Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός στα Jumbo: Ανακαλούνται άρον άρον προϊόντα!

Χαμός στην αγορά!

29 Ιουλίου 2021 22:53
Σεισμός στα Jumbo: Ανακαλούνται άρον άρον προϊόντα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ανάκληση προϊόντων τα οποία εισήγαγε η πασίγνωστη εταιρία Jumbo ζητάει με επείγουσα ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με τον φορέα εντοπίστηκαν ουσίες οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες για τους καταναλωτές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ προϊόντα της εταιρείας Jumbo καθώς πριν από έναν χρόνο έκρινε ακατάλληλα για τους καταναλωτές πλαστικά πιάτα.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, “Kουτάλα με τρύπες”, στο οποίο διαπιστώθηκε η μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών, σε ποσότητα που υπερβαίνει τα νομοθετημένα όρια για τη χρήση του σε επαφή με τρόφιμα.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέβη σε έλεγχο παιδικού πλαστικού μπολ που διακινεί η εταιρεία Jumbo Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία “Bosfor HOUSEWARE”, προέλευσης Τουρκίας, με αριθμό παρτίδας Lot: 28062014 και αριθμό γραμμοκώδικα 8693395006331. Επίσης, στην συσκευασία αναγράφεται ο κωδικός BSF633.

Σεισμός στα Jumbo: Ανακαλούνται άρον άρον προϊόντα!

Επιπλέον, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέβη σε έλεγχο παιδικού πλαστικού μπολ, το οποίο διαπιστώθηκε, μέσω εργαστηριακών δοκιμών από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι δεν πληροί τους όρους για τη χρήση που προορίζεται, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, διότι κατά τη δοκιμή μετανάστευσης σε προσομοιωτές τροφίμων παρατηρήθηκαν αποκολλήσεις της πλαστικής διακοσμητικής επίστρωσης τόσο στο εσωτερικό (βυθό) όσο και στο χείλος του μπολ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το παιδικό μπολ, με την εμπορική ονομασία “Μπολ πλαστικό ζούγκλα” και αριθμό παρτίδας Lot NO:RA 1401 – 04. Τα ανωτέρω αναφερόμενα προϊόντα διακινήθηκαν από την ελληνική εταιρεία “JUMBO S.A.” (Κύπρου 9 &Ύδρας, Μοσχάτο).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν.

Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές

Jumbo: Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων πώλησης παιχνιδιών στην Ελλάδα που είναι ανοιχτή από το 1986. Τα jumbo έχουν κάνει σαφή την πρόθεση τους να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές.

Η λειτουργία του καταστήματος τις Κυριακές οφείλετε σε ένα «παραθυράκι» του νόμου για τα καταστήματά της εταιρίας σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Η διοίκηση της Jumbo εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας “εξετάζει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και σε άλλες περιοχές”

Όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας, “ήδη επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές” επιπλέον. Σύμφωνα με τη διοίκηση “υπάρχει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον”

Η στάση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας
Από την μεριά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, τονίζει πως. “Η πάγια θέση της Συνομοσπονδίας είναι ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές. Εκτός από τις περιοχές που ορίζει ο νόμος. Θα εξεταστεί η επίδοση των προτάσεων της Συνομοσπονδίας στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης”.

Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές

Η στάση των σούπερ μάρκετ

Όπως σημειώνουν πηγές από την Σκλαβενίτης, η “εταιρεία δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο ανοίγματος των καταστημάτων της τις Κυριακές”, καθώς “είναι έξω από την κουλτούρα της εταιρείας“. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μασούτης, με πηγές της εταιρείας να σημειώνουν ότι “δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτό το μοτίβο”. Παράλληλα, στέλεχος της αλυσίδας My Market ανέφερε πως “εκτός από τις 8 Κυριακές, που είναι θεσμοθετημένη η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων, η εταιρεία δεν εξετάζει να λειτουργήσει κάποια άλλη Κυριακή.”

