Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Βόμβα στα Jumbo: Τι θα συμβεί στις 19 Ιανουαρίου;

Συναγερμός

29 Δεκεμβρίου 2021 12:47
Βόμβα στα Jumbo: Τι θα συμβεί στις 19 Ιανουαρίου;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μια νέα έκτακτη χρηματική διανομή 52,3 εκατ. ευρώ, ο “βιομήχανος της χαράς” κ. Απόστολος Βακάκης θα επιχειρήσει να καλμάρει τους μετόχους – συνεταίρους του, για τις απώλειες της μετοχής.

Το νέο ποσό δεν είναι αμελητέο, ωστόσο οι μέτοχοι θα ενδιαφερθούν, όχι μόνο για την πορεία της εταιρείας και την πρόσφατη κακή δημοσιότητα, αλλά και για τις κρυμμένες υπεραξίες της, όπως λ.χ τα ιδιόκτητα ακίνητα.
Στις 19 Ιανουαρίου 2022 οι μέτοχοι της Jumbo ή μέτοχοι- συνεταίροι κατά τον κ. Α. Βακάκη, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων καλούνται να εγκρίνουν μια ακόμα έκτακτη χρηματική διανομή.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά διανομή μερισμάτων, από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τότε δόθηκαν 63,9 εκατ. ευρώ ( 0,4465 ευρω ανά μετοχή ) ενώ ακολούθησαν τον περασμένο Νοέμβριο αλλά 40,8 εκατ ευρώ ή 0,285 ευρώ ανά μετοχή. Την ίδια περίοδο, η μετοχή της Jumbo φαίνεται να κλείνει με απώλειες 12% για το 2021 ή 26,7% από το υψηλό σημείο του 2021.

Ωστόσο, οι μέτοχοι θα έχουν εισπράξει μερίσματα συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ ή 1,09 ευρώ ως καθαρό ποσό ανά μετοχή.

Αυτό το προαναφερόμενο ποσό είναι τα συνολικά μερίσματα που θα έχουν διανεμηθεί ύστερα και από νέα χρηματική διανομή, ύψους 52,3 εκατ. ευρώ ( έκτακτα αποθεματικά φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα των χρήσεων 2016- 2017 -2018 ).

Η μερισματική απόδοση της Jumbo, με βάση το χθεσινό κλείσιμο φθάνει στο 8,8% και είναι μια από τις υψηλότερες του χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν λοιπόν οι επενδυτές στην Αθήνα, λόγω της απαξίωσης, αδιαφορούν για τέτοιες επιδόσεις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έλευση ενός “Λευκού Ιππότη”, όπως έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στην εμπορική αγορά και γενικότερα όλους όσοι συναλλάσσονται με την Jumbo.

Βόμβα στα Jumbo: Τι θα συμβεί στις 19 Ιανουαρίου;

Τι θα πει στις 19 Ιανουαρίου ο βιομήχανος της χαράς;

Τι εισπράτουν ο “βιομήχανος της χαράς” - Η Fidelity – Η Capital group

Eξ αυτών των 157 εκατ. ευρώ ο “βιομήχανος της χαράς” κ. Απόστολος Βακάκης θα έχει εισπράξει 28,7 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 19,36% των μετοχών που κατέχει.

Η Αμερικανική εταιρεία Αμοιβαίων Κεφαλαίων Fidelity – η οποία έχει αναστατώσει την αγορά με τις πωλήσεις της σε πολλές από τις μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης λόγω της παρουσίας νέων διαχειριστών – κατέχει το 11% των μετοχών της Jumbo, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aποθετηρίου έτσι θα εισπράξει 16,3 εκατ. ευρώ.
Ο επενδυτικός οίκος capital Group, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατέχει το 5% των μετοχών και θα εισπράξει 7,2 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 26,7% από τα υψηλά

Παρά την σημαντική άνοδο των πωλήσεων, κάθε μήνα στις ενημερώσεις της η Jumbo αναδεικνύει τα αρνητικά της εξεταζόμενης περιόδου ( λ.χ την έξαρση της πανδημίας σε Βουλγαρία- Ρουμανία ) και φυσικά τις αναταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ασία.

To αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό – εξαιτίας και της γενικότερης επενδυτικής απαξίωσης - είναι η μετοχή να έχει χάσει 26,7% από τα υψηλά του 2021, τα 16,92 ευρώ.

Βόμβα στα Jumbo: Τι θα συμβεί στις 19 Ιανουαρίου;

Όπως θα δούμε, όμως, εκτός από τις υψηλές ταμειακές ροές, τις μερισματικές αποδόσεις, η Jumbo, βασίμως θα μπορούσε να αποτελέσει στόχαστρο εξαγοράς από ξένα private equity fund τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως για την ακίνητη περιουσία, δηλαδή τα ιδιόκτητα καταστήματα.

Το 2021, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκαν δυο προσφορές δισεκατομμυρίων λιρών για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Morrisons, Sainsburys. Στις 31/12/ 2020, οι ενσωμάτες ακινητοποιήσεις της Jumbo ( αξία κτήσης κτιρίων ) ήταν 541 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι μετόχοι της Jumbo θα επιδιώξουν να μάθουν την αποτίμηση των ακινήτων την οποία γνωρίζει η διοίκηση.

Δημήτρης Παφίλας

www.bankingnews.gr

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share