Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανατροπή από τα ΑΒ Βασιλόπουλος: Η μεγάλη κίνηση παρά τον προβληματισμό

Συνεχίζει να επενδύει η εταιρεία

21 Δεκεμβρίου 2021 18:54
Ανατροπή από τα ΑΒ Βασιλόπουλος: Η μεγάλη κίνηση παρά τον προβληματισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζουν να επενδύουν, παρότι το τελευταίο έτος δεν κινήθηκε με ιδανικό τρόπο, με τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ να προχωρά σε μια μεγάλη κίνηση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επενδύει στο πεδίο των καταστημάτων ευκολίας (convenience stores), δεδομένης της τάσης ανάπτυξης που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα μικρά καταστήματα γειτονιάς το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η αλυσίδα έχει θέσει στο πλάνο της να δημιουργήσει συνολικά 200 καταστήματα αυτής της μορφής σε χρονικό ορίζοντα έως και το τέλος του 2022 με τα σήματα AB Shop&Go και AB Food Market, αν και εσχάτως υπήρξαν δυσάρεστες εξελίξεις.

Xαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα σημεία πώλησης είναι το γεγονός ότι η μικρή λιανική συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία της IRI, το 81% των ερωτηθέντων σχετικής έρευνας, δηλώνει ότι επισκέπτεται τον φούρνο και το γαλακτοπωλείο της γειτονιάς 10,6 φορές μηνιαίως.

Επιπλέον για το 75% όσων συμμετείχαν στην ίδια μέτρηση της IRI η μέση συχνότητα επίσκεψης τον μήνα στα μίνι μάρκετ κινείται στα επίπεδα των 6,3 επισκέψεων και 6,5 επισκέψεων στο περίπτερο καθώς και 5,1 επισκέψεων στα καταστήματα ψιλικών.

Η αντίστοιχη αναλογία για τα οργανωμένα σημεία θέλει το 87% των ερωτηθέντων να επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ κατά 10,2 φορές κατά μέσο όρο.

ΑΒ Βασιλόπουλος και επενδύσεις

Οι παίκτες της αγοράς μικρής λιανικής

Στη μικρή λιανική εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες όπως είναι η ΟΚ Anytime Markets, δραστηριοποιούνται εσχάτως και επιχειρήσεις όπως είναι η Smile Kiosk αλλά και η 362 grocery.

Σημειώνεται ότι και η Κρητικός έχει δημιουργήσει ένα σχήμα καταστημάτων mini market με επιφάνεια 80-100 τ.μ, επιλεγμένο κωδικολόγιο και μικρό αποθηκευτικό χώρο που έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες πυκνοκατοικημένων περιοχών καθώς και ένα ακόμη μοντέλο με καταστήματα 200-250 τ.μ. σε αστικές περιοχές.

Αμφότερα προτείνονται με το μοντέλο λειτουργίας της δικαιόχρησης. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις όπως είναι οι πλατφόρμες διανομών e-food καθώς και η Wolt με το Wolt Market έχουν εξαπλωθεί και στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων σημείων.

Μάλιστα η e-food πλέον κατέχει και τα καταστήματα Kiosky’s που εξαγόρασε πρόσφατα από τον όμιλο Μούχαλη.

Στον σχεδιασμό δύο ακόμα κέντρα εφοδιασμού του e-commerce

Σε ό,τι αφορά στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου όπου δραστηριοποιείται η αλυσίδα και μάλιστα το ηλεκτρονικό της κατάστημα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Convert Group αποτελεί και το πιο αναγνωρίσιμο μεταξύ του ανταγωνισμού, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει πλανάρει να δημιουργήσει δύο ακόμα fulfillment centers αντίστοιχα με αυτό που έστησε στην περιοχή του Ρέντη για να εξυπηρετεί το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Η δημιουργία των συγκεκριμένων κέντρων τροφοδοσίας του e-commerce τοποθετείται μέσα στην επόμενη διετία, το ένα εκ των οποίων προγραμματίζεται για την Αττική και το δεύτερο για τη Θεσσαλονίκη.

Θα θυμίσουμε ότι η επένδυση στην περιοχή του Ρέντη – το κέντρο διανομής ήδη βρίσκεται σε λειτουργία - ανήλθε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα το e-shop της ΑΒ Βασιλόπουλος αντικατοπτρίζει αυτή τη στιγμή περίπου το 2,5% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης.

Στο -2% οι πωλήσεις στο εντεκάμηνο σε σχέση με πέρσι

Την ίδια στιγμή η αλυσίδα κινείται στον τομέα των πωλήσεων με ποσοστό -2% στο εντεκάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ελάχιστες αλυσίδες - πλην Σκλαβενίτη - θα καταφέρουν φέτος να κινηθούν ανοδικά σε τζίρο σε σύγκριση με το 2020.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η περσινή χρονιά παρουσίασε έντονα αυξημένη καταναλωτική κίνηση από το ξέσπασμα της πανδημίας και ύστερα και επομένως είναι λογικό φέτος να εμφανίζονται σημάδια εξισορρόπησης της ζήτησης.

Θυμίζουμε ότι το σύνολο της αγοράς σούπερ μάρκετ με βάση στοιχεία της Nielsen έως και τις 7 Νοεμβρίου κινήθηκε στο +1,6% σε όρους αξίας πωλήσεων για το σύνολο των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ.

Αυτή την περίοδο η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στην δημιουργία και δύο μεγάλων καταστημάτων τα οποία κατασκευάζει σε κεντρικούς οδικούς άξονες, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε οικόπεδο του ιδρύματος Μιμικόπουλου επί της λεωφόρου Κηφισίας κοντά στον κυκλικό κόμβο της Αττικής οδού και το δεύτερο βρίσκεται στην συμβολή της λεωφόρου Κηφισού με την Πειραιώς, στο νέο retail park που κατασκευάζει η εταιρεία Ten Brinke, όπου η αλυσίδα θα εγκαταστήσει κατάστημα συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά στις ισορροπίες της αγοράς και σε επίπεδο μεριδίων σύμφωνα με πηγές που διατηρούν γνώση του θέματος, την πρώτη θέση έχει ο Σκλαβενίτης με ποσοστό άνω του 30%, ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος με 19% (συμπεριλαμβανομένων της Lidl και των νησιών) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Lidl με περίπου 14% με βάση στοιχεία που καταμετρώνται από τις αποδείξεις που εκδίδονται στα σημεία πώλησης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share