Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Ανατροπή για Σκλαβενίτη: Για αυτό το λόγο... τρέχουν μακριά από τα σούπερ μάρκετ οι πελάτες

Η αλλαγή που έφερε τα πάνω κάτω

19 Αυγούστου 2021 07:51
Ανατροπή για Σκλαβενίτη: Για αυτό το λόγο... τρέχουν μακριά από τα σούπερ μάρκετ οι πελάτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ανατροπή έρχεται σχετικά με τον Σκλαβενίτη και όχι μόνο, αφού μια έρευνα δείχνει το λόγο, που οι πελάτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ απομακρύνονται από αυτές, τουλάχιστον αναφορικά με την φυσική τους παρουσία, έχοντας γίνει έξαλλοι με μια τελευταία εξέλιξη.

Η καθημερινότητα όλων των πολιτών και οι ανάγκες τους άλλαξαν σοβαρά κατά την έξαρση του κορωνοϊού και την κορύφωση της πανδημίας της COVID-19.

Από τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν προέκυψε και η ανάγκη για μείωση των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού σε καταστήματα και κλειστούς χώρους.

Τα συνεχόμενα lockdowns «έσπρωξαν» πολλούς καταναλωτές στην «αγκαλιά» των διαδικτυακών αγορών για την κάλυψη των αναγκών τους.

Έτσι, μπήκαν στην καθημερινότητα των καταναλωτών οι online αγορές από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και της εταιρείας Convert Group, στην Ελλάδα, μέσα σε έναν χρόνο, δεκαπλασιάστηκε το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν τρόφιμα και γενικά είδη σούπερ μάρκετ συστηματικά μέσω διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 12% έναντι του 1%-2% που ήταν το 2019.

Σκλαβενίτης πελάτες

Αυξήσεις για τα σούπερ μάρκετ - Ο λόγος της... αποχής

Οι περισσότεροι από τους αγοραστές των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ έκαναν την πρώτη τους αγορά μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, το 45% έκανε τα πρώτα του διαδικτυακά ψώνια το 2020 και το 21% το 2021. Μόνο ένας στους τρεις αγοραστές, δηλαδή το 33%, είχε αγοράσει νωρίτερα προϊόντα σούπερ μάρκετ μέσω ίντερνετ.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση της μεγάλης πλειονότητας των νέων αγοραστών με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Το 41% των online αγοραστών υποστήριξε ότι αγόρασε για πρώτη φορά προϊόντα σούπερ μάρκετ μέσω διαδικτύου λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και το 28% λόγω του φόβου που προκαλούσε η επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα.

Επιπλέον, το 10% ισχυρίστηκε ότι άρχισε τις ηλεκτρονικές αγορές λόγω της μεγάλης σε διάρκεια παραμονής στο σπίτι.

Επίσης, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα υψηλότερα στους καταναλωτές που άρχισαν τις αγορές τους το 2021.

Οι λόγοι που οι καταναλωτές επέλεξαν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά είναι η δυσκολία μεταφοράς με 21% και η έλλειψη χρόνου με 18%, ενώ το 13% υποστήριξε ότι οι χαμηλότερες τιμές ήταν αυτές που τους προσέλκυσαν για να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές.

Όμως οι λόγοι για τους οποίους συνέχισαν να κάνουν ηλεκτρονικά τα ψώνια τους σχετίζονται και με άλλα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τους αγοραστές από online σούπερ μάρκετ, τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η ευκολία μεταφοράς κατά 59% και η ασφάλεια από τον κορωνοϊό κατά 51%.

Στη συνέχεια ακολουθούν η αποφυγή του κόστους μεταφοράς με 30%, η ευκολία των αγορών σε ποσοστό 28%, η ταχύτητα των αγορών με 28% και η αναζήτηση προσφορών με 25%. Πάντως, το 11% των αγοραστών δηλώνει ότι δεν έχει εικόνα για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών.

«Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά δείχνουν ότι ναι μεν ο κύριος λόγος έναρξης αγορών μέσω διαδικτύου είναι η ασφάλεια από την πανδημία, αλλά η άνεση και η ταχύτητα που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ αποτελούν τους κύριους λόγους διατήρησης αυτής της αγοραστικής συνήθειας» υπογραμμίζει το ΙΕΛΚΑ.

