Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Θρίλερ» στην αγορά: Αποκαλύπτεται το μυστήριο με μεγάλη ελληνική τράπεζα!

Τι έχει συμβεί;

7 Αυγούστου 2022 15:53
«Θρίλερ» στην αγορά: Αποκαλύπτεται το μυστήριο με μεγάλη ελληνική τράπεζα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αγώνα με τον χρόνο δίνει η Attica Bank, αναζητώντας τρόπους για να καλύψει τις τεράστιες κεφαλαιακές της ανάγκες.

Τα τελικά ποσά που θα χρειαστεί η τράπεζα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τις κεφαλαιακές ζημιές που θα προκύψουν μέσα από τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2 και Omega.

Δείτε επίσης: «Ταράκουλο» στα ΑΤΜ: Τι θα συμβεί αν αλλάξετε PIN στην κάρτα σας; Μην το κάνετε ποτέ!

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:

Αδιέξοδα κι ευθύνες για την τράπεζα Attica Bank

Αγώνα με τον χρόνο δίνει η Attica Bank, αναζητώντας τρόπους για να καλύψει τις τεράστιες κεφαλαιακές της ανάγκες, καθώς κανείς, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, που ως επόπτης όφειλε να είχε δράσει πολύ νωρίτερα, αλλά ούτε και η διοίκηση και οι νυν μέτοχοι της τράπεζας θα ήθελαν να οδηγηθούν σε κάποια βίαιη λύση σε μια χρονιά, η οποία ήδη είναι προεκλογική.

τραπεζα-7-8

Ωστόσο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica δείχνουν σχεδόν μη διαχειρίσιμες. Το σχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που κανονικά επρόκειτο να αποφασιστεί μέσα στον Ιούλιο, κάτω από το βάρος των τεράστιων ποσών που δείχνει ότι απαιτούνται- γύρα στα 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες-, έχει ήδη αναβληθεί και προχωρά με ορίζοντα τον Οκτώβριο- Νοέμβριο,… και τούτο υπό προϋποθέσεις.

Κεφαλαιακές ζημίες και τιτλοποιήσεις για την τράπεζα

Τα τελικά ποσά που θα χρειαστεί η τράπεζα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τις κεφαλαιακές ζημιές που θα προκύψουν μέσα από τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2 και Omega, οι οποίες προορίζονται για τον «Ηρακλή ΙΙ ».

Οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας δεν τελειώνουν εδώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει μία ακόμα τιτλοποίηση, την Metexelixis, η οποία όμως δεν θα κατευθυνθεί στον «Ηρακλή ΙΙ». Από αυτή την εβδομάδα και κάθε εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο η DBRS ξεκινάει την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, που θα φέρει όλες τις πλευρές ενώπιον των ευθυνών τους.

Οι μεγάλες ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς άφησε η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κύριος Σπύρος Παντελιάς που είχε την ευθύνη μαζί με την ομάδα του να φθάσει ως εδώ η κατάσταση, και πώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έβλεπε τα ανησυχητικά σημάδια, τις ζημιές που συσσωρεύονταν και τις κεφαλαιακές ανάγκες που διογκώνονταν.

Να μη μιλήσουμε για τα χρόνια που προηγήθηκαν και τον τρόπο που έγινε η τιτλοποίηση της «Θεάς Άρτεμις» η οποία έκρυψε μέσα της τη μεγάλη κεφαλαιακή τρύπα της τράπεζας, αφήνοντας τις ζημιές στους μετόχους και τις εγγυήσεις (ακίνητα) στο διαχειριστή με την τράπεζα να εισπράττει ένα ελάχιστο ποσό από τη διαδικασία.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για τη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όχι απλώς ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις των 365 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν ακόμα και τα 600 εκατ. ευρώ, υπολογιζόμενες γύρω στα 620 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο που συζητείται όμως σήμερα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια οι ανάγκες αυτές να συμπιεστούν λίγο κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share