Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά στις "κόκκινες" και τις "κίτρινες" περιοχές - Τι ισχύει για την Αττική

Ποια θα λειτουργούν με click in shop

29 Ιανουαρίου 2021 19:31
Καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά στις
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, δηλαδή τις "κίτρινες" και τις "κόκκινες" περιοχές -η Αττική πλέον βρίσκεται στο "κόκκινο"- ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το απόγευμα της Παρασκευής.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην πρωτεύουσα ανησυχεί τους ειδικούς και ο στόχος της μείωσης της κινητικότητας, οδήγησε στη λήψη περιοριστικών μέτρων που διαμορφώνουν ένα πιο σκληρό lockdown όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Έτσι, από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου:

Στις "κόκκινες" περιοχές, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

Οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, θα λειτουργήσουν με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Στις υπόλοιπες περιοχές, τις "κίτρινες", που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν όπως ισχύουν σύμφωνα με την ΚΥΑ Β 186/23-1- 2021.

Σημειώνεται πως κομμωτήρια-κουρεία, υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ΚΤΕΟ και ΟΠΑΠ (εκτός των "κόκκινων" περιοχών επαυξημένου κινδύνου) θα λειτουργούν μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την Επικράτεια.

Τι ισχύει για τα καταστήματα

Ειδικότερα, σχετικά με το λιανεμπόριο στην Αττική, προκρίνεται η λειτουργία των καταστημάτων με δύο clicks και ισχύ από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου:

  • click in shop, ή click inside δηλαδή οι καταναλωτές σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως και τα βιβλιοπωλεία, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και να μπουν στα μαγαζιά για να δοκιμάσουν ό,τι επιθυμούν.
  • Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.

Παράλληλα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης που παρέχουν υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών θα παραμείνουν ανοιχτά και θα λειτουργούν με ραντεβού, όπως γίνεται και σήμερα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, με εξαίρεση αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ.

Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Διατηρείται η ανάγκη αποστολής SMS με κωδικό 2 στο 13033, ενώ ο καταναλωτής θα πρέπει να το διατηρεί στο κινητό του καθώς θα έχει δύο ώρες για να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή.

Στο click in shop ή click inside, ο πελάτης θα ζητά ραντεβού από την επιχείρηση η οποία το καταχωρεί στη συνέχεια είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο αίτημα και το αποστέλλει στον πελάτη με μήνυμα SMS ή με e-mail.

Ενώ υπήρχαν σκέψεις για αλλαγή του νυχτερινού απαγορευτικού από τις 18:00, όπως άλλωστε είχε υπογραμμίσει προ ωρών ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, τελικά αυτό δεν επικράτησε για την Αττική.

Δηλαδή, διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για λόγους μητροπολιτικότητας.

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share