Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Σε απόγνωση τα Jumbo: «Διαλυμένος» ο Απόστολος Βακάκης

Σε δύσκολη κατάσταση

15 Αυγούστου 2021 14:33
Σε απόγνωση τα Jumbo: «Διαλυμένος» ο Απόστολος Βακάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις, που περνούν δύσκολες ώρες, και μία εξ αυτών είναι και τα Jumbo, με τον Απόστολο Βακάκη να σταματά τη λειτουργία νέων καταστημάτων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρξαν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης τόνισε πως η Jumbo είναι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ανέφερε ότι έχει σταματήσει να αγοράζει και για τον λόγο αυτό δεν προχωρά στο άνοιγμα νέων καταστημάτων που είχε προγραμματίσει αν και το επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά, όπως σημείωσε, ενώ τροφοδοτεί με τα απολύτως απαραίτητα τα καταστήματα franchise του ομίλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ανατρέπει ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή– το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές», τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις και με τις απολύσεις εργαζομένων.

Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέοιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ). Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022.

Μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά έκανε λόγο για βίαιη διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας «η οποία είναι σε διάλυση, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατες παρενέργειες», όπως είπε.

Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα η τιμή μεταφοράς ενός Container έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Jumbo απόγνωση

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Jumbo τα προϊόντα που είναι μεγάλα σε όγκο και μικρά σε αξία επιβαρύνονται με ανατιμήσεις της τάξεως του 200-300% και αυτό οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν εκτός του χαρτοφυλακίου.

Διότι όσο πιο χαμηλή τιμή έχει ένα εμπόρευμα, τόσο πιο πολύ «πονάει» η μεταφορά του, αν έχει κάποιο όγκο.

Ο κ. Βακάκης μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική της Jumbo είπε: «Κάθε μέρα παραλαμβάνουμε εμπορεύματα με διαφορετικό κόστος και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την ισορροπία των τιμών».

Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019.

Η καταβολή του μερίσματος για την χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του Ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Η καταγγελία του Mr. Jumbo

Με αύξηση, έστω και οριακή, του κύκλου εργασιών έκλεισε ο Ιούλιος για τον όμιλο Jumbo. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου όχι μόνο συνέχισε να προβαίνει σε επισημάνσεις σχετικά με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά χθες έκανε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για ύπαρξη «καρτέλ» μεταξύ των εταιρειών logistics που διαχειρίζεται τη διαθεσιμότητα των κοντέινερ, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, προκαλώντας υπερβολική αύξηση των ναύλων. Αυτό ακριβώς το ζήτημα σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους λειτουργίας οδηγεί τη διοίκηση της Jumbo να επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για «χαμένη χρονιά» σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς η Jumbo αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται ανατιμήσεις στα προϊόντα της.

«Η κατάσταση αντί να σταθεροποιείται και σταδιακά να επανέρχεται σε βιώσιμα επίπεδα, χειροτερεύει. Ουδείς κρατικός παράγοντας διεθνώς και καμία επιτροπή ανταγωνισμού δεν επιχειρεί ουσιαστική παρέμβαση για να σπάσει το άτυπο καρτέλ. Πρώτο αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι τα –εκτός λογικής– ναύλα στις μεταφορές που διατηρούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις που δεν πείθουν κανένα πλην των αφελών. Τέλος ο συνδυασμός της διαταραγμένης τροφοδοτικής αλυσίδας και της ταχύτατης διάδοσης του ιού COVID-19 με τη μετάλλαξη “Δέλτα” δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου μετά βεβαιότητος καθιστά το 2021 μία ακόμα χαμένη χρονιά όσον αφορά την κερδοφορία, πάντα συγκρινόμενη με το 2019. Εφόσον δεν υπάρξει θεαματική μεταβολή της παρούσας κατάστασης, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό και το 2022 νομοτελειακά να αποτελέσει μια εξίσου χαμένη χρονιά με όρους 2019», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με τις τιμές, δεδομένου ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Jumbo είναι τα φθηνά προϊόντα της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η διοίκηση του ομίλου Jumbo δουλεύει ακατάπαυστα ώστε τελικά και να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τις αρχές που πρεσβεύει το Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά τη σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν αλλά και να μείνει πιστή έναντι των μετόχων-συνεταίρων της διατηρώντας την πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία της Jumbo, χθες ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου συνολικά ενισχύθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Στο διάστημα, πάντως, Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 ο κύκλος εργασιών καταγράφει αύξηση 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι πωλήσεις της μητρικής, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων που πραγματοποιεί προς τις χώρες όπου ο όμιλος έχει καταστήματα μέσω συνεργασιών και όχι εταιρικά (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά περίπου 0,7%. Τούτο σχετίζεται με τα προβλήματα εφοδιασμού, καθώς η Jumbo περιόρισε τις εξαγωγές της προς τις εν λόγω χώρες σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου των αποθεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Jumbo είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι έχει σταματήσει να πραγματοποιεί αγορές από Κίνα λόγω των υπερτιμολογήσεων στις οποίες προβαίνουν οι Κινέζοι προμηθευτές.
Εάν ληφθεί υπόψη, πάντως, μόνο η δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι πωλήσεις τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Σε επίπεδο επταμήνου, οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 3%. Στην Κύπρο οι πωλήσεις τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 3%, όμως σε επίπεδο επταμήνου είναι αυξημένες κατά 12%. Αντιθέτως, στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 11% τον Ιούλιο και κατά 16% στο επτάμηνο. Τέλος, στη Ρουμανία οι πωλήσεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1,84%, ενώ στο επτάμηνο η αύξηση ήταν 28%.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share