Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση «βόμβα» του Σκλαβενίτη για όλους τους εργαζόμενους!

Ο τρόπος που θα δουλεύουν στο εξής

30 Αυγούστου 2021 10:45
Ανακοίνωση «βόμβα» του Σκλαβενίτη για όλους τους εργαζόμενους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση εξέδωσε ο Σκλαβενίτης, απευθυνόμενος σε όλους εργαζόμενους της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και δείχνοντας πόσο ενδιαφέρεται για τις σωστές συνθήκες εργασίας τους.

Η εταιρεία, λοιπόν, αναφέρθηκε στο πώς πρέπει όλοι να δουλεύουν, ώστε να σημειώσουν τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση στις δύσκολες ημέρες του καύσωνα, με μια ακόμη ανακοίνωση να αφορά τους πελάτες.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις: «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» «Σ.Ε.Σ.-Ε.Υ.Σ.» έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

Συνάδελφοι, σας παραθέτουμε τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο.

Για την αντιµετώπιση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων (σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους) που οφείλεται στην συνέργια των µετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος και παραµέτρων µικροκλίµατος του εσωτερικού χώρου, απαιτείται σύνταξη σχεδίου µε την συνεργασία του εργοδότη, του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού ασφαλείας. Στο σχέδιο αυτό, πρέπει να εξειδικεύονται όλα τα οργανωτικά και τεχνικά µέτρα που οφείλει να πάρει η επιχείρηση µε στόχο την µείωση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων. Ιδιαίτερης µέριµνας χρήζουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου (εργαζόµενοι µε ιδιαίτερα προβλήµατα υγείας όπως καρδιοπαθείς, πνευµονοπαθείς, εργαζόµενοι που λαµβάνουν ορισμένες κατηγορίες φαρµάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.λπ., εγκυµονούσες κ.α.).

Σκλαβενίτης ανακοίνωση για εργαζόμενους

ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Παρεµβάσεις στα δοµικά στοιχεία των κτηρίων

  • θερµοµόνωση πλάκας ή στέγης,
  • βρέξιµο πλάκας ή στέγης ή βάψιµο µε λευκό ή άλλο ανακλαστικό χρώµα,
  • στις νότιες ή δυτικές πλευρές να τοποθετούνται αδιαφανή ή ανακλαστικά τζάµια,
  • σε µεγάλαανοίγµατα που µένουν ανοιχτά λόγω αναγκών παραγωγικής διαδικασίας και παραµένουν ανοικτά για σηµαντικά χρονικά διαστήµατα να εγκαθίσταται αεροκουρτίνα ψυχρού αέρα.

Παρεµβάσεις σε τµήµατα παραγωγικής διαδικασίας

  • µόνωση των θερµών επιφανειών, που βρίσκονται στους χώρους εργασίας (λέβητες, σωλήνες ζεστού νερού κ.λ.π),
  • αποκλεισµός µε θερµοµονωτικάχωρίσµατα των πηγών θερµότητας και απαγωγή θερµότητας προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

Παρεµβάσεις στο µικροκλίµα του εργασιακού χώρου

  • Απαγωγή του θερµού αέρα και των ρύπων στο πλησιέστερο δυνατόν σηµείο προς την πηγή δηµιουργίας τους.
  • Επαρκής γενικός εξαερισµός µε εγκατάσταση ανεµιστήρων στα ψηλά σηµεία των αιθουσών και αερισµός ζωνών εργασίας µε φυγοκεντρικούς ανεµιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των χώρων εργασίας, όπου απαιτείται από τις συνθήκες παραγωγής µε προσαγωγή νωπού αέρα και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • ∆ηµιουργία διαλειµµάτων κατάλληλης διάρκειας για την µείωση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων.
  • ∆ιαµόρφωση κυλικείων ή άλλων χώρων κατάλληλα κλιµατιζομένων για ανάπαυση.
  • ∆ιάθεση στους εργαζομένους πόσιµου δροσερού νερού (10ο C – 15ο C).
  • Προγραµµατισµός εκτός θερµοκρασιώναιχµών των εργασιών που καταπονούν θερµικά.
  • Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερµικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. από ώρες 12.00-15.00.
  • Μείωση των βαρέων εργασιών.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
  • Χορήγηση πόσιµου δροσερού νερού (10ο C – 15ο C).
  • Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι δυνατόν για την εκτέλεση εργασιών.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται κατά τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες για το διάστημα από τις 12.00-15.00.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ COVID 19

Σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. 41935/22.6.2021 Εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δεδομένης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης και της ανάγκης αποφυγής μετάδοσης της COVID-19 στους εργασιακούς χώρους, η συστηματική εφαρμογή της μάσκας προσώπου, ενδεχομένως να αυξάνει την αναπνευστική προσπάθεια του εργαζόμενου σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίαςπεριβάλλοντος, προκαλώντας μεγαλύτερη εφίδρωση και μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα εξάτμισης του ιδρώτα και τον δροσισμό του ατόμου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προσώπου, οι εργοδότες με την βοήθεια του ιατρού εργασίας οφείλουν:

  • να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης,
  • να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους,

iii. να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, τα οποίαπεριλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου για την μετάδοση της νόσου COVID-19.

Αναφορικά με την παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται και ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά και να τηρούνται τα ειδικότερα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά την χρήση κλιματιστικών μονάδων, διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης από μικροοργανισμούς.

Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. οφείλουν να εντατικοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους στους εργασιακούς χώρους κατά την θερινή περίοδο, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμικής άποψης.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών. Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και τους εργαζόμενους της Αθήνας, εάν παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και στο Σωματείο μας.

Ο «πόλεμος» των εταιρειών

Ο «πόλεμος» μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ... καλά κρατεί, με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά, ιδιαίτερα για τις διαφορές μεταξύ Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλου.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Nielsen IQ, οι πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,1% (στοιχεία YTD έως 27 Ιουνίου 2021), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα FMCGs στο σύνολό τους σημείωσαν ανάπτυξη +1%.

Πόσες και ποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όμως κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους, ποιες αλυσίδες έχασαν μερίδιο και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στον κλάδο; Με βάση στοιχεία από άλλη εταιρεία ερευνών μέτρησης της κατανάλωσης που έχει στη διάθεση του το capital.gr προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε ένας μεγάλος νικητής, μια αλυσίδα διατήρησε τις δυνάμεις της ενώ οι μικροί εκτός της ομάδας των 7 μεγάλων κατάφεραν να «τσιμπίσουν» πελάτες από τους μεγάλους που έχασαν δύναμη. Από τη μέτρηση απουσιάζει η Lidl που δεν δίνει στοιχεία.

Ανταγωνισμός σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αλυσίδα Σκλαβενίτης, που έκανε μια νέα μεγάλη κίνηση, ενίσχυσε το μερίδιο της κοντά στις τρεις μονάδες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020 το οποίο πλέον ξεπερνά το 34% στο σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων ενώ αύξησε την απόσταση από τον δεύτερο παίκτη του κλάδου, την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η εν Ελλάδι θυγατρική του ομίλου Ahold-Delhaize το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα έχασε 2,5 μονάδες και το μερίδιό της υποχώρησε κάτω από το 16%, ενώ οριακές ήταν οι απώλειες 0,1 μονάδα του μεριδίου της My Market συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη που διαμορφώθηκε στο 11,6%.

Το μερίδιο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης υποχώρησε στο 11,7% από 12,6% ενώ στο 7,1% από 7,7% υποχώρησε το μερίδιο της αλυσίδας Γαλαξίας.

Απώλειες και για την αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικής παρά την ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων του που έχασε 0,2 μονάδες και το μερίδιο της μειώθηκε στο 3% ενώ η Κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης στην οποία θέση έχει η Σκλαβενίτης διατήρησε τις δυνάμεις της και το μερίδιο της στο 1,5%.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους παίκτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, το μερίδιο τους ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 15% από 14,5% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share