Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Καταγγελία «βόμβα» για ατύχημα στα Lidl: Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι με την αλυσίδα!

Νέες κατηγορίες για τις συνθήκες εργασίας

30 Ιουλίου 2022 12:08
Καταγγελία «βόμβα» για ατύχημα στα Lidl: Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι με την αλυσίδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άσχημα είναι τα νέα, που κυκλοφόρησαν για τα Lidl, με μια καταγγελία να έρχεται στο φως σχετικά με εργατικό ατύχημα, σε ένα σκηνικό που επαναλήφθηκε.

Συγκεκριμένα, νέο εργατικό ατύχημα στην κεντρική αποθήκη της Lidl στα Καλύβια Αττικής σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Ιούλη, όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων Ν. Αττικής στην επιχείρηση, προσθέτοντας πως αυτά «είναι τα αποτελέσματα της βαριάς χειρωνακτικής εργασίας σε συνθήκες καύσωνα, της εντατικοποίησης που χτυπάει κόκκινο και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Το χρονικό του ατυχήματος και η νέα καταγγελία

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν «συναδέλφισσα μας ταξινομήτρια και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταπλακώθηκε από κιβώτια εκατοντάδων κιλών τα οποία μετέφερε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και το πρόσωπο» ενώ στη συνέχεια «και παρότι τραυματισμένη, κλήθηκε από την εργοδοσία να αποφασίσει μόνη της που και πως θα μεταφερθεί για την παροχή πρώτων βοηθειών! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι ομάδες πρώτων βοηθειών και τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας για την περίπτωση ατυχήματος είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου».

Μάλιστα, καταγγέλλουν πως «ακολούθησε ένας Γολγοθάς, με μετακίνηση σε ένα Κέντρο Υγείας και δύο Νοσοκομεία της Αττικής (εκ των οποίων κανένα στην Ανατολική Αττική, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει) και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με ΙΧ», ενώ στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων όπου έφτασε «διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν να την αναλάβουν λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και εξοπλισμού και την παρέπεμψαν σε εφημερεύον νοσοκομείο. Έτσι μεταφέρθηκε πίσω στον χώρο της αποθήκης, όπου αφέθηκε μόνη της στον εξωτερικό χώρο διαλείμματος να περιμένει το πολυδιαφημιζόμενο ιδιωτικό ασθενοφόρο με το οποίο συνεργάζεται η Lidl, το οποίο την μετέφερε στο ΚΑΤ. Εκεί ενημερώθηκε ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει και ότι για κάποιες απαιτούμενες εξετάσεις θα έπρεπε να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό, πράγμα που έπρεπε να γίνει πάλι με δική της ευθύνη αφού το ασθενοφόρο είχε αποχωρήσει».

Lidl ατύχημα εργατικό

«Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τα ίδια αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι, από τη μια λόγω ανυπαρξίας μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, τα οποία η εργοδοσία θεωρεί κόστος και από την άλλη λόγω των τεράστιων ελλείψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην απουσία δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου σε μια περιοχή με χιλιάδες εργαζόμενους σε δεκάδες αποθήκες, εργοστάσια, λιμάνια και με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας», υπογραμμίζουν τα δύο σωματεία και ξεκαθαρίζουν ότι «σε αυτό το έγκλημα διαρκείας έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις».

Επιπλέον «η εμπειρία από την αποθήκη της LIDL είναι χαρακτηριστική», καθώς «λόγω των πολύ σκληρών συνθηκών δουλειάς υπάρχουν συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εκτός από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα έχουν υποστεί σοβαρά ορθοπεδικά και γυναικολογικά προβλήματα. Ενώ έχουν υπάρξει και συνάδελφοι που έπαθαν εγκεφαλικό ή έμφραγμα στον χώρο δουλειάς», όπως καταγγέλλουν, τη στιγμή που η εταιρεία δεχόταν συγχαρητήρια για μια κίνησή της.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την ανάγκη «να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους σε όλους τους χώρους δουλειάς, με σύσταση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας, κατάλληλα και επαρκή ΜΑΠ, στελέχωση και λειτουργία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών».

Καταλήγοντας καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, καθώς και τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, να διεκδικήσουν από κοινού με όλους, τη δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου και την άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε υποδομές και προσωπικό.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share