Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Συναγερμός στον Σκλαβενίτη: Το «χτύπημα» ανταγωνιστή που δεν περίμενε

Έρχεται... ένας μικρός «πόλεμος» σε ελληνικό νησί

11 Μαρτίου 2022 16:19
Συναγερμός στον Σκλαβενίτη: Το «χτύπημα» ανταγωνιστή που δεν περίμενε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σκλαβενίτης μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών σούπερ μάρκετ, αλλά και οι ανταγωνιστές του επιχειρούν να τον «χτυπήσουν», κερδίζοντας έδαφος, κάτι που έγινε σε ένα ελληνικό νησί.

Συγκεκριμένα, την είσοδό της στη Σκιάθο επισφράγισε η Μασούτης, με την εξαγορά της εταιρείας Σκούρας, η οποία διατηρούσε μέχρι πρότινος κατάστημα Spar στο νησί. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η επιχείρηση που εξαγόρασε η Μασούτης, το 2019 έκανε κύκλο εργασιών 4,79 εκατ. ευρώ με κέρδη μετά από φόρους 63,9 χιλ. ευρώ, ενώ το 2020 σε μία χρονιά που ο τουρισμός επλήγη έντονα από την πανδημία ο τζίρος μειώθηκε σε μόλις 2,78 εκατ. με ζημίες μετά από φόρους 151,4 χιλ. ευρώ.

Από την πλευρά της και η Σκλαβενίτης, τη στιγμή που μπαίνει νέος παίκτης στην αγορά, εγκαινίασε εντός του 2021 το δεύτερό της κατάστημα στην περιοχή, την ανάπτυξη του οποίου ανέλαβε η TenBrinke, ωστόσο συνάντησε αρχικά εμπόδια από τις τοπικές αρχές, οι οποίες αρχικά επικαλέστηκαν «λόγους προάσπισης της τοπικής επιχειρηματικότητας», αιτιολογώντας την προσπάθειά τους να ανακόψουν το εγχείρημα της Σκλαβενίτης. Επί του παρόντος η πραγματικότητα είναι πλέον εντελώς διαφορετική, με τις δύο μεγάλες αλυσίδες να έχουν πραγματοποιήσει την είσοδό τους στο νησί των Σποράδων.

Σε ό,τι αφορά το πρώην κατάστημα της Σκούρας που απέκτησε η Μασούτης, σηματοδοτεί την είσοδό της στο νησί, όπου μέχρι πρότινος δεν διατηρούσε παρουσία. Οι παράγοντες που φαίνεται να οδήγησαν στην πώληση της εν λόγω επιχείρησης στον Μασούτη ήταν πολυδιάστατοι και σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της παρουσίας των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη στο συγκεκριμένο νησί και με δεύτερο κατάστημα στην περιοχή του αεροδρομίου εντός του 2021, γεγονός που ήρθε να αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα πίεσης εκτός από τη συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος και κατ’ επέκταση των πωλήσεών της λόγω πανδημίας. Η πίεση των οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν ένα ακόμη σημείο που οδήγησε στις εξελίξεις αυτές. Το νέο κατάστημα θα έχει 4 ταμεία και θα απασχολεί προσωπικό 15 ατόμων με τμήματα έτοιμου φαγητού και φούρνο (bakeoff).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προέβη πρόσφατα και στην απόκτηση τριών από τα συνολικά πέντε καταστήματα της εταιρείας Spar Mazi Markets Χατζημασούρας στη Λάρισα. Έτσι, τόσο στην περίπτωση της Σκιάθου όσο και σε αυτήν της Λάρισας, αποδυναμώθηκε περαιτέρω το ούτως ή άλλως αποδυναμωμένο το τελευταίο χρονικό διάστημα δίκτυο της Spar στην Ελλάδα, ενώ να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα εντάσσονταν στον όμιλο αγορών, Αστέρας.

Στο πλάνο της Μασούτης για φέτος είναι η ένταξη τουλάχιστον 30 νέων καταστημάτων στο δίκτυό της, ενώ την ίδια στιγμή η περιοχή της Πελοποννήσου όπου ήδη έχει πραγματοποιήσει το άνοιγμά της με καταστήματα στην Πάτρα, αποτελεί επίσης γεωγραφική ζώνη ενδιαφέροντος για την αλυσίδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Μασούτης στη Σκιάθο

Πώς έφτασαν να υπάρχουν δύο μεγάλες αλυσίδες στη Σκιάθο

Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια του Σκλαβενίτη να κατασκευάσει και δεύτερο κατάστημα στη Σκιάθο – προ της έλευσης Μασούτη στο νησί - συνάντησε αρκετά εμπόδια, καθώς το τοπικό δημοτικό συμβούλιο είχε εκδώσει στη διάρκεια του 2020 απορριπτική απόφαση στο αίτημα της πλευράς Σκλαβενίτη για ανάπτυξη του εν λόγω καταστήματος. Μάλιστα η τοπική αρχή ισχυριζόταν ότι η ανάπτυξη και ενός ακόμη καταστήματος από τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη θα ήταν αντίθετη προς την «ενίσχυση και διατήρηση της τοπικής επιχειρηματικότητας» που επικαλούνταν το δημοτικό συμβούλιο.

Κατά της συγκεκριμένης απορριπτικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου είχε προσφύγει τόσο η Σκλαβενίτης, όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία, TenBrinke, με αποτέλεσμα την δικαίωσή τους και την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου σημείου πώλησης στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share