Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022

Τραγωδία για τα Jumbo: Σε απόγνωση ο Απόστολος Βακάκης

Δύσκολες ώρες...

11 Ιουλίου 2021 12:46
Τραγωδία για τα Jumbo: Σε απόγνωση ο Απόστολος Βακάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολες ώρες βιώνουν τα Jumbo και, συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βακάκης, με το πρώτο 6μηνο του έτους να κλείνει με τον όμιλο σε θέση ισχύος, αλλά χωρίς τις καλύτερες προβλέψεις.

Συνολικά, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, για τον μήνα Ιούνιο 2021, κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα. Σαν αποτέλεσμα, οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούνιος 2021), ήταν αυξημένες κατά +12,6% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τη στιγμή που μια άλλη αλυσίδα παιχνιδιών κάνει... μεγάλο παιχνίδι.

Η κατάσταση στα Jumbo Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας

Tον Ιούνιο του 2021, συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα φυσικά καταστήματα του Ομίλου στην Ελλάδα, με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών παρουσιάζοντας αύξηση μαζί με το ηλεκτρονικό κατάστημα κατά περίπου +4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Ωστόσο, ο συνειδητός και ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο Όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά τον Ιούνιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά μικρή αύξηση κατά +1% περίπου, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Συνολικά, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- για το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούνιος 2021) είναι αυξημένες κατά +4% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όλα τα καταστήματα της Κύπρου συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων. Oι πωλήσεις κατά τον Ιούνιο του 2021 ήταν μειωμένες κατά -3% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά συνέπεια οι πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι αυξημένες +16% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Τα καταστήματα της Βουλγαρίας συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +5% περίπου τον Ιούνιο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά συνέπεια οι πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι αυξημένες +18% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 15ης Ιουνίου, η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους για το γεγονός ότι παγκοσμίως η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο ανατρέποντας ισορροπίες ετών.

Δύσκολες ώρες στα Jumbo

Οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες δημιουργούν την ανάγκη μιας νέας αναγκαστικής στρατηγικής στον τομέα των προμηθειών και του σχεδιασμού λειτουργίας νέων καταστημάτων. Ωστόσο η φιλοσοφία των Jumbo παραμένει ίδια και η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η Εταιρεία θα προχωρήσει για το 2021 σε έκτακτη χρηματική διανομή από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της εταιρικής χρήσης 2020 που ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ποσό ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30.06.2019. Ως ημερομηνία αποκοπής έκτακτης χρηματικής διανομής έχει οριστεί η 20.07.2021 και η καταβολή θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου 2021.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη

«Χαμένη χρονιά» χαρακτήρισε το 2020 η διοίκηση του Ομίλου Jumbo, λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Θέλοντας να ανταποδώσει στους μετόχους την εμπιστοσύνη που έδειξαν και επιδεικνύουν στον Όμιλο, η διοίκηση προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019. Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής χρησιμοποιώντας την πολύ καλή οικονομική της θέση που προήλθε από την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για την στήριξη των μετόχων.

Αναλύοντας τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική και τη διεθνή αγορά η διοίκηση επεσήμανε ότι η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο και εκτίμησε ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές».

Ενδεικτικά επισημάνθηκε, μία από τις πολλές παραμέτρους της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις αγορές και αφορά την αύξηση τιμής των πρώτων υλών. Είναι γεγονός ότι οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών θεωρούν αυτή την αρρυθμία στις αγορές «προσωρινή».

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση από την μικροοικονομική, επιχειρηματική καθημερινότητα, είναι ότι πιθανότατα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών.

Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα η τιμή μεταφοράς ενός Container έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Η διοίκηση του Ομίλου Jumbo, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις ανωτέρω παραμέτρους προχωρά σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες καθώς και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ). Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο. Οι μέτοχοι JUMBO απολαμβάνουν του μερίσματος ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019. Η καταβολή του μερίσματος για την χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του Ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Σάλος με τα Jumbo: Τα κέρδη αυξάνονται και εργαζόμενοι απολύονται!

Σάλος επικρατεί εσχάτως με τα Jumbo, τα οποία φαίνεται να έχουν ορθοποδήσει οικονομικά, κάτι που όμως μοιάζει να συμβαίνει σε βάρος των εργαζομένων κι έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων.

Ο όμιλος φαίνεται πως αντεπιτίθεται. Σύμφωνα με τη στήλη «Καγκελάριος» της «Ημερησίας», η μετοχή είχε το momentum ανόδου λόγω της θερινής περιόδου. Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί αισθητά από τις αρχές Μαΐου και αναμένεται να αυξάνονται γεωμετρικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ανελαστική η ζήτηση για το καλοκαίρι, τα μπάνια και τα παιδικά παιχνίδια.

Jumbo κινητοποιήσεις

Λαϊκή απαίτηση η ανάκληση απολύσεων

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε σε μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων με αφορμή την απόλυση έξι εργαζομένων από το Jumbo.

Όπως τονίζει η Ένωση σε ανακοίνωσή της, «η εταιρία, η οποία, πολλές φορές έχει δείξει ότι μπρος στο κέρδος, δεν λογαριάζει, ούτε μωρομάνες εργαζόμενες, ούτε προσωπικά προβλήματα, δεν δίστασε, στις 16 Ιούνη, ημέρα απεργίας απέναντι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, να καλέσει την αστυνομία θέλοντας να τρομοκρατήσει τους ίδιους τους εργαζόμενους του καταστήματος».

