Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Σκούρα τα πράγματα για Jumbo και Απόστολο Βακάκη - Η τραγική εξέλιξη!

Τι συνέβη;

3 Αυγούστου 2021 08:13
Σκούρα τα πράγματα για Jumbo και Απόστολο Βακάκη - Η τραγική εξέλιξη!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H σταθεροποίηση στην Ελλάδα και η άνοδος στις αγορές του εξωτερικού είναι τα στοιχεία που συνθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εικόνα που παρουσιάζουν οι επιδόσεις του ομίλου Jumbo για τον μήνα Ιούλιο.

Η πολύ καλή πορεία του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία έδωσε νέα ώθηση στα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία στην κατανάλωση.

Τα παραπάνω αναμένεται να αποτυπωθούν με νούμερα και αριθμούς στην ανακοίνωση που θα εκδώσει η εταιρεία, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού που έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Jumbo, σύμφωνα mononews.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση θα αποτυπωθεί ο προβληματισμός του Απόστολου Βακάκη για την πορεία των διεθνών τιμών των πρώτων υλών, αλλά και την εκτόξευση του μεταφορικού κόστους από την Ασία στην Ευρώπη, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα ακριβό και δεν παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης. Λέγεται μάλιστα πως ο ισχυρός άνδρας της Jumbo θα ασκήσει και πάλι σκληρή κριτική στη στάση των μεταφορικών εταιρειών, αναφερόμενος σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και αφήνοντας αιχμές για την ύπαρξη καρτέλ.

Στη σκιά των παραπάνω, η διοίκηση της Jumbo προσπαθεί να διατηρεί προσιτές τις τιμές των προϊόντων της, αποφεύγοντας παράλογες ανατιμήσεις και, παράλληλα, συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια προϊόντων, πέραν της Κίνας. Ένα σχέδιο που προτίθεται να ενεργοποιήσει εάν διατηρηθεί επί μακρόν η πίεση που υφίστανται οι τιμές των πρώτων υλών.

Σκούρα τα πράγματα για Jumbo και Απόστολο Βακάκη

Προμηθευτές

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στο «στόχαστρο» του Βακάκη βρίσκονται η Τουρκία και το Ισραήλ. Πρόκειται για δυο αγορές, οι οποίες τροφοδοτούν ήδη με προϊόντα μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης λόγω του δελεαστικού κόστους παραγωγής που διαθέτουν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η Τουρκία μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής.

Η Jumbo έχει σταματήσει να αγοράζει προϊόντα από την Ασία λόγω της κατακόρυφης αύξησης του μεταφορικού κόστους που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων, καλύπτοντας προς το παρόν τις ανάγκες της τροφοδοσίας των καταστημάτων από τα αποθέματα που παραδοσιακά φροντίζει να διατηρεί ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» την επέκταση του δικτύου καταστημάτων, πέραν όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί να λειτουργήσουν.

Δυστυχώς: Δραματικές ώρες για τα Jumbo!

Jumbo: Πατάει φρένο, μέχρι νεοτέρας ο ιδιοκτήτης, Απόστολος Βακάκης.

Αδειάζουν οι αποθήκες των Jumbo και αρνείται να τις επανατροφοδοτήσει. Εκτοξεύτηκε το μεταφορικό κόστος, έρχονται ανατιμήσεις.

Σε αλλαγή του πλάνου αγορών της για τους επόμενους μήνες και στο πάγωμα του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων προχωρά η Jumbo.

Την απόφαση αυτή, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 2,145 δισ. ευρώ, τη συνέδεσε ο επικεφαλής της κ. Απόστολος Βακάκης με τη βίαιη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους.

Ο ίδιος προέβλεψε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Jumbo που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 80,36% το μεσημέρι της Τρίτης, πως «οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών”.

Ο επικεφαλής της Jumbo, μίλησε εκτενώς για τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά.

Ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Capital.gr για το ύψος των αποθεμάτων που έχει σήμερα ο όμιλος και για πόσο διάστημα διαρκούν αυτά.

Για το ποια είναι η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών που έχει περάσει στο τελικό προϊόν, τι σκοπεύει να πράξει στην περίπτωση που οι εταιρείες logistics δεν τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει και από ποιες χώρες και σε τι ποσοστό έχει αντικαταστήσει τις εισαγωγές της από την Κίνα και από ποιες χώρες.