Η στάση άλλων εταιριών πώλησης παιχνιδιών

Πηγές από την Public σημειώνουν ότι “δεν έχει συζητηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές” και προσθέτουν πως “το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο δεν προβλέπεται να γίνει χρήση του”. Τα Attica Stores σχολίασαν πως “το νομικό πλαίσιο για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές υπάρχει”, ωστόσο “η εταιρεία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από την έως τώρα πολιτική της”.

Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές

Συναγερμός στα Jumbo: Απόφαση «βόμβα» του Απόστολου Βακάκη

Συναγερμός επικρατεί στα Jumbo, με τον Απόστολο Βακάκη να προχωρά σε μια μεγάλη απόφαση, αλλάζοντας την πολιτική προμήθειας προϊόντων από την Κίνα και στρεφόμενος σε λύσεις στην Ευρώπη, ξεφεύγοντας από το αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει το liberal.gr, στην απόφαση αυτή συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες. Πρώτον, τα μεταφορικά κόστη από την Κίνα προς την Ευρώπη έχουν πολλαπλασιαστεί, με τα ναύλα να έχουν φτάσει στα ύψη και το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι οι παθογένειες που ανέδειξε η πανδημική κρίση. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες παρουσίασαν αρρυθμίες και τα προβλήματα τροφοδοσίας στις αγορές που δραστηριοποιείται η Jumbo ήταν έντονα. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Απόστολος Βακάκης φέρεται προσανατολίζεται στην εύρεση νέων αγορών. Προς αυτή την κατεύθυνση αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η αγορά της Τουρκίας μοιάζουν δελεαστικές.

Βρίσκονται κοντά στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, παρέχουν σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, έχουν μειωμένη γραφειοκρατία και χαμηλό εργατικό κόστος. Πάντως, δεν πρόκειται για μία πρακτική που δεν συνηθίζεται, καθώς πολλές εταιρείες μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους προς τις κύριες αγορές που δραστηριοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φαρμακοβιομηχανία, με εταιρείες του κλάδου να σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα κίνητρα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για επαναπατρισμό τους. Εκτός όμως από αυτό τον κλάδο, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ειδών μόδας ακόμη και στην τεχνολογία ακολουθούν την ίδια πρακτική.

Μεγάλη απόφαση για τα Jumbo από τον Βακάκη

Η εισηγμένη σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει και τον Ιούλιο τον ανοδικό ρυθμό πωλήσεων, με το εξάμηνο να κλείνει στο +12,4% από το αντίστοιχο του 2020. Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων και η σταδιακή αλλαγή της ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού οδηγούν στην οικονομική μεγέθυνση στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα, όμως ο ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρική εταιρείας κατά τον Ιούνιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά μικρή αύξηση κατά +1% περίπου, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Στην αγορά της Ρουμανία στο εξάμηνο οι πωλήσεις έτρεξαν με ανάπτυξη 35%, ενώ στην Κύπρο ενισχύθηκαν κατά 16% και στη Βουλγαρία στο +18%. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προχωρά για το 2021 σε έκτακτη χρηματική διανομή από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της χρήσης του 2020 που ισοδοδυναμεί με μεικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ίδιο ποσό με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε στις 30 Ιούνιου του 2019. Η καταβολή της αποκοπής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Άνοδος στο Χρηματιστήριο

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η στήλη «Καγκελάριος» της «Ημερησίας», από την προηγούμενη εβδομάδα και βλέπουμε ότι, με εξαίρεση τη Δευτέρα, η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό momentum. Μπορεί τα προβλήματα να είναι πολλά στο εμπόριο, αλλά και ρευστότητα έχει κρατήσει στο ταμείο της και ζήτηση στα προϊόντα της υπάρχει λόγω θέρους.

Βέβαια, έχει σταματήσει τις cult διαφημίσεις της (μας έλειψαν είναι αλήθεια), αλλά τα προϊόντα παραλίας και κατασκήνωσης πουλάνε.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share