Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

«Έμφραγμα» για Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο - Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τους έφερε ανησυχία

Δύσκολες ώρες για τις δύο εταιρείες

20 Σεπτεμβρίου 2021 14:09
«Έμφραγμα» για Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο - Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τους έφερε ανησυχία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Έμφραγμα» προκλήθηκε για τον Σκλαβενίτη και τον ΑΒ Βασιλόπουλο, που βλέπουν μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ να κάνει μεγάλο «ντου», ανταγωνιζόμενη οικονομικά τις δύο μεγάλες εταιρείες.

Τα μικτά κέρδη της Μασούτης αυξήθηκαν 9,7% στα 217,294 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 14,7% στα 22,136 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 60,082 εκατ. ευρώ (+4,6%) και τα καθαρά κέρδη στα 9,925 εκατ. ευρώ από 8,262 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά μεν αλλά κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς κινήθηκαν οι επιδόσεις, σε επίπεδο πωλήσεων, της αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης, κερδίζοντας παράλληλα και βραβεία.

Την ίδια στιγμή τα ταμειακά της διαθέσιμα υπερδιπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τα 65 εκατ. ευρώ από 29,793 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 (+119%), ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της έσπασε το φράγμα των 10.000 υπαλλήλων αγγίζοντας τα 10.027 άτομα από 9.612 το 2019 (+4,3% ή αύξηση 415 άτομα) ενώ ο αριθμός των καταστημάτων της ενισχύθηκε με δύο σημεία με αποτέλεσμα το δίκτυο της να αριθμεί 333 καταστήματα σούπερ μάρκετ και cash & carry.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 6,3% στα 882,466 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή κινείται κάτω από τις επιδόσεις του κλάδου.

Σκλαβενότης και ΑΒ Βασιλόπουλος ανησυχία

Σύμφωνα με τη Nielsen οι πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ παρουσίασαν πέρυσι αύξηση κατά 9,7% -ήταν η μεγαλύτερη την τελευταία 15ετία- ή 10,4% σύμφωνα με την IRI.

Πάντως τα μικτά κέρδη της Μασούτης αυξήθηκαν 9,7% στα 217,294 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 14,7% στα 22,136 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 60,082 εκατ. ευρώ (+4,6%) και τα καθαρά κέρδη στα 9,925 εκατ. ευρώ από 8,262 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, όπως έχει ανακοινώσει, διέθεσε το 30% των ετήσιων κερδών της, σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής για τη συμβολή τους στη λειτουργία της κατά τη διάρκεια του 2020 και των lockdowns. Το μέρισμα που διανέμει είναι 3,97 ευρώ ανά μετοχή ή 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι αμοιβές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της αλυσίδας, παρόλο που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διενέργεια αξιόπιστων και αντικειμενικών προβλέψεων, όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις, στοχεύει στη διατήρηση των EBITDA σε επίπεδα άνω των 60 εκατ. ευρώ και επίτευξη καθαρής κερδοφορίας ώστε να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια και η ρευστότητα της εταιρείας. Ενώ στον εμπορικό τομέα έμφαση δίνεται στην πολιτική τιμών.

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό της κατάστημα (e- shop) αυτό διαφέρει αρκετά από τα αντίστοιχα ανταγωνιστών της, αφού η αλυσίδα Μασούτης επιχειρεί να φτιάξει ένα marketplace.

Διότι εκτός από τα προϊόντα που υπάρχουν στα καταστήματά της και τα οποία οι καταναλωτές της μπορούν να τα προμηθευτούν με ένα κλικ από το e-shop της έχει φροντίσει, μέσω συνεργασιών, να διαθέτει και διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Ήδη έχει συνεργασίες με το you.gr του ομίλου Quest, τη Βιοκαρπέτ, τα Cook – Shop, τη BAG Stores, τη Vita4you και τα brands in a box.

Απόφαση «σεισμός» για τα Σούπερ Μάρκετ: Στα «κάγκελα» Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Lidl

Μία σημαντική αλλαγή ισχύει από χθες αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ, με τον Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, Μασούτης και Lidl να είναι στα «κάγκελα».

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ, η αναλογία 1 πελάτης ανά 16 τετραγωνικά που προβλεπόταν έως σήμερα και για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Μασούτης ή το Lidl, μειώνεται σε 1 ανά 9 τμ, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνωστισμός στα συγκεκριμένα καταστήματα αυξάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά σχεδόν 80%!

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μΐνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από κατάστημα τροφίμων (take away) επιτρέπεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το σημείο 16 του παρόντος πίνακα.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Ένα (1) άτομο για κάθε 9 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης). Δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή.
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Απόφαση «σεισμός» για τα Σούπερ Μάρκετ

Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Υποχρέωση ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:30.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share