Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οικονομική «βόμβα» στα Jumbo: Μεγάλος κίνδυνος παρά τα κέρδη

Ανατροπή δεδομένων

29 Σεπτεμβρίου 2021 15:39
Οικονομική «βόμβα» στα Jumbo: Μεγάλος κίνδυνος παρά τα κέρδη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα νέα μπορεί να είναι θετικά για τα Jumbo, με βάση τα κέρδη που έχουν παρουσιάσει, αλλά ένας κίνδυνος που υπάρχει για τη γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, τη στιγμή που υπάρχουν αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας.

Προς το παρόν, πάντως, όλα βαίνουν θετικά. Όπως αναφέρει ο «Καγκελάριος» στο imerisia.gr, τα προβλήματα με τα logistics παραμένουν, αλλά η μετοχή συνεχίζει ακάθεκτη ανοδικά. Και χθες που η αγορά έπεφτε χωρίς αντίσταση, η μετοχή της Jumbo κρατούσε «ψηλά τη σημαία».

Jumbo οικονομικός κίνδυνος

Οι πωλήσεις και τα προβλήματα στην τροφοδοσία

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του α΄ εξαμήνου κινήθηκαν ανοδικά ( +12,54% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), οι διεθνείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια καθώς και η κατακόρυφη αύξηση του μεταφορικού κόστους προκαλούν προβληματισμό στη Jumbo.

Η διοίκηση της εταιρείας, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, επισημαίνει μάλιστα το ενδεχόμενο τους πρώτους μήνες του νέου έτους η κατάσταση «να χειροτερεύσει προτού ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης οδηγήσει την λειτουργία της αγοράς σε μία κανονικότητα», με πιθανό επακόλουθο, όπως λέει, το 2022 να είναι ακόμη μία «χαμένη χρονιά», όπως είχε χαρακτηρίσει και τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Ο Όμιλος, αν και όπως σημειώνει, δεν έχει περικόψει τις επενδύσεις του, προχωρά, λόγω της έλλειψης προϊόντων από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, σε αναβολή της λειτουργίας των νέων καταστημάτων και αποθηκών καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία τα οποία είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Εξαίρεση αποτελεί το νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην Craiova της Ρουμανίας, το οποίο έχει ήδη στελεχωθεί και θα λειτουργήσει έως το τέλος έτους. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων σχεδιαζόταν έως το τέλος του έτους ένα νέο καταστήματα στην Ελλάδα, περίπου 9.000 τ.μ το οποίο ήδη είχε «αργήσει», λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην αδειοδότηση των έργων εξαιτίας της πανδημίας. «Η μετάθεση της λειτουργίας των νέων χώρων, ενισχύει την εκτίμηση της διοίκησης ότι το 2021 θα είναι μία ακόμη χρονιά χωρίς δυνατή ανάπτυξη έναντι του υγιούς παρελθόντος» τονίζει η διοίκηση της Jumbo κάνοντας πάντως λόγο για «εξαιρετικά θετική εικόνα των αποτελεσμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο ως αποτέλεσμα της αμυντικής στρατηγικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ζήτημα του μεταφορικού κόστους είχε κάνει λόγο για «άτυπο καρτέλ» και «αθέμιτες πρακτικές και συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών logistics που διαχειρίζεται την διαθεσιμότητα των containers που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των εμπορευμάτων». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα φερόταν να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την προμήθεια προϊόντων με αναζήτηση προμηθευτών σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος των πρώτων υλών και της ενέργειας με διψήφιο πρόσημο καθώς και το κόστος μεταφοράς που στην περίπτωση των Jumbo έχει δεκαπλασιασθεί και παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα αποτελούν παράγοντες που εκτοξεύουν την πίεση από την πλευρά του κόστους» τονίζει στη χθεσινή ανακοίνωση ο Όμιλος προσθέτοντας ότι το κλείσιμο ή υπολειτουργία λιμανιών επιβαρύνει την κατάσταση στην ήδη διαταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share