Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Καταρρέουν» τα Jumbo! Χαοτικές καταστάσεις στην αλυσίδα

Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της αγοράς

4 Δεκεμβρίου 2021 15:01
«Καταρρέουν» τα Jumbo! Χαοτικές καταστάσεις στην αλυσίδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της αγοράς αυτή τη στιγμή χτυπά ο όμιλος Jumbo, με αφορμή την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των πωλήσεων. Επίσης, μια απόφαση που δεν άρεσε καθόλου στους καταναλωτές πήρε η εταιρεία, προκαλώντας... οργή!

Όπως τονίζει αναλυτικά στην ανακοίωσή του:

Παραδοσιακά, το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς, ο μηχανισμός JUMBO τίθεται σε ενθουσιώδη συναγερμό ώστε να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση της εορταστικής περιόδου. Κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -συνήθως- ο Όμιλος JUMBO πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ωστόσο:

  • Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές.
  • Το κόστος της Ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία.
  • Οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα.

Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό.

Επιπλέον, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020.

Στον Όμιλο JUMBO, οι καταναλωτές συνεχίζουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης καθημερινά και σε συνδυασμό με την πολύ θετική εικόνα της έναρξης της σχολικής χρονιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι πωλήσεις του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.

  • Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση κατά +2,5% περίπου.
  • Για το εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο αυξήθηκαν κατά +8% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Καταρρέουν» τα Jumbo!

Οι πωλήσεις ανά χώρα:

Στην Ελλάδα:

Tον Σεπτέμβριο του 2021, συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα φυσικά καταστήματα του Ομίλου στην Ελλάδα, με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών. Οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση, μαζί με το ηλεκτρονικό κατάστημα, κατά περίπου +6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ωστόσο, o ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο Όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά αύξηση κατά +5% περίπου, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Συνολικά, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- για το εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021) είναι αυξημένες κατά +3% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην Κύπρο:

Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών στους εσωτερικούς χώρους καθώς και ελέγχου της κατοχής safe pass για τους εισερχόμενους πελάτες.

Οι πωλήσεις κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 εμφανίζονται αυξημένες κατά 6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021 είναι αυξημένες κατά +9% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη Βουλγαρία:

Τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό πελατών εντός.
Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά -8% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021 είναι αυξημένες +9% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην Ρουμανία:

Τον Σεπτέμβριο 2021 συνέχισαν να λειτουργούν τα καταστήματα Jumbo στη χώρα. Ωστόσο από τις 28 Σεπτεμβρίου, τα καταστήματα του Ομίλου Jumbo στην περιοχή της Timisoara και στην περιοχή Voluntari, λόγω της εξάπλωσης του Covid-19 υπόκεινται σε περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας τους.

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά -1% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021 είναι αυξημένες +20% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share