Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Ανασταίνει» τα Jumbo ο Απόστολος Βακάκης - Έτσι τα σώζει από την καταστροφή

Το... μεγάλο του κόλπο

16 Αυγούστου 2021 11:58
«Ανασταίνει» τα Jumbo ο Απόστολος Βακάκης - Έτσι τα σώζει από την καταστροφή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Απόστολος Βακάκης έχει δει τον κορωνοϊό να προσβάλλει οικονομικά και τη δική του εταιρεία, με τον ιδιοκτήτη των Jumbo, ωστόσο, να βρίσκει τον τρόπο να τη σώσει από μεγαλύτερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα έλευση του στην Ελλάδα προετοιμάζει ο Ισραηλινός όμιλος Fox (γνωστός από τη συμφωνία που έχει κάνει με τον όμιλο Jumbo για την κάθοδο της ελληνικής αλυσίδας στο Ισραήλ) προωθώντας στη χώρα μας το ηλεκτρονικό του κατάστημα ένδυσης και υπόδησης Terminal X.

Η FOX που ιδρύθηκε το 1942 από την οικογένεια Fox, που ειδικεύεται στην αγορά ενδυμάτων, εκτός από το Ισραήλ έχει παρουσία σε 14 χώρες, διαθέτοντας 600 καταστήματα παγκοσμίως συνολικής επιφάνειας 110.000 τ.μ.

Ο όμιλος Fox είναι από τους βασικούς παίκτες στον χώρο του λιανεμπορίου στο Ισραήλ δραστηριοποιούμενος κυρίως στον κλάδο της ένδυσης. Εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Tel Aviv, διαθέτει εννέα σήματα δικά του και 11 συνεργασίες franchise με εταιρείες με διεθνή παρουσία στο λιανεμπόριο, όπως π.χ. με τη Nike.

Jumbo Απόστολος Βακάκης κόλπο

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία του με την Jumbo, την οποία υπέγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτή προέβλεπε τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος περί το τέλος του 2022. Η συμφωνία είναι 12ετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια από την παρέλευση των πρώτων 10 ετών από την ημερομηνία ανοίγματος του πρώτου καταστήματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Inditex (ZARA, Bershka κτλ), είναι σε φάση νέας στρατηγικής, έχοντας ωστόσο σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά online shopping ένδυσης και υπόδησης.

Ο λόγος που αναζητούνται προμηθευτές εκτός Κίνας

Στην αλλαγή της πολιτικής προμήθειας προϊόντων από την αγορά της Κίνας οδηγείται ο Απόστολος Βακάκης σύμφωνα με πληροφορίες. Οι αγορές που κοιτά βρίσκονται στην Ευρώπη, έχουν χαμηλότερα μεταφορικά κόστη και παρέχουν φορολογικά κίνητρα.

Όπως πληροφορείται το Liberal Markets, στην απόφαση αυτή συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες. Πρώτον, τα μεταφορικά κόστη από την Κίνα προς την Ευρώπη έχουν πολλαπλασιαστεί, με τα ναύλα να έχουν φτάσει στα ύψη και το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι οι παθογένειες που ανέδειξε η πανδημική κρίση. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες παρουσίασαν αρρυθμίες και τα προβλήματα τροφοδοσίας στις αγορές που δραστηριοποιείται η Jumbo ήταν έντονα. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Απόστολος Βακάκης φέρεται προσανατολίζεται στην εύρεση νέων αγορών. Προς αυτή την κατεύθυνση αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η αγορά της Τουρκίας μοιάζουν δελεαστικές.

Βρίσκονται κοντά στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, παρέχουν σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, έχουν μειωμένη γραφειοκρατία και χαμηλό εργατικό κόστος. Πάντως, δεν πρόκειται για μία πρακτική που δεν συνηθίζεται, καθώς πολλές εταιρείες μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους προς τις κύριες αγορές που δραστηριοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φαρμακοβιομηχανία, με εταιρείες του κλάδου να σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα κίνητρα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για επαναπατρισμό τους. Εκτός όμως από αυτό τον κλάδο, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ειδών μόδας ακόμη και στην τεχνολογία ακολουθούν την ίδια πρακτική.

Η εισηγμένη σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει και τον Ιούλιο τον ανοδικό ρυθμό πωλήσεων, με το εξάμηνο να κλείνει στο +12,4% από το αντίστοιχο του 2020. Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων και η σταδιακή αλλαγή της ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού οδηγούν στην οικονομική μεγέθυνση στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα, όμως ο ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρική εταιρείας κατά τον Ιούνιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά μικρή αύξηση κατά +1% περίπου, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Στην αγορά της Ρουμανία στο εξάμηνο οι πωλήσεις έτρεξαν με ανάπτυξη 35%, ενώ στην Κύπρο ενισχύθηκαν κατά 16% και στη Βουλγαρία στο +18%. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προχωρά για το 2021 σε έκτακτη χρηματική διανομή από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της χρήσης του 2020 που ισοδοδυναμεί με μεικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ίδιο ποσό με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε στις 30 Ιούνιου του 2019. Η καταβολή της αποκοπής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share