Την ανάκληση των έξι απολύσεων ζητά με ανακοίνωσή και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Νομού Ρεθύμνου, ο οποίος καταδικάζει «αυτές τις εργοδοτικές πρακτικές της επιχείρησης που εφαρμόζει σε ολόκληρη την χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που ψηφίστηκε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο καταστρατηγεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου:

«Ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Νομού Ρεθύμνου, δηλώνει την συμπαράστασή του στους συναδέλφους που απολύθηκαν από το κατάστημα Jumbo του Ηρακλείου και καταδικάζει αυτές τις εργοδοτικές πρακτικές της επιχείρησης που εφαρμόζει σε ολόκληρη την χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που ψηφίστηκε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο καταστρατηγεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Μάλιστα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρουσίαζε το νομοσχέδιο ως ευκαιρία και προνόμιο για τις εργαζόμενες μητέρες να δουλεύουν 10ωρο για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, η επιχείρηση Jumbo αποδεικνύει ποιον εξυπηρετούν και που στοχεύουν τέτοια νομοσχέδια, απολύοντας -μετά από 10 χρόνια- εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά! Μέσα σε μία εβδομάδα η εργοδοσία προχώρησε σε 6 απολύσεις μόνο στο κατάστημα του Ηρακλείου, όλες με την ίδια αιτιολογία, δηλαδή τη μείωση της αποδοτικότητας και της κακής αξιολόγησης. Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες, πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα και συγκροτημένα δικαιώματα.

Πόσο δε μάλλον που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους καθημερινά στο χώρο δουλειάς και πάλευαν για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους για καλύτερους όρους δουλειάς μέσα από το Σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ)».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε σε μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων, με αφορμή τις εκδικητικές απολύσεις, 6 εργαζόμενων της επιχείρησης JUMBO στο Ηράκλειο, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία μόνο την τελευταία εβδομάδα! Μάλιστα η επιχείρηση δε δίστασε να απολύσει μετά από 10 χρόνια- εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά!

Η εταιρία, η οποία, πολλές φορές έχει δείξει ότι μπρος στο κέρδος, δεν λογαριάζει, ούτε μωρομάνες εργαζόμενες, ούτε προσωπικά προβλήματα, δεν δίστασε, στις 16 Ιούνη, ημέρα απεργίας απέναντι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, να καλέσει την αστυνομία θέλοντας να τρομοκρατήσει τους ίδιους τους εργαζόμενους του καταστήματος και τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους που μπροστά στο κατάστημα του Ηρακλείου βροντοφώναζαν, “Πάρτε πίσω, τις απολύσεις”.

Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι οι απολύσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες. Δεν ήρθαν τυχαία λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία της 10ης Ιούνη, αλλά και παραμονή της απεργίας 16 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία και που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι μέσα στο χώρο δουλειάς!

Οι άνθρωποι της εργοδοσίας πήραν την απάντηση τους: Δε μασάμε στις απειλές και την τρομοκρατία, θα είμαστε κάθε μέρα έξω από τις πόρτες του καταστήματος μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις!

Την ίδια στιγμή που η εταιρία ισχυριζόταν ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν παραγωγικοί, μέσα στο κατάστημα των JUMBO, η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα και οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν 2 και 3 πόστα κάθε μέρα για να βγει η δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, η επιχείρηση εξασφαλίζει αυξήσεις στις πωλήσεις που φτάνουν το 17% μόνο το πρώτο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος!

Με τα σάπια και χιλιοειπωμένα ψέματα της εργοδοσίας του Jumbo συνεχίζουν να ξεκαρδίζονται μέχρι και τα παιχνίδια του καταστήματος…

Η αλήθεια είναι πως οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες του προηγούμενου διαστήματος πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα κατεκτημένα δικαιώματα.

Πόσο μάλλον που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, καθημερινά στο χώρο δουλειάς, πάλευαν για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους, για καλύτερους όρους δουλειάς μέσα από το Σωματείο τους. Δεν έσκυβαν το κεφάλι! Αποτελούσαν δηλαδή ενοχλητικές φωνές για την εργοδοσία, φωνές που τώρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί. Γιατί τέτοιες φωνές μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους μεγαλέμπορους όμως είναι φωνές ελπίδες για τους εμποροϋπαλλήλους όλου του κλάδου, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της οργάνωσης, σε κάθε συνάδελφο! Αυτόν τον δρόμο θέλουν να αποκλείσουν τα αφεντικά! Ειδικά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση έφερε το νέο εργασιακό μεσαίωνα με το αντεργατικό-νομοσχέδιο που οι ίδιοι οι εργοδότες παρήγγειλαν!

Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να πιστέψουμε στη δύναμή μας!

Γιατί χωρίς εμάς, χωρίς το μυαλό και τα χέρια μας, κανένα κατάστημα και καμία αποθήκη δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, κανένα ράφι να γεμιστεί. Χωρίς εμάς, που παράγουμε τον πλούτο, δε θα είχε τους τεράστιους τζίρους, που σημειώνει η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις καταστήματα Jumbo σε ολόκληρο τον όμιλο της εταιρίας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της εταιρίας JUMBO, δίπλα στα μέλη της όπως και δίπλα στους απολυμένους της επιχείρησης, μέχρι να δικαιωθούν!

Διεκδικούμε μαζί τους:

  • Να παρθούν πίσω τώρα οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Jumbo. Καμία άλλη απόλυση.
  • Να καταργηθεί το διακεκομμένο ωράριο.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
  • Γνωστοποίηση του προγράμματος των εργαζομένων σε μηνιαία βάση (μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας και όχι τροποποιήσεις και ειδοποιήσεις της τελευταίας στιγμής).
  • Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού πωλητές, αποθηκάριοι και ταμίες για να καλυφθούν οι ανάγκες και όχι ο κάθε εργαζόμενος να έχει στην ευθύνη του 2 και 3 τμήματα στη βάρδια.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια αποθηκάριων και πωλητών κατά την φόρτωση και εκφόρτωση του φορτηγού (π.χ. ανυψωτική ράμπα)».
 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share