Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλη ανατροπή για τα Jumbo! Η εξέλιξη που ανατρέπει τα πάντα

Κόλαση στα καταστήματα!

9 Σεπτεμβρίου 2021 11:56
Μεγάλη ανατροπή για τα Jumbo! Η εξέλιξη που ανατρέπει τα πάντα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με καλές επιδόσεις, αλλά και με συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια από την πλευρά της διοίκησης για το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος παραμένει εξαιρετικά υψηλό, έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου για την Jumbo.

Καθοριστικός μήνας, πάντως, για την πορεία της εταιρείας είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς κάνει σημαντικές πωλήσεις λόγω των σχολικών ειδών.

Δείτε με την ευκαιρία: Jumbo: «Βόμβα» με τα λεφτά που έβγαλαν μέσα σε μόλις 3 μήνες

Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης παρά τις επίσημες κεντρικές διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικά σχόλια. Το μεταφορικό κόστος διατηρείται σε παράλογα επίπεδα, ενώ συνεχώς ανεβαίνουν οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. Επίσης, η επανεμφάνιση του COVID -19 με τη μετάλλαξη “Δέλτα” ή η παρουσία νέων μεταλλάξεων εντείνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς λιμάνια κλείνουν ή υπολειτουργούν ακόμα και με την ταυτοποίηση ενός μόνο κρούσματος, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις ή μετακυλίσεις στις παραδόσεις να αυξάνουν τις ελλείψεις σε προϊόντα – ειδικά αυτών με έντονο εποχικό χαρακτήρα».

Μεγάλη ανατροπή για τα Jumbo! Η εξέλιξη που ανατρέπει τα πάντα

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, στο οκτάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ειδικά τον Αύγουστο ο τζίρος ήταν ενισχυμένος κατά 3% περίπου σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο. Οι καλύτερες επιδόσεις για τον όμιλο καταγράφονται στο οκτάμηνο εκτός Ελλάδας, αν και στην Ελλάδα βρίσκεται το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο οι πωλήσεις στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 3%, στην Κύπρο κατά 10%, στη Βουλγαρία κατά 13% και τη Ρουμανία κατά 24%. Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία τα καταστήματα λειτουργούν χωρίς κάποιους περιορισμούς, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες τρεις χώρες. Στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των καταστημάτων, ενώ στην Κύπρο υπάρχει και το πρόσθετο μέτρο ελέγχου της κατοχής safe pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από COVID-19) για όλους τους εισερχόμενους πελάτες.

Τον Αύγουστο

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2021 οι πωλήσεις της Jumbo στα φυσικά καταστήματα, καθώς και στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής είναι αυξημένες κατά 4% λόγω της απόφασης του ομίλου να περιορίσει τις εξαγωγές εμπορευμάτων στις 6 χώρες δραστηριοποιείται μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο). Στην Κύπρο οι πωλήσεις τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 2%, στη Ρουμανία κατά 5%, ενώ στη Βουλγαρία υποχώρησαν κατά 2%.

Έκτακτη ανακοίνωση των Jumbo - Προσοχή τις Κυριακές 12 και 19 Σεπτεμβρίου

Σε μία έκτακτη ανακοίνωση προχώρησαν τα Jumbo και μας συνιστούν την προσοχή μας για τις προσεχείς δύο ερχόμενες Κυριακές 12 και 19 Σεπτεμβρίου! Ενώ, μια εταιρεία «μαμούθ» με «πλάτη» τα Jumbo «ξηλώνει» Ζara, Bershka

Στο επίσημο site των παιχνιδάδικων αναρτήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Τις Κυριακές 12/9 και 19/9 θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα: Παγκρατίου, Αχαρνών, Π. Φαλήρου και Κολωνού με ωράριο λειτουργίας 11.00 – 20.00. Κάθε Κυριακή συνεχίζουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στα Σπάτα, στην Κατερίνη και στην Πρέβεζα. Ευχαριστούμε πολύ!»

Έκτακτη ανακοίνωση των Jumbo

Θρίλερ στα Jumbo: Στιγμές αγωνίας για τον Απόστολο Βακάκη

Θρίλερ επικρατεί στα Jumbo, με την εταιρεία του Απόστολου Βακάκη να περνά στιγμές αγωνίας, αφού από τη μία τα οικονομικά της βαίνουν σε έναν καλό δρόμο, αλλά από την άλλη πλευρά οι κίνδυνοι υπάρχουν έντονα.

Συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει η στήλη «Καγκελάριος» του imerisia.gr, βελτιώθηκαν οι πωλήσεις του καλοκαιριού, αλλά η διοίκηση του ομίλου παρακολουθεί στενά δύο πράγματα.

Το αυξανόμενο κόστος μεταφορών που περιορίζει το περιθώριο κέρδους και τις συνεχείς τιμολογιακές ανατιμήσεις που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μεσαίων και χαμηλών τάξεων. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η «σούμα».

Jumbo Βακάκης στιγμές αγωνίας

Κάπως έτσι, παρά τα χρηματιστηριακά νέα, που είναι θετικά μέσα στην οικονομική «φουρτούνα» του κορωνοϊού, αλλά και την παρουσία ισχυρών ανταγωνιστών, κανείς δεν εφησυχάζει και ο Απόστολος Βακάκης σκέφτεται τις κινήσεις του, για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.

Το... κόλπο που ετοιμάζεται και οι πρώτες ύλες

H σταθεροποίηση στην Ελλάδα και η άνοδος στις αγορές του εξωτερικού είναι τα στοιχεία που συνθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εικόνα που παρουσιάζουν οι επιδόσεις του ομίλου Jumbo για τον μήνα Ιούλιο.

Η πολύ καλή πορεία του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία έδωσε νέα ώθηση στα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία στην κατανάλωση.

Στη σκιά των παραπάνω, η διοίκηση της Jumbo προσπαθεί να διατηρεί προσιτές τις τιμές των προϊόντων της, αποφεύγοντας παράλογες ανατιμήσεις και, παράλληλα, συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια προϊόντων, πέραν της Κίνας.

Ένα σχέδιο που προτίθεται να ενεργοποιήσει εάν διατηρηθεί επί μακρόν η πίεση που υφίστανται οι τιμές των πρώτων υλών.

Αν και ο Απόστολος Βακάκης απέφυγε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων να αποκαλύψει τις χώρες με τις οποίες ενδιαφέρεται να εγκαινιάσει συνεργασία, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στο «στόχαστρό» του θα πρέπει να βρίσκονται η Τουρκία και το Ισραήλ.

Πρόκειται, όπως λένε οι ίδιοι, για δυο αγορές, οι οποίες τροφοδοτούν ήδη με προϊόντα μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης λόγω του δελεαστικού κόστους παραγωγής που διαθέτουν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Η Τουρκία μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής.

Η Jumbo έχει σταματήσει να αγοράζει προϊόντα από την Ασία λόγω της κατακόρυφης αύξησης του μεταφορικού κόστους που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων, καλύπτοντας προς το παρόν τις ανάγκες της τροφοδοσίας των καταστημάτων από τα αποθέματα που παραδοσιακά φροντίζει να διατηρεί ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» την επέκταση του δικτύου καταστημάτων, πέραν όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί να λειτουργήσουν.

Υπενθυμίζεται πως οι πωλήσεις της εισηγμένης στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σημείωσαν άνοδο περίπου 12,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share