Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξαφνική απόφαση του Απόστολου Βακάκη για τα Jumbo: Έξαλλος ο επιχειρηματίας

Το πήρε πάνω του

18 Αυγούστου 2021 09:58
Ξαφνική απόφαση του Απόστολου Βακάκη για τα Jumbo: Έξαλλος ο επιχειρηματίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Jumbo έχουν συναντήσει ορισμένα προβλήματα τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της συγκυρίας, που έχει προκύψει για την εφοδιαστική αλυσίδα, που προσθέτει κόστη στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον Απόστολο Βακάκη να ψάχνει τις εναλλακτικές του λύσεις.

Η αναζήτηση προμηθευτών εκτός Κίνας, σχέδιο έκτακτης ανάγκης που μελετούν λιανέμποροι και εισαγωγείς σε αυτές τις συνθήκες, είναι στο πλάνο, αλλά εξετάζονται δυνατότητες που θα είναι βιώσιμες και μετά την κρίση διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτο το χαρακτήρα της εταιρείας, με τις φήμες ακόμη και για πώληση να έχουν «φουντώσει».

Σημειώνεται ότι η Jumbo έχει εδραιωθεί στην αγορά εδώ και 35 χρόνια χάρης στις προσιτές τιμές των προϊόντων της, με μέση τιμή μέχρι 4,99 ευρώ σε σύνολο 40.000 κωδικών. Το επιτυγχάνει εισάγοντας το 70% από προμηθευτές στην Κίνα, πέρα από τους περίπου 230 τοπικούς προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό στα εναλλακτικά σενάρια μπαίνουν κριτήρια όπως η εγγύτητα, τα χαμηλά μεταφορικά και εργατικά κόστη και ένα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, στοιχεία που συναντώνται σε προφίλ γειτονικών χωρών όπως η π.χ. η Τουρκία και κάποιες βαλκανικές χώρες. Ας σημειωθεί ότι η Jumbo αναπτύσσει αυτόνομη παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία και μέσω συνεργατών έχει παρουσία σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο.

Απόφαση Απόστολου Βακάκη για Jumbo

Επίσης καθώς η πανδημία αλλάζει δομικά το καταναλωτικό μοντέλο η διοίκηση της Jumbo φέρεται να συνεκτιμά στις αποφάσεις της τις νέες τάσεις στην αγορά εξετάζοντας δυνατότητες νέων συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται ενεργοποίηση συνεργασίας με τη Fox Group, εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο του λιανεμπορίου στο Ισραήλ, με την οποία η Jumbo σύναψε συμφωνία πέρυσι το φθινόπωρο με σκοπό να αναπτύξει δίκτυο στην εκεί αγορά μέσω franchise. Η συμφωνία έμεινε ανενεργή λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας αλλά αποτελεί έναν δίαυλο συνεργασίας της Jumbo με την ισραηλινή αγορά η οποία παράγει καινοτομία, μεταξύ άλλων και στον τομέα του παιχνιδιού που είναι ζωτικός της χώρος.

Εν τέλει, μια διαφοροποίηση του αποτυπώματος της Jumbo στη διεθνή αγορά ενδέχεται να περιορίσει τον κίνδυνο, όπως τον περιέγραψε η διοίκηση του ομίλου στη χθεσινή ανακοίνωση των επιδόσεων της αλυσίδας, με αναφορές στην διαθεσιμότητα containers και στους υψηλούς ναύλους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μάλιστα λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την κερδοφορία της εταιρείας και του ομίλου κατά την τρέχουσα και πιθανόν και την επόμενη χρήση συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 177,6 εκατ. ευρώ, τα οποία περιορίστηκαν σε 138,6 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ σε επίπεδο EBITDA η κερδοφορία από 258,95 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε σε 209,04 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και ο κύκλος εργασιών από 848 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 694 εκατ. ευρώ.