Αντί απαντήσεων, επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων, ο κ. Βακάκης περιορίσθηκε να δηλώσει «δεν θα αποκαλύψω τη στρατηγική μου ούτε θα τη χαρίσω στους ανταγωνιστές μου.”

Δείτε με την ευκαιρία: Τεράστια προσοχή με Jumbo: Αν έχετε αγοράσει αυτό πετάξτε το!

Jumbo: Πρωτόγνωρες συνθήκες

Μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά έκανε λόγο για βίαιη διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας «η οποία είναι σε διάλυση, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατες παρενέργειες”, όπως είπε. Σημείωσε ότι η Jumbo είναι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ανέφερε ότι έχει σταματήσει να αγοράζει και για τον λόγο αυτό δεν προχωρά στο άνοιγμα νέων καταστημάτων που είχε προγραμματίσει αν και το επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά, όπως σημείωσε, ενώ τροφοδοτεί με τα απολύτως απαραίτητα τα καταστήματα franchise του ομίλου.

«Ακολουθούμε την πολιτική του Γκάντι. Δεν τρώμε ελπίζοντας ότι θα νικήσουμε το τέρας” είπε ενώ σημείωσε πως ο στόχος είναι να μην αλλοιώσει την έννοια του jumbo way και για αυτό η εταιρεία προσπαθεί να γίνει δημιουργική για να περάσει τον κάβο μέχρι να ομαλοποιηθει η τροφοδοτική αλυσίδα.

Τόνισε πως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Ασία έχει δεκαπλασιστεί και αυτό είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από την κοινό λογική, όμως είπε, ενώ σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα των ηγεσιών των μεγάλων χωρών να τοποθετηθούν σε αυτά τα θέματα, πέρα των ευχών, με συγκεκριμένες θέσεις – παρεμβάσεις και να δουν τι είναι αυτό που συντηρεί αυτή την αρρυθμία σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.

Σημείωσε πως ο καταναλωτής μπαίνει στην εξίσωση ταλαιπωρημένος και σύντομα θα αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα μια καρέκλα η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 150 ευρώ. Η τιμή για ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει τετραπλασιαστεί από 50 ευρώ στα 200 ευρώ, η τιμή στο σίδηρο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές έχει αυξηθεί κατά 60% ενώ οι τιμές των ραφιών που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα έχουν διπλασιαστεί, ανέφερε ο ίδιος.

Δραματικές ώρες για τα Jumbo!

Ο κ. Βακάκης μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική της Jumbo είπε: «κάθε μέρα παραλαμβάνουμε εμπορεύματα με διαφορετικό κόστος και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την ισορροπία των τιμών. Δεν μας ενδιαφέρει να κερδοσκοπήσουμε. Το μοντέλο μας είναι κάθε μέρα η σωστή τιμή”.

Η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αλλάξει και το προϊοντικό μίγμα της αλυσίδας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Jumbo τα προϊόντα που είναι μεγάλα σε όγκο και μικρά σε αξία επιβαρύνονται με ανατιμήσεις της τάξεως του 200-300% και αυτό οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν εκτός του χαρτοφυλακίου. «Είναι αυτονόητη η αλλαγή του προϊοντικού μείγματος, για να μην αγοράζουμε προϊόντα εις το όνομα των εφοπλιστών.”

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη αυτό το περιβάλλον ανατρέπει ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές».

Jumbo: Μεγάλες αποφάσεις, μεγάλες αλλαγές

Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του ομίλου Jumbo, προχωρά σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022. Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα.

Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ).

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η εταιρεία, προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019.

Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση.

Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019.

Η καταβολή του μερίσματος για τη χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο με διετή θητεία το οποίο απαρτίζεται από τους κ.κ. Απόστολο-Ευάγγελο Βακάκη, Δημήτρη Κεραμεύς, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Σοφία Βακάκη, Νικόλαο Βελισσαρίου, Φώτη Τζίγκο, Ευανθία Αδριανού και Μάριο Λασανιάνο. Επίσης η συνέλευση ενέκρινε τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου για τη χρήση του 2020, για τον κ. Βακάκη 516 χιλ. ευρώ, στην κυρία Σοφία Βακάκη 27.455 ευρώ πλέον του μισθού της, στα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου 27.455 ευρώ, στον αντιπρόεδρο του δ.σ. 45.000 ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος και άλλο ένα εκτελεστικό μέλος δεν θα λάβουν έκτακτη αμοιβή διότι έχουν σύμβαση εργασίας και έχουν αποδοχές 198.200 και 98.600 ευρώ αντίστοιχα.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share