Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κολασμένη εξέλιξη για τα Jumbo

Ραγδαίες εξελίξεις

12 Ιανουαρίου 2022 15:09
Κολασμένη εξέλιξη για τα Jumbo
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Jumbo για μια ακόμα φορά έσπασε τα κοντέρ εμφανίζοντας τζίρο σχεδόν όσο και το 2019. Το 95% του Δεκεμβρίου δεν ήταν έκπληξη, ο χειμώνας του 2020/2021 άνοιγε και έκλεινε με περιορισμούς για το λιανεμπόριο και η επίτευξη μιας υψηλής ποσοστιαίας επίδοσης το 2021 που τα καταστήματα ήταν ανοικτά ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Ωστόσο, σε μια χρονιά γεμάτη αντιξοότητες, που δεν αφορούσαν μόνο την πανδημία αλλά και την ομαλή ροή εμπορευμάτων, ο όμιλος ανακοίνωσε πωλήσεις 832,37 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα το Jumbο δεν πρόκειται να έχει λιγότερα από 170 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή για το 2021, πιθανόν όμως να μας εκπλήξει εκ νέου στην ανακοίνωση των κερδών της χρήσης, αφού το 2019 η χρονιά έκλεισε με καθαρή κερδοφορία 177,6 εκατ. ευρώ.

Και τούτο διότι στο 9μηνο του 2021 το λειτουργικό περιθώριο τρέχει με 35,2% ενώ το 2019, που είναι το έτος αναφοράς, η χρήση είχε κλείσει με περιθώριο 30,6%. Επίσης, η κερδοφορία είχε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (25%) έναντι του 22% που τρέχει το 2021. Επομένως, «η χαμένη χρονιά» του 2021 μπορεί να αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για την καθαρή κερδοφορία της εταιρείας.

Κολασμένη εξέλιξη για τα Jumbo

Σε ένα περιβάλλον υψηλών πολλαπλασιαστών κερδοφορίας, η αποτίμηση των 10 φορών για τα καθαρά κέρδη της χρονιάς είναι έντονα απαξιωτική για μια εταιρεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μίας εκ των έξι εκπροσώπων της ελληνικής παρουσίας στον MSCI.

Πρακτικά η αγορά προεξοφλεί ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά υστέρησης, ότι τα καθαρά κέρδη δηλαδή θα είναι μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% γεγονός το οποίο έχει συμβεί μόνο στην περίοδο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο το 2012 (-24%).

Συνεπώς, τα τρέχοντα επίπεδα προεξοφλούν ισχυρές αναταράξεις από ελλείψεις προϊόντων, μείωση περιθωρίων λόγω απορρόφησης των πληθωριστικών πιέσεων και αδρανείς περιόδους από κλεισίματα καταστημάτων λόγω πιθανών νέων εξάρσεων της πανδημίας ή απίθανα πράγματα που η επίδραση τους δεν περιορίζεται στο λιανεμπόριο.

Αυτό που δεν προεξοφλεί η αποτίμηση είναι ότι το Jumbo θα συνεχίσει να αναπτύσσεται - με πιο αργούς ρυθμούς ίσως - και ότι η πίεση στα περιθώρια στο λιανεμπόριο δεν αποτελεί «προνόμιο» της εταιρείας, αλλά αφορά καθολικά και ίσως πιο επώδυνα όλους τους παίκτες του κλάδου. Και φυσικά το ταμείο, το οποίο ακόμα και μετά την αφαίρεση των μερισμάτων δεν θα είναι μικρότερο από 400 εκατ. ευρώ.

Κρατάμε ακόμα το γεγονός ότι μέχρι τις 7 Απριλίου η εταιρεία έχει μια εύκολη βάση σύγκρισης στην Ελλάδα λόγω των ειδικών περιορισμών στις αγορές των καταστημάτων. Η διαφορά δεν είναι αμελητέα, αφού η Ελλάδα στην περυσινή χρονιά είχε τζίρο 481 εκατ. ευρώ ή το 58% του ομίλου. Η τρίμηνη περυσινή αδυναμία των πωλήσεων αποτελεί και ένα ισχυρό μαξιλαράκι για τη φετινή χρήση που θα φανεί πιο έντονα όταν θα βγουν τα νούμερα στις εποχικές Πασχαλινές πωλήσεις.

Κολασμένη εξέλιξη για τα Jumbo

Με τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2021 η μετοχή διαπραγματεύεται 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε το 2019 όταν είχε περίπου τα ίδια μεγέθη. Η ελληνική αγορά δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητα της. Στην παρούσα φάση το μειονέκτημα αυτό μοιάζει με ευκαιρία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share