Στην τρέχουσα συγκυρία για να τηρήσει το «συμβόλαιο» με τους καταναλωτές για οικονομικά προϊόντα αλλά και με τους μετόχους για πληρωμή μερίσματος κάθε χρόνο, αξιοποιεί μέρος της ρευστότητας που διαθέτει (ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 380,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο στο τέλος του 2020 ή 665,15 εκατ. ευρώ μαζί με τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού). Έτσι προς ώρας κρατά χαμηλά τις τιμές των προϊόντων και διατηρεί αναλλοίωτη τη μερισματική πολιτική.

Η καταγγελία Βακάκη για τα καρτέλ

Με αύξηση, έστω και οριακή, του κύκλου εργασιών έκλεισε ο Ιούλιος για τον όμιλο Jumbo. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου όχι μόνο συνέχισε να προβαίνει σε επισημάνσεις σχετικά με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά χθες έκανε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για ύπαρξη «καρτέλ» μεταξύ των εταιρειών logistics που διαχειρίζεται τη διαθεσιμότητα των κοντέινερ, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, προκαλώντας υπερβολική αύξηση των ναύλων. Αυτό ακριβώς το ζήτημα σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους λειτουργίας οδηγεί τη διοίκηση της Jumbo να επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για «χαμένη χρονιά» σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς η Jumbo αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται ανατιμήσεις στα προϊόντα της.

«Η κατάσταση αντί να σταθεροποιείται και σταδιακά να επανέρχεται σε βιώσιμα επίπεδα, χειροτερεύει. Ουδείς κρατικός παράγοντας διεθνώς και καμία επιτροπή ανταγωνισμού δεν επιχειρεί ουσιαστική παρέμβαση για να σπάσει το άτυπο καρτέλ. Πρώτο αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι τα –εκτός λογικής– ναύλα στις μεταφορές που διατηρούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις που δεν πείθουν κανένα πλην των αφελών. Τέλος ο συνδυασμός της διαταραγμένης τροφοδοτικής αλυσίδας και της ταχύτατης διάδοσης του ιού COVID-19 με τη μετάλλαξη “Δέλτα” δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου μετά βεβαιότητος καθιστά το 2021 μία ακόμα χαμένη χρονιά όσον αφορά την κερδοφορία, πάντα συγκρινόμενη με το 2019. Εφόσον δεν υπάρξει θεαματική μεταβολή της παρούσας κατάστασης, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό και το 2022 νομοτελειακά να αποτελέσει μια εξίσου χαμένη χρονιά με όρους 2019», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με τις τιμές, δεδομένου ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Jumbo είναι τα φθηνά προϊόντα της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η διοίκηση του ομίλου Jumbo δουλεύει ακατάπαυστα ώστε τελικά και να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τις αρχές που πρεσβεύει το Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά τη σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν αλλά και να μείνει πιστή έναντι των μετόχων-συνεταίρων της διατηρώντας την πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία της Jumbo, χθες ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου συνολικά ενισχύθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Στο διάστημα, πάντως, Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 ο κύκλος εργασιών καταγράφει αύξηση 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι πωλήσεις της μητρικής, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων που πραγματοποιεί προς τις χώρες όπου ο όμιλος έχει καταστήματα μέσω συνεργασιών και όχι εταιρικά (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά περίπου 0,7%. Τούτο σχετίζεται με τα προβλήματα εφοδιασμού, καθώς η Jumbo περιόρισε τις εξαγωγές της προς τις εν λόγω χώρες σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου των αποθεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Jumbo είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι έχει σταματήσει να πραγματοποιεί αγορές από Κίνα λόγω των υπερτιμολογήσεων στις οποίες προβαίνουν οι Κινέζοι προμηθευτές.
Εάν ληφθεί υπόψη, πάντως, μόνο η δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι πωλήσεις τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Σε επίπεδο επταμήνου, οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 3%. Στην Κύπρο οι πωλήσεις τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 3%, όμως σε επίπεδο επταμήνου είναι αυξημένες κατά 12%. Αντιθέτως, στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 11% τον Ιούλιο και κατά 16% στο επτάμηνο. Τέλος, στη Ρουμανία οι πωλήσεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1,84%, ενώ στο επτάμηνο η αύξηση ήταν 28%.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share