Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Απίστευτη ανατροπή από τα Jumbo - Κίνηση ματ του Απόστολου Βακάκη

Τι έκανε και τα άλλαξε όλα;

12 Αυγούστου 2021 11:05
Απίστευτη ανατροπή από τα Jumbo - Κίνηση ματ του Απόστολου Βακάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο, την οποία προκάλεσε η πανδημία, αλλά η Jumbo συνεχίζει ακάθεκτη με αύξηση στο 0.7% στα έσοδα για τον Ιούλιο του 2021, παρότι μάλιστα έλειπαν προϊόντα σε στοκ και πρώτες ύλες.

Όπως επισημαίνεται, για τους πρώτους επτά μήνες του έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο καταγράφουν αύξηση κατά +10% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αν και η κατάσταση παραμένει προβληματική.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, τον Ιούλιο του 2021 συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα φυσικά καταστήματα του Ομίλου στην Ελλάδα, με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών παρουσιάζοντας αύξηση, μαζί με το ηλεκτρονικό κατάστημα, κατά περίπου +2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

Ωστόσο, o ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο Όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά τον Ιούλιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά μικρή μείωση κατά -0,7% περίπου, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020.

Συνολικά, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- για το επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούλιος 2021) είναι αυξημένες κατά +3% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανατροπή από τα Jumbo

Στην Κύπρο: Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, λόγω της επαναφοράς μέτρων που εμποδίζουν ή αποκλείουν κατά διαστήματα τους πελάτες που έρχονται από το εξωτερικό, οι πωλήσεις κατά τον Ιούλιο του 2021 εμφανίζονται μειωμένες κατά 3% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις κατά το επτάμηνο του 2021 είναι αυξημένες κατά +12% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό πελατών εντός. Οι πωλήσεις του δικτύου καταγράφουν αύξηση κατά +11% περίπου τον Ιούλιο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά συνέπεια οι πωλήσεις κατά το επτάμηνο του 2021 να είναι αυξημένες +16% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην Ρουμανία: Τον Ιούλιο 2021 συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά όλα τα καταστήματα Jumbo στη χώρα. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά +1,84% περίπου. Σημειώνεται ότι η μηναία επίδοση δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με τον αντίστοιχο περσινό μήνα καθώς κατά το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τότε, η δυναμική που καταγράφηκε κατά την επανεκκίνηση της αγοράς ήταν εντονότερη. Η μεσοσταθμική επίδοση της χώρας αποτυπώνεται καλύτερα στις πωλήσεις για τον διάστημα των επτά μηνών του 2021 όπου ήταν αυξημένες κατά +28% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η κίνηση που εξόργισε τους εργαζόμενους

Πριν μερικούς μήνες σας είχαμε ενημερώσει για τη σκληρή απόφαση του ιδιοκτήτη των JUMBO να σταματήσει την εισαγωγή νέων προϊονων μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα στις αποθήκες.

Ο Απόστολος Βακάκης ωστόσο, φέρεται να διεμήνυσε πως η τροφοδοσία ενδέχεται να σταματήσει πλήρως.

Αδειάζουν οι αποθήκες των Jumbo και αρνείται να τις επανατροφοδοτήσει. Εκτοξεύτηκε το μεταφορικό κόστος, έρχονται ανατιμήσεις.

Σε αλλαγή του πλάνου αγορών της για τους επόμενους μήνες και στο πάγωμα του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων προχωρά η Jumbo.

Την απόφαση αυτή, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 2,145 δισ. ευρώ, τη συνέδεσε ο επικεφαλής της κ. Απόστολος Βακάκης με τη βίαιη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους.

Ο ίδιος προέβλεψε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Jumbo που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 80,36% το μεσημέρι της Τρίτης, πως «οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών».

Ο επικεφαλής της Jumbo, μίλησε εκτενώς για τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά.

Ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Capital.gr για το ύψος των αποθεμάτων που έχει σήμερα ο όμιλος και για πόσο διάστημα διαρκούν αυτά.

Για το ποια είναι η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών που έχει περάσει στο τελικό προϊόν, τι σκοπεύει να πράξει στην περίπτωση που οι εταιρείες logistics δεν τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει και από ποιες χώρες και σε τι ποσοστό έχει αντικαταστήσει τις εισαγωγές της από την Κίνα και από ποιες χώρες.

Αντί απαντήσεων, επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων, ο κ. Βακάκης περιορίσθηκε να δηλώσει «δεν θα αποκαλύψω τη στρατηγική μου ούτε θα τη χαρίσω στους ανταγωνιστές μου».

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share