Ο μέσος αγοραστής e-supermarket πραγματοποιεί κατά μέσον όρο 16 αγορές τον χρόνο. Μάλιστα το 46%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 αγοραστές από ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, πραγματοποιεί αγορές τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Ωστόσο, το 37% πραγματοποιεί αγορές λίγες φορές μέσα στον χρόνο και οι επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να προσεγγίσουν αυτούς τους αγοραστές, ώστε να πραγματοποιούν αγορές πιο συχνά.

Η μέση συχνότητα των αγορών ανά έτος είναι αρκετά χαμηλή. Συγκεκριμένα, είναι 16 αγορές ανά έτος, αλλά τη διαφορά κάνει η μέση μηνιαία δαπάνη μέσω Διαδικτύου, η οποία είναι αρκετά υψηλή, όπως αναφέρει η μελέτη.

Ειδικότερα, για τους αγοραστές από online σούπερ μάρκετ, οι αγορές μέσω διαδικτύου ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 35% των συνολικών αγορών τους για προϊόντα παντοπωλείου. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσό μηνιαίας δαπάνης 146 ευρώ ανά μήνα.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και σήμερα οι ηλεκτρονικές αγορές για είδη παντοπωλείου επιλέγονται από νοικοκυριά με μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη από τον εθνικό μέσο όρο.

Τα κέρδη των σούπερ μάρκετ στο διαδίκτυο

Τα «ιντερνετικά» σούπερ μάρκετ κατέγραψαν πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 163 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 262% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Convert Group.

Αν συμπεριληφθούν τα συνοικιακά καταστήματα στη διαδικτυακή αγορά, τότε η συνολική αξία των πωλήσεων είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αυτή η πορεία αναμένεται να συνεχιστεί.

«Τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνουν την αλματώδη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών στον κλάδο των τροφίμων και στοιχειοθετούν τη διατήρηση της δυναμικής και το επόμενο διάστημα» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι η κοινή έρευνα καταναλωτών των ΙΕΛΚΑ και Convert Group πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 850 ατόμων τον Μάιο του 2021.

«Πόλεμος» ανάμεσα στις εταιρείες

Ο «πόλεμος» μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ... καλά κρατεί, με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά, ιδιαίτερα για τις διαφορές μεταξύ Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλου.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Nielsen IQ, οι πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,1% (στοιχεία YTD έως 27 Ιουνίου 2021), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα FMCGs στο σύνολό τους σημείωσαν ανάπτυξη +1%.

Πόσες και ποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όμως κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους, ποιες αλυσίδες έχασαν μερίδιο και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στον κλάδο; Με βάση στοιχεία από άλλη εταιρεία ερευνών μέτρησης της κατανάλωσης που έχει στη διάθεση του το capital.gr προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε ένας μεγάλος νικητής, μια αλυσίδα διατήρησε τις δυνάμεις της ενώ οι μικροί εκτός της ομάδας των 7 μεγάλων κατάφεραν να «τσιμπίσουν» πελάτες από τους μεγάλους που έχασαν δύναμη. Από τη μέτρηση απουσιάζει η Lidl που δεν δίνει στοιχεία.

Ανταγωνισμός σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αλυσίδα Σκλαβενίτης, που έκανε μια νέα μεγάλη κίνηση, ενίσχυσε το μερίδιο της κοντά στις τρεις μονάδες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020 το οποίο πλέον ξεπερνά το 34% στο σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων ενώ αύξησε την απόσταση από τον δεύτερο παίκτη του κλάδου, την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η εν Ελλάδι θυγατρική του ομίλου Ahold-Delhaize το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα έχασε 2,5 μονάδες και το μερίδιό της υποχώρησε κάτω από το 16%, ενώ οριακές ήταν οι απώλειες 0,1 μονάδα του μεριδίου της My Market συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη που διαμορφώθηκε στο 11,6%.

Το μερίδιο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης υποχώρησε στο 11,7% από 12,6% ενώ στο 7,1% από 7,7% υποχώρησε το μερίδιο της αλυσίδας Γαλαξίας.

Απώλειες και για την αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικής παρά την ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων του που έχασε 0,2 μονάδες και το μερίδιο της μειώθηκε στο 3% ενώ η Κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης στην οποία θέση έχει η Σκλαβενίτης διατήρησε τις δυνάμεις της και το μερίδιο της στο 1,5%.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους παίκτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, το μερίδιο τους ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 15% από 14,5% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share