Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Σοκ στα σούπερ μάρκετ: «Τέλος» πασίγνωστο προϊόν από τα ράφια!

Δείτε τι έχει συμβεί!

11 Μαΐου 2022 11:58
Σοκ στα σούπερ μάρκετ: «Τέλος» πασίγνωστο προϊόν από τα ράφια!
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σούπερ μάρκετ: Απίστευτο και όμως πραγματικό φαινόμενο, καθώς πασίγνωστο προϊόν τείνει να εξαφανιστεί από το εμπόριο. Σε έλλειψη είναι σε αρκετά σούπερ μάρκετ η γραβιέρα Νάξου σύμφωνα με τον πρόεδρο Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη.

«Η κτηνοτροφία εκπέμπει SOS. Στη Νάξο έχουμε περίπου 7 τόνους γάλα μείον, αυτό σημαίνει 700 κιλά προϊόν γραβιέρα τη μέρα που δεν το έχουμε. Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν Σκλαβενίτης: Πόσα αλεύρια, ηλιέλαια μπορείτε να πάρετε από φυσικά καταστήματα

Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό. Φέραμε αγελάδες από το εξωτερικό, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, δεν είχαν να ταΐσουν. Έχουμε 300 αγελάδες που πήγαν για σφάξιμο.

Θα έχουμε συνέχεια. Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη, τα λιπάσματα στα ύψη, τα ρεύματα στα ύψη, τα πετρέλαια στα ύψη. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Ο παραγωγός μπαίνει μέσα, δεν βγάζει μεροκάματο» λέει.

Γιατί δεν φτάνει το προϊόν στα σούπερ μάρκετ; Ο κ. Καπούνης εξηγεί. «Η παραγωγή μας έχει μειωθεί, έχει φύγει το ζωικό κεφάλαιο από τον κτηνοτρόφο, το ζώο δεν σιτίζεται σωστά, είναι ΠΟΠ προϊόν, δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από αλλού, μόνο με γάλα Νάξου. Η Πολιτεία πρέπει να μας ακούσει».

σουπερ-μαρκετ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η γραβιέρα Νάξου

Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους.

Επίσης, με την πάροδο των ετών αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ε.Α.Σ. τούς παρείχε την τεχνογνωσία.

Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού μας. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου, καταβάλλοντας τεράστια ποσά, προχώρησε στην ανέγερση μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί.

Ασχολήθηκε ενεργά και με το άλλο σπουδαίο προϊόν της Νάξου, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δημιουργώντας (με ίδια κεφάλαια) ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο, ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Τα 17 προϊόντα που έσπασαν τα κοντέρ των ανατιμήσεων

σουπερ-μαρκετ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τη λίστα με τα προϊόντα που είχαν τις μεγαλύτερες ετήσιες και μηνιαίες αυξήσεις δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Εκτός από την ενέργεια, το ψωμί, τα λαχανικά, το κρέας, αλλά και η διασκέδαση έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα και δεν υποχωρούν.

Σημαντική άνοδος και για τις μεταφορές και τα ακτοπλοϊκά. Η ακρίβεια παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τις βασικές προμήθειες.

Ήδη, μάλιστα, με δεμένα χέρια φαίνεται να είναι οι εταιρίες, με την αγορά να προεξοφλεί νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι τιμοκατάλογοι που φτάνουν από τους προμηθευτές ενόψει του Ιουνίου είναι αρκετά «τσιμπημένοι» και αποτυπώνουν τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες θα έρθει και άλλο αντιμέτωπος ο καταναλωτής.

Σήμερα, μάλιστα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, που «έσπασε» ρεκόρ 28 ετών, γυρνόντας στη δεκαετία του ’90. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 10,2%, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πρωτιά στις ανατιμήσεις έχει ξανά το φυσικό αέριο, που σε έναν χρόνο, έχει αύξηση 122%, ενώ ακολουθεί ο ηλεκτρισμός με 88% και με 55% το πετρέλαιο θέρμανσης. Όμως, πλέον η ακρίβεια διαχέεται και στα τρόφιμα. Ενδεικτικά, τα έλαια αυξήθηκαν 22%, 14% τα κρέατα, κατά 13% τα λαχανικά.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share