν τις δικές τους απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς IRI, που αφορούν στον Ιούλιο του 2022, δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ – από τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με τον περσινό – ανέρχεται στο 4%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της πραγματικής κατανάλωσης σε τεμάχια προϊόντων, ασχέτως εάν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξάνεται (κατά 2,2% από Ιούλιο σε Ιούλιο σύμφωνα με την IRI). Αυτού του τύπου η αύξηση προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τιμές στα ράφια, γεγονός που συμπαρασύρει τον τζίρο προς τα επάνω.

Στα μικρότερα καταστήματα σούπερ μάρκετ στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές, εν μέσω ακρίβειας και ενώ προσαρμόζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Η γειτονιά… κερδίζει!

Οι πωλήσεις των καταστημάτων σούπερ μάρκετ επιφάνειας έως 400 τ.μ. καταγράφουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σύγκριση με τα μεσαία, μεγάλα αλλά και τα υπερ-μαρκετ, κατά τη διάρκεια του επταμήνου του έτους, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI.

Συγκεκριμένα στα καταστήματα έως 400 τ.μ., τα οποία με μερίδιο 13,6% στον συνολικό τζίρο καταγράφηκε ανάπτυξη στις πωλήσεις κατά 7,9% τους πρώτους επτά μήνες του 2022. Ακολούθησαν τα υπερμάρκετ, επιφάνειας άνω των 2.500 τ.μ (με 14,2% συνεισφορά στον συνολικό τζίρο) που αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 3,7%.

Από την άλλη πλευρά, τα καταστήματα σούπερ μάρκετ από 400 έως 1000 τ.μ, με μερίδιο 34% στο σύνολο, περιορίστηκαν σε ανάπτυξη της τάξεως του 1,7% ενώ τα καταστήματα από 1.000 έως 2.500 τ.μ με συνεισφορά 38,3% στον συνολικό τζίρο, κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,3%.

Εν μέσω ακρίβειας, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αφενός οι καταναλωτές φαίνεται να επιλέγουν όλο και περισσότερο για τις εβδομαδιαίες αγορές τους, τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους, σε γειτονιές και συνήθως είναι μικρότερα, αφενός για να περιορίσουν τις μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο λόγω της τιμής της βενζίνης.

Αφετέρου, στα μικρότερα καταστήματα εκτιμάται πως είναι πιο εύκολο να μην «παρασυρθούν» σε αγορές εκτός της «λίστας με τα απαραίτητα», την ίδια στιγμή άλλωστε που προσπαθούν να περιορίσουν τις αγορές τους κι ενώ το κύμα ανατιμήσεων συνεχίζεται.

Για τάση των καταναλωτών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, να «φεύγουν» σταδιακά από τα μεσαία και μεγάλα σούπερ μάρκετ και να στρέφονται είτε στα πολύ μικρά είτε στα υπερ -μαρκετ, είχε κάνει λόγο πριν από λίγους μήνες και ο επικεφαλής του Ομίλου Μetro, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως η συγκεκριμένη τάση είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φαίνεται πως πλέον έχει παραμείνει στις συνήθειες των καταναλωτών.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share