Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές

Τι συνέβη;

26 Ιουλίου 2021 14:49
Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Jumbo: Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων πώλησης παιχνιδιών στην Ελλάδα που είναι ανοιχτή από το 1986. Τα jumbo έχουν κάνει σαφή την πρόθεση τους να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές.

Η λειτουργία του καταστήματος τις Κυριακές οφείλετε σε ένα «παραθυράκι» του νόμου για τα καταστήματά της εταιρίας σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Η διοίκηση της Jumbo εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας “εξετάζει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και σε άλλες περιοχές”

Όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας, “ήδη επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές” επιπλέον. Σύμφωνα με τη διοίκηση “υπάρχει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον”

Η στάση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας
Από την μεριά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, τονίζει πως. “Η πάγια θέση της Συνομοσπονδίας είναι ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές. Εκτός από τις περιοχές που ορίζει ο νόμος. Θα εξεταστεί η επίδοση των προτάσεων της Συνομοσπονδίας στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης”.

Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές

Η στάση των σούπερ μάρκετ

Όπως σημειώνουν πηγές από την Σκλαβενίτης, η “εταιρεία δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο ανοίγματος των καταστημάτων της τις Κυριακές”, καθώς “είναι έξω από την κουλτούρα της εταιρείας“. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μασούτης, με πηγές της εταιρείας να σημειώνουν ότι “δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτό το μοτίβο”. Παράλληλα, στέλεχος της αλυσίδας My Market ανέφερε πως “εκτός από τις 8 Κυριακές, που είναι θεσμοθετημένη η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων, η εταιρεία δεν εξετάζει να λειτουργήσει κάποια άλλη Κυριακή.”

Η στάση άλλων εταιριών πώλησης παιχνιδιών

Πηγές από την Public σημειώνουν ότι “δεν έχει συζητηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές” και προσθέτουν πως “το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο δεν προβλέπεται να γίνει χρήση του”. Τα Attica Stores σχολίασαν πως “το νομικό πλαίσιο για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές υπάρχει”, ωστόσο “η εταιρεία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από την έως τώρα πολιτική της”.

Δυστυχώς: Τραγική απόφαση για τα Jumbo, έξαλλοι οι καταναλωτές

Συναγερμός στα Jumbo: Απόφαση «βόμβα» του Απόστολου Βακάκη

Συναγερμός επικρατεί στα Jumbo, με τον Απόστολο Βακάκη να προχωρά σε μια μεγάλη απόφαση, αλλάζοντας την πολιτική προμήθειας προϊόντων από την Κίνα και στρεφόμενος σε λύσεις στην Ευρώπη, ξεφεύγοντας από το αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει το liberal.gr, στην απόφαση αυτή συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες. Πρώτον, τα μεταφορικά κόστη από την Κίνα προς την Ευρώπη έχουν πολλαπλασιαστεί, με τα ναύλα να έχουν φτάσει στα ύψη και το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι οι παθογένειες που ανέδειξε η πανδημική κρίση. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες παρουσίασαν αρρυθμίες και τα προβλήματα τροφοδοσίας στις αγορές που δραστηριοποιείται η Jumbo ήταν έντονα. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Απόστολος Βακάκης φέρεται προσανατολίζεται στην εύρεση νέων αγορών. Προς αυτή την κατεύθυνση αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η αγορά της Τουρκίας μοιάζουν δελεαστικές.

Βρίσκονται κοντά στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, παρέχουν σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, έχουν μειωμένη γραφειοκρατία και χαμηλό εργατικό κόστος. Πάντως, δεν πρόκειται για μία πρακτική που δεν συνηθίζεται, καθώς πολλές εταιρείες μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους προς τις κύριες αγορές που δραστηριοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φαρμακοβιομηχανία, με εταιρείες του κλάδου να σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα κίνητρα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για επαναπατρισμό τους. Εκτός όμως από αυτό τον κλάδο, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ειδών μόδας ακόμη και στην τεχνολογία ακολουθούν την ίδια πρακτική.

Μεγάλη απόφαση για τα Jumbo από τον Βακάκη

Η εισηγμένη σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει και τον Ιούλιο τον ανοδικό ρυθμό πωλήσεων, με το εξάμηνο να κλείνει στο +12,4% από το αντίστοιχο του 2020. Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων και η σταδιακή αλλαγή της ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού οδηγούν στην οικονομική μεγέθυνση στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα, όμως ο ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρική εταιρείας κατά τον Ιούνιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά μικρή αύξηση κατά +1% περίπου, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Στην αγορά της Ρουμανία στο εξάμηνο οι πωλήσεις έτρεξαν με ανάπτυξη 35%, ενώ στην Κύπρο ενισχύθηκαν κατά 16% και στη Βουλγαρία στο +18%. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προχωρά για το 2021 σε έκτακτη χρηματική διανομή από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της χρήσης του 2020 που ισοδοδυναμεί με μεικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ίδιο ποσό με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε στις 30 Ιούνιου του 2019. Η καταβολή της αποκοπής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Άνοδος στο Χρηματιστήριο

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η στήλη «Καγκελάριος» της «Ημερησίας», από την προηγούμενη εβδομάδα και βλέπουμε ότι, με εξαίρεση τη Δευτέρα, η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό momentum. Μπορεί τα προβλήματα να είναι πολλά στο εμπόριο, αλλά και ρευστότητα έχει κρατήσει στο ταμείο της και ζήτηση στα προϊόντα της υπάρχει λόγω θέρους.

Βέβαια, έχει σταματήσει τις cult διαφημίσεις της (μας έλειψαν είναι αλήθεια), αλλά τα προϊόντα παραλίας και κατασκήνωσης πουλάνε.

TAGS
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share