Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μαγκιά Σκλαβενίτη: Απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω!

Χαμός στην αγορά!

29 Απριλίου 2022 14:13
Μαγκιά Σκλαβενίτη: Απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω!
Φωτογραφία: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σας είχαμε γράψει για τη μεγάλη κίνηση του Σκλαβενίτη με τη λειτουργία του dark store.

Πλέον λοιπόν, μέσω αυτού του e–hub στη Κηφισιά, που άρχισε και επίσημα τη λειτουργία του, θα εξυπηρετούνται πιο εύκολα οι παραγγελίες των πελατών του eMarket από τις περιοχές κυρίως των βορειοανατολικών προαστίων και των γύρων περιοχών.

Yπόλοιπες περιοχές καλύπτουν τα e–hub στην Πέτρου Ράλλη, στον Γέρακα και στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.

Μαγκιά Σκλαβενίτη: Απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω!

Απόλυτος κυρίαρχος ο Σκλαβενίτης - Χαμόγελα στην εταιρεία

Ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον χώρο του σούπερ μάρκετ, κατέχοντας σε μόνιμη βάση την κορυφή και φέρνοντας χαμόγελα στην εταιρεία.

Παρά τις συνέπειες της πανδημίας, την πενταετία 2015 – 2020, το ελληνικό λιανεμπόριο σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του κύκλου του εργασιών ίσο με 5,6%, όπως προκύπτει από την μελέτη της KPMG, The Future of Retail Sector που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Φυσικά δεν κινήθηκαν ανοδικά όλοι οι υποκλάδοι και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τους υποτομείς των σούπερ μάρκετ και των ηλεκτρικών ειδών, οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν πτώση πωλήσεων το 2020.

Στην αναλυτική μελέτη της KPMG παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα μερίδια που κατέλαβαν την τελευταία πενταετία ισχυροί παίκτες από όλους τους κλάδους, όπως είναι η Σκλαβενίτης, τα Jumbo, τα ΙΚΕΑ και τα Zara. Τα στοιχεία αυτά θα τα παρουσιάσουμε ανά κλάδο όπως άλλωστε παρατίθενται και στην σχετική μελέτη της KPMG.

Σκλαβενίτης κυριαρχία στην αγορά

Η πρωτιά του Σκλαβενίτη και τα άλλα σούπερ μάρκετ

Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ οι πέντε μεγάλοι παίκτες (σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνονται τα Lidl καθώς δεν δημοσιεύουν ισολογισμό) κατέχουν συνολικό μερίδιο που το 2020 υπερέβη τα ¾ της συνολικής αγοράς σύμφωνα με την ανάλυση της KPMG. Σε επίπεδο διετίας ο μόνος μεγάλος παίκτης ο οποίος αύξησε το μερίδιο του είναι ο Σκλαβενίτης καθώς από 27% που κατείχε το 2018, ανέβηκε στο 28,2% το 2019 και έσπασε το φράγμα του 30% το 2020 φθάνοντας στο 31%, προχωρώντας και σε μια νέα συμφωνία εσχάτως.

Αντίθετα η ΑΒ Βασιλόπουλος σε επίπεδο διετίας έπεσε από το 22,6% το 2018, οριακά κάτω από το 20% το 2020. Οι υπόλοιποι παίκτες της πεντάδας: My Market, Μασούτης και Γαλαξίας κατάφεραν να συγκρατήσουν τα μερίδια τους παρουσιάζοντας οριακές, ή πολύ μικρές απώλειες. Σύμφωνα με την μελέτης της KPMG, οι 23 από τους 34 παίκτες διαθέτουν μερίδιο κάτω του 1% στην αγορά των σούπερ μάρκετ